Wednesday, May 7, 2008

Κόκκινες γραμμές εκτιμητών για οικόπεδα

Κόκκινες γραμμές εκτιμητών για οικόπεδα


Τις ενστάσεις τους στη φημολογούμενη πρόθεση του κράτους να φορολογήσει τα αδρανή οικόπεδα και στην επικείμενη επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις οικοπέδων μετέφεραν οι εκτιμητές στον Υπ. Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη. Σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό, οι εκτιμητές ακινήτων επέδωσαν υπόμνημα με τις εισηγήσεις τους για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά, δίδοντας έμφαση στο θέμα των αδρανών οικοπέδων και του ΦΠΑ.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει τη διαφωνία του με την εισαγωγή φόρου στα αδρανή οικόπεδα. Όπως υποστηρίζουν, από προκαταρκτικές ενδείξεις τις οποίες αναμένεται να επιβεβαιώσουν από στοιχεία που ζήτησαν από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, φαίνεται ότι στις Δημαρχούμενες περιοχές της Λευκωσίας, εκτός του Ιδαλίου, οι ιδιοκτήτες των κενών οικοπέδων που έχουν από ένα μέχρι και τρία κενά οικόπεδα αντιστοιχούν στο 88% όλων των κενών οικοπέδων.

Άρα, τονίζουν, το 88% ή και περισσότερο ποσοστό των κενών οικοπέδων θα εξαιρεθούν από την προτεινόμενη φορολογία. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, το 12% των ιδιοκτητών που κατακρατούν τα οικόπεδα είναι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, γαιοκτήμονες και η εκκλησία και συνεπώς αυτοί θα έχουν το μονοπώλιο στην αγορά. «Σε περίπτωση εισαγωγής της φορολογίας κενών οικοπέδων, λόγω του μονοπωλιακού καθεστώτος, όχι μόνο δε θα αυξηθεί η προσφορά κενών οικοπέδων στην αγορά, αλλά ενδέχεται αυτοί που έχουν το μονοπώλιο να μετακιλήσουν το κόστος της φορολογίας στους νέους αγοραστές. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές των οικοπέδων με αποτέλεσμα η δυνατότητα αγοράς οικιστικών τεμαχίων να είναι ένα όνειρο για τα νέες γενεές», υπογραμμίζουν.

ΦΠΑ

Αναφορικά με την επιβολή του ΦΠΑ, οι εκτιμητές εκφράζουν την άποψη ότι η ερμηνεία του όρου «οικοδομήσιμη γη» θα πρέπει να συμπεριλάβει μόνο τα οικόπεδα τα οποία προκύπτουν από τους νέους διαχωρισμούς τεμαχίων. Οι εκτιμητές αναφέρουν ότι όπως και στα διαμερίσματα να υπάρχει ΦΠΑ στα οικόπεδα για τα οποία έχει υποβληθεί πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό (π.χ. μετά την 01/07/2008). Σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να χρεώνεται ΦΠΑ για την πρώτη πώληση του οικοπέδου και μόνο στην περίπτωση όπου έχει υποβληθεί αίτηση διαχωρισμού μετά την 01/07/2008.

«Σε περίπτωση όπου η κυβέρνηση θα φορολογήσει με ΦΠΑ όλα τα οικόπεδα σε όλες τις συναλλαγές (κάθε φορά που πωλείται οικόπεδο να εισπράττεται ΦΠΑ) τότε θα υπάρξουν πολλαπλά προβλήματα», αναφέρουν.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |