Wednesday, May 7, 2008

Ασφάλειες Κατοικίας


Ασφάλειες Κατοικίας

Για το θέμα των ασφαλειών κατοικίας, ο ΠΣΕΑΔ τονίζει ότι περίπου το 35% των υποστατικών (συνολικής αξίας γύρω στα €20,5 δισ.) στην Κύπρο είναι ανασφάλιστα, ενώ ένα άλλο ποσοστό, του 30%, είναι υποασφαλισμένα (συνολικής αξίας €9,22 δισ.).

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, σημαντικός αριθμός υποστατικών που είναι υποασφαλισμένα είναι υποθηκευμένα και ασφαλίστηκαν από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς κατά τη σύναψη δανείου μόνο για το ποσό της αξίας του υποστατικού. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην αγορά όπου η ασφάλιση γίνεται μόνο για την εξασφάλιση του δανείου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξασφάλιση του πελάτη, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αναλογικό όρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που είναι εκτεθειμένοι χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο ΠΣΕΑΔ τονίζει ότι ο ασφαλιζόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την ασφάλεια κατοικίας ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική σύμβαση του προτείνει το χρηματοοικονομικό ίδρυμα και να προχωρήσει σε σύναψη άλλων συμβολαίων που να τον κατοχυρώνουν πλήρως. Το πρόβλημα που προκύπτει από πολλά ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικίας είναι ότι καλύπτουν μόνο το υποστατικό ως κτίριο και όχι άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται μέσα (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός κ.τ.λ.).

Άλλα προβλήματα που προκύπτουν από αυτού του είδους τις ασφάλειες, ανέφερε ο Σύνδεσμος, είναι η δήλωση στην ασφαλιστική εταιρεία αξίας του υποστατικού χαμηλότερης από την πραγματική (σκόπιμα ή από άγνοια), λανθασμένη αναπροσαρμογή του ασφαλισμένου ποσού στις εκάστοτε πραγματικές του αξίες ή παραμονή του ίδιου ασφαλισμένου ποσού από τη μέρα της σύναψης του ασφαλιστηρίου χωρίς καμιά αναπροσαρμογή στις εκάστοτε πραγματικές του αξίες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |