Monday, May 12, 2008

Κίνα: Μειωμένο κατά 1% το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο

Κίνα: Μειωμένο κατά 1% το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο

Πτώση 1% εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 16,8 δισ. δολάρια, εξαιτίας της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, το πλεόνασμα της Κίνας με την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 34,8% στα 12 δισ. δολάρια, ενώ το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις κατά 4% στα 13 δισ. δολάρια.

Το παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ωστόσο δεν ξεπέρασε τα αντίστοιχα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, τα οποία ήταν αρκετές φορές άνω των 20 δισ. δολαρίων.

Το διαρκώς αυξανόμενο πλεόνασμα με την Ε.Ε. των 27 φέρεται να έχει προβληματίσει την Ε.Ε., η οποία ασκεί πλέον πιέσεις στο Πεκίνο – όπως κάνει και η Ουάσινγκτον – προκειμένου να μετριάσει τους νομισματικούς του ελέγχους τους φραγμούς στις εισαγωγές.

Η άνοδος των εξαγωγών προς την Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του κινεζικού νομίσματος, η οποία καθιστά τα κινεζικά προϊόντα ελκυστικότερα στους ευρωπαίους καταναλωτές.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |