Wednesday, May 7, 2008

UBS: Στο «στόχαστρο» των αμερικανών αρχών για υπόθεση φοροδιαφυγής

UBS: Στο «στόχαστρο» των αμερικανών αρχών για υπόθεση φοροδιαφυγής

Στο «στόχαστρο» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης έχει βρεθεί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS καθώς θεωρείται ύποπτη ότι βοήθησε πελάτες της να φοροδιαφύγουν στις ΗΠΑ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα η UBS, ανώτερο στέλεχός της «τέθηκε υπό κράτηση για λίγο». Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως το στέλεχος αυτό είναι ο Μάρτιν Λιέχτι, επικεφαλής του τμήματος διεθνών δραστηριοτήτων wealth management για την περιοχή της Αμερικής. Εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο ίδιος ο Λιέχτι δεν βρέθηκε για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Χθες, η UBS ανακοίνωσε πως προχωρά σε περικοπή 5.500 θέσεων εργασίας, έπειτα από ζημίες 17,3 δισ. δολαρίων που εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Όπως αποκάλυψε, οι πελάτες της απέσυραν από τα τμήματα asset/wealth management συνολικά 12,2 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, οι γερμανικές αρχές είχαν γνωστοποιήσει πως διενεργούν έρευνα για το αν η τράπεζα έχει βοηθήσει πελάτες της να φοροδιαφύγουν.

Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν την Τρίτη κατά 4,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, έπειτα από την απόφαση των πελατών της να αποσύρουν περισσότερα κεφάλαια απ’ ό,τι είχαν καταθέσει, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν οκτώ ετών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |