Monday, May 12, 2008

Στα 600 εκατ. δολάρια τη μέρα, οι διαγραφές των τραπεζών!

Στα 600 εκατ. δολάρια τη μέρα, οι διαγραφές των τραπεζών!

Tα 323 δισεκατομμύρια δολάρια αγγίζουν πλέον σήμερα οι «επίσημες» διαγραφές σε πάνω από 100 παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς από τις αρχές του 2007, λόγω της κρίσης του subrprime. Θα τελειώσει ποτέ αυτό τo...μαρτύριο άραγε;
H μεγαλύτερη τράπεζα της Αγγλίας, η HBOS, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα 5,5 δισ. δολάρια writedowns. H Lloyds TSB Group ανακοίνωσε 387 εκατομμύρια στερλίνες διαγραφών και όπως δείχνουν τα πράγματα μας περιμένουν και άλλα κακά μαντάτα. Η κατάρρευση της αμερικάνικης αγοράς των subprime στεγαστικών δανείων δεν έχει ακόμη μαζέψει τα κομμάτια της...

Οπως δείχνουν τα «ντοκουμέντα», αν και η ταυτότητα του φαινομένου που λέγεται «subprime» έχει αμερικάνικη υπηκοότητα, έχει απλώσει τα πλοκάμια του και έχει αιχμαλωτίσει και τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης και της Ασίας.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Citigroup τις οποίας τα ανακοινωθέντα writedowns αγγίζουν τα 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια., από τα οποία τα 35,3 δισ. προέρχονται από διαγραφές και τα 5,6 δισ. από ζημιές στην πιστωτική αγορά.

Ακολουθεί η UBS με συνολικές ζημιές της τάξης των 38,2 δισ. δολαρίων. Τρίτη φιγουράρει η Merrill Lynch με 31,7 δισ. ζημιών, ακολουθούν η Royal Bank of Scotland με 15,2 δισ. , η Bank of America με 14,9 δισ., η Morgan Stanley με 12,6 δισ., η HSBC με 12,4 δισ, η JPMorgan με 9,7 δισ και η Credit Suisse με 9,6 δισ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στον πίνακα που παραθέτουμε υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των writedowns και των credit losses. Οι επενδυτικές τράπεζες ορίζουν το writedowns ως την μείωση της αξίας των assets τους, είτε αυτά είναι δάνεια είτε CDOs κ.τλ. Οι εμπορικές τράπεζες ορίζουν την ζημιά από τα δάνεια που έχουν κάνει default ή από αυτά που αναμένεται να καταλήξουν «κακά» δάνεια, ως credit loss.

Επιπλέον, αναφέρουμε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες των οποίων οι ζημιές δεν ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια είναι οι : ING Groep, Allied Irish Banks, Bradford & Bingley, Aareal Bank, Deutsche Postbank, Standard Chartered, Northern Rock, Dexia, NordLB, Rabobank, HVB Group, Sachsen LB, Intesa Sanpaolo, Landesbank Ηessen-Thueringen, SEB AB, Erste Bank, DnB NOR και Anglo Irish.

Από τις ασιατικές τράπεζες, writedowns μέχρι 1 δισ. δολάρια παρουσιάζουν οι : Mitsubishi UFJ, Shinsei, Sumitomo Trust, Aozora Bank, DBS Group, Australia & New Zealand Banking Group, Abu Dhabi Commercial, Bank Hapoalim, Arab Banking Corp., Fubon Financial, Industrial & Commercial Bank of China, Citic International, BOC Hong Kong, Bank of East Asia, China Construction Bank, Sumitomo Mitsui, ICICI Bank, State Bank of India, United Overseas και Wing Lung.

REPORTER.GR

No comments:

Share |