Friday, May 2, 2008

Γιατί η DT λατρεύει την Cosmote

Γιατί η DT λατρεύει την Cosmote

Το «τηλεπικοινωνιακό φιλέτο» του ομίλου ΟΤΕ, την Cosmote, έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρό της η Deutsche Telekom, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με αυτές, πραγματικός στόχος της Deutsche Telekom είναι να κλείσει το δυνατόν ταχύτερα το ντηλ με τον ΟΤΕ προκειμένου να αποκτήσει ο γερμανικός κολοσσός συμμετοχή στο "πετράδι του τηλεπικοινωνιακού στέμματος" του ΟΤΕ, που δεν είναι άλλο από την εδώ και πολλά έτη κερδοφόρα και ραγδαία αναπτυσσόμενη Cosmote. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της DT θα είναι να εντάξει την Cosmote στο άρμα της T-Mobile, ενδεχομένως και να την μετονομάσει, και να εστιάσει στην ισχυρή παρουσία της εταιρείας τη ΝΑ Ευρώπη προκειμένου να επεκτείνει και να ενδυναμώσει την πραγματικά κύρια δραστηριότητα της εταιρείας που δεν είναι άλλη από την κινητή και την ασύρματη τηλεφωνία καθώς και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στις επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια η γερμανική εταιρεία για άδειες GSM αλλά και σε εξαγορές στους ανωτέρω κλάδους. Το πιο ισχυρό παράδειγμα είναι η εξαγορά της Voice Stream στις ΗΠΑ, έναντι 24 δισ. δολαρίων το Μάϊο τυ 2001, της οποίας την ονομασία άλλαξε το Σεπτέμβριο του 2002 σε T-Mobile USA. Η μετονομασμένη εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εξαγοράσει την SunCom Wireless αντί ποσού 2.4 δισ. Ευρώ.

Αν λάβει κανείς υπόψη του τις παραπάνω παραμέτρους και τις συνδυάσει με την Cosmote, μπορεί να κατανοήσει πόσο μεγαλεπιβολά είναι τα σχέδια των γερμανών όταν βάλουν χέρι στην Cosmote.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η T Mobile είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητών τηλεπικοιννωιών παγκοσμίως, και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο, μετα τη βρετανική Vodafone και την ισπανική Telefonica . Η εταιρεία έχει, μεταξύ άλλων, ισχυρή παρουσία σε μια πλειάδα χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η FYROM και το Μαυροβούνιο.

Με την προσθήκη της Cosmote, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η ήδη θα λάβει μια εντυπωσιακή ώθηση, καθώς θα αποκτήσει παρουσία σε χώρες όπως η Αλβανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία και θα ενδυναμώσει την παρουσία της στη FYROM. Στις χώρες αυτές η Cosmote έχει ήδη ισχυρότατη παρουσία και σημαντικό δίκτυο, με 12,2 περίπου εκ. πελάτες. Έτσι η Τ Mobile που έχει ήδη 108 εκ. πελάτες θα αυξήσει την πελατειακή της βάση κατά 11% περίπου. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και το πολύ σιχυρό δίκτυο διανομής σε Ελλάδα και Βαλκάνια λόγω της εξαγοράς της Γερμανός.

DT : Η νέα αυτοκράτειρα της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης

Η Deutsche Telekom διαθέτει ήδη σημαντικά μερίδια αγοράς σε άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, όπως στη T-Slovak Telekom (Σλοβακία), Magyar Telekom (Ουγγαρία) καιT-Hrvatski Telekom (Κροατία) που έχουν ενσωματωθεί στη εταιρεία T-Com/T-Home. Επιπλέον μέσω της Magyar Telekom, η DT έχει έμμεση συμμετοχή σε εταιρείες όπως η Βουλγαρική Orbitel, η ρουμάνικη Combridge, η σκοπιανή Mak Tel και η η T-Crnogorski Telekom στο Μαυροβούνιο, συμμετοχές οι οποίες έχουν αλλάξει ονομασία και βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα στης T-Com/T-Home. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όταν αποκτήσει πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ, η DT θα αποκτήσει ποσοστό 54% και στη ρουμανική Romtelecom.

REPORTER.GR

No comments:

Share |