Tuesday, April 29, 2008

Shell: Υψηλότερα κατά 25% τα κέρδη α’ τριμήνου

Shell: Υψηλότερα κατά 25% τα κέρδη α’ τριμήνου

ΑΥΞΗΣΗ της τάξεως του 25% κατέγραψε η κερδοφορία της Royal Dutch Shell στο πρώτο τρίμηνο του 2008, χάρη στη μεγάλη άνοδο των τιμών «μαύρου χρυσού» και φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ευρώπης ενισχύθηκαν στα 9,08 δισ. δολάρια από 7,28 δισ. δολάρια που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε 7,85 δισ. δολάρια και ξεπέρασαν τα 6,88 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω διάστημα οι τιμές πετρελαίου κατέρριψαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, ξεπερνώντας στις 2 Ιανουαρίου – για πρώτη φορά στην ιστορία τους – τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι των τιμών είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα περιθώρια διύλισης. Χθες, η τιμή του αργού ανήλθε στο ρεκόρ των 119,93 δολαρίων το βαρέλι.

Η παραγωγή της Shell έχει υποχωρήσει την τελευταία πενταετία, καθώς η εταιρεία πούλησε το μερίδιό της στο ρωσικό πρόγραμμα Sakhalin-2, ενώ η παραγωγή της στη Νιγηρία διεκόπη πολλές φορές λόγω επιθέσεων ανταρτών.

Η εταιρεία προβλέπει ανάπτυξη της ετήσιας παραγωγής της κατά 2% με 3% από το 2010. Για τη φετινή χρονιά, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί «ελαφρώς» σε σχέση με το 2007, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αβεβαιότητα στη Νιγηρία.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |