Tuesday, May 6, 2008

Έρευνα ΕΕ για κτηματομεσίτες στην Κύπρο

Έρευνα ΕΕ για κτηματομεσίτες στην Κύπρο


Συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με κάποιες διατάξεις της εθνικής της νομοθεσίας που περιορίζουν τις δραστηριότητες των κτηματομεσιτών στην Κύπρο, αποφάσισε να ζητήσει επισήμως από το νησί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ, ο νόμος ο οποίος εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2007, μετά την αποστολή μιας πρώτης προειδοποιητικής επιστολής τον Ιούλιο του 2006 σχετικά με τις διατάξεις του νόμου 273/2004, θέτει ορισμένους όρους για την αναγνώριση των προσόντων των επαγγελματιών άλλων κρατών μελών και επιβάλλει περιορισμούς στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας από νομικά πρόσωπα, καθώς και στη δραστηριότητα της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Η Επιτροπή κρίνει ότι οι εν λόγω διατάξεις δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα συμβατότητας με την οδηγία 2005/36/ΕΚ περί αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και με τα άρθρα 43 και 49 της συνθήκης ΕΚ, τα οποία διασφαλίζουν την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών αντίστοιχα. Η προειδοποιητική επιστολή αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, όπως ορίζεται στο άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ. Η Κύπρος καλείται να απαντήσει εντός διμήνου.

Τον Ιούλιο του 2006 η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, σε συνέχεια της έγκρισης του νόμου 273/2004 περί κτηματομεσιτών. Ο νόμος της 27ης Ιουλίου 2007 τροποποίησε το νόμο του 2004, εισάγοντας, όμως, στην κυπριακή νομοθεσία νέες ασυμβατότητες με την κοινοτική νομοθεσία. Αυτές οι τροποποιήσεις είναι και ο λόγος για την αποστολή συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής από την Επιτροπή.

«Πράγματι, ο εν λόγω νέος νόμος προβλέπει νέους όρους για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των επαγγελματιών που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη. Οι όροι αυτοί, οι οποίοι αφορούν το πτυχίο, την επαγγελματική πείρα και την επιτυχία σε εξετάσεις που πιστοποιούν τη γνώση της κυπριακής νομοθεσίας στον αντίστοιχο τομέα δημιουργούν προβλήματα συμβατότητας με την οδηγία 2005/36/ΕΚ περί αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων», αναφέρεται.

Επιπλέον, τονίζει η Επιτροπή, η άσκηση της εκάστοτε επαγγελματικής δραστηριότητας υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών υπόκειται σε υποχρεωτική συνεργασία με επαγγελματία εγκατεστημένο στην Κύπρο, σε αντίθεση με τις διατάξεις της ίδιας οδηγίας και την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 49 της συνθήκης ΕΚ.

Τέλος, ο νόμος ορίζει ότι η υπόψη επαγγελματική δραστηριότητα πρέπει να είναι το αποκλειστικό εταιρικό αντικείμενο των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο τομέα. Επιπλέον, το ή τα πρόσωπα τα οποία ασκούν δραστηριότητες κτηματομεσίτη στην εταιρεία οφείλουν να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα αποκλειστικά για την εταιρεία η οποία τους απασχολεί και δεν επιτρέπεται να ενεργούν εκτός των καθηκόντων τους, για λογαριασμό είτε άλλων προσώπων ή εταιρειών είτε για δικό τους λογαριασμό. Αυτές οι δύο διατάξεις δημιουργούν προβλήματα συμβατότητας με το άρθρο 43 της συνθήκης ΕΚ, το οποίο διασφαλίζει την ελευθερία εγκατάστασης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |