Friday, May 2, 2008

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πορεία εξάντλησης ακολουθεί η καταθετική δεξαμενή των κυπριακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος για άντληση νέων καταθέσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ νέων και παλαιών τραπεζών, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα αποτυπώνουν τις πιέσεις που δέχονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ενίσχυση της καταθετικής τους βάσης για τροφοδότηση της πιστωτικής τους επέκτασης στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καταθετική δεξαμενή των τραπεζών έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών.

Από τη μια οι συνολικές καταθέσεις στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν το Μάρτιο στα €51,7 δισ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 17,3%. Από την άλλη όμως, τα συνολικά δάνεια που παραχώρησαν αυξήθηκαν με ρυθμό 31,9% φθάνοντας τα €43,3 δισ. Η διαφορά καταθέσεων και δανείων, δηλαδή τα καταθετικά «αποθέματα» των τραπεζών, περιορίστηκαν στα €8,4 δισ., έναντι €9 δισ. το Φεβρουάριο και €10,1 δισ. τον Ιανουάριο.

Η ταχύτητα με την οποία εξαντλούνται τα καταθετικά αποθέματα έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε ανελέητο πόλεμο για άντληση νέων καταθέσεων, με όπλο την προσφορά σχετικά ψηλών επιτοκίων, που ξεπερνούν τις 100 μονάδες βάσης, πάνω από το βασικό επιτόκιο του 4%. Στον πόλεμο συνέβαλε η δραστηριοποίηση στην Κύπρο δύο Ελληνικών τραπεζών, της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς, που επιθυμούν να τροφοδοτήσουν την ταχύρυθμη τους πιστωτική επέκταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της άντλησης καταθέσεων στην Κύπρο.

Ανησυχητικό σημείο για τις παλιές και τις νέες τράπεζες αποτελεί το ότι η μεγαλύτερη πηγή νέων καταθέσεων, αυτή των ξένων καταθετών, φαίνεται να παρουσιάζει σημεία κόπωσης. Από τον Ιούλιο του 2007, όταν ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης από κατοίκους τρίτων χωρών ανήλθε στο 44%, η ροή καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες έχει περιοριστεί στο 24,11%.

Οι καταθέσεις από ξένους, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων, αποτελούν το ένα τρίτο των €51 δισ. που είναι κατατεθειμένα στην Κύπρο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |