Tuesday, May 6, 2008

Στα 121,79 δολ. η τιμή του αργού

Στα 121,79 δολ. η τιμή του αργού

Τίποτα δε φαίνεται ικανό να σταματήσει την τιμή του αργού που για μια ακόμη ημέρα σήμερα κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αγγίζοντας και 122,73 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η πτώση του δολαρίου οδήγησε σε ενίσχυση της ζήτησης των εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται σε δολάρια.
Το αργό παράδοσης Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 121,79 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,5%. Κέρδη 1,9% κατέγραψε και το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του πετρελαίου τύπου brent, που διαμορφώθηκε στα 120,27 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ άγγιξε και τα 120,99 δολάρια ενδοσυνεδριακά.

Την τιμή ενισχύει και η κατάσταση στη Νιγηρία, καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν ένοπλες ομάδες εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και κατ' επέκταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την αφρικανική χώρα.

Επίσης, οι νέες συγκρούσεις -τις τελευταίες ημέρες- μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή

Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs «βλέπει» το πετρέλαιο στα επόμενα δύο χρόνια στα 150 έως 200 δολάρια το βαρέλι και αποδίδει την εκτίμησή της στην προοπτική μειωμένης προμήθειας της αγοράς.

«Το ενδεχόμενο να δούμε το πετρέλαιο στα 150-200 δολάρια είναι εξαιρετικά πιθανό τους επόμενους 6-24 μήνες, αν και το να προβλέψουμε με ακρίβεια τα ανώτερα επίπεδα στα οποία θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου παραμένει επισφαλές», σημειώνει ομάδα αναλυτών της Goldman σε χθεσινό report.

REPORTER.GR

No comments:

Share |