Tuesday, April 29, 2008

ΕΤΕ: Με μεγάλο discount η τιμής της επανεπένδυσης του μερίσματος

ΕΤΕ: Με μεγάλο discount η τιμής της επανεπένδυσης του μερίσματος

Κίνηση έκπληξη ετοιμάζει η Εθνική τράπεζα και ενδεχομένως να την ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες όσον αφορά την επανεπένδυση των μερισμάτων. Με βάση απολύτως έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας με στόχο να προτρέψει τους μετόχους της να επανεπενδύσουν τα 1,4 ευρώ ανά μετοχή που σε απόλυτα μεγέθη αγγίζει τα 668 εκατ ευρώ θα ανακοινώσει πολύ δελεαστικούς όρους ουσιαστικά θα προσφέρει πολύ μεγάλο premium στους μετόχους της.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ότι η Εθνική μπορεί π.χ. να προσδιορίσει την τιμή με βάση την οποία θα έχουν την δυνατότητα να επανεπενδύσουν το μέρισμα οι μέτοχοι ακόμη και στα 20 ευρώ ή και χαμηλότερα. Θεωρητικά το discount από τις τρέχουσες τιμές μπορεί να αγγίξει και το 40%.

Για την τελική τιμή η διοίκηση της Εθνικής αποφεύγει το οποιαδήποτε σχόλιο ωστόσο είναι προφανές ότι θέλει να καινοτομήσει και να προσφέρει τιμή επανεπένδυσης με πολύ μεγάλο discount από τις υφιστάμενες χρηματιστηριακές τιμές.

Στόχος είναι να δοθούν ικανοποιητικά κίνητρα ώστε η πλειοψηφία των μετόχων να επενεπενδύσουν το μέρισμα τους. Μάλιστα ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι το κεφάλαιο που μπορεί να επανεπενδυθεί από το μέρισμα μπορεί να αγγίξει τα 400 με 500 εκατ ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 500 εκατ ευρώ θα προστεθούν στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής αφού θα εκδοθούν για τον λόγο αυτές μετοχές.

Η επαναληπτική γενική συνέλευση της Εθνικής θα συγκληθεί στις 2 Μαΐου ωστόσο ελλείψει απαρτίας θα συγκληθεί νέα επαναληπτική στις 15 Μαΐου όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για την επανεπένδυση μερίσματος όσο και για την αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Πάντως όσοι μέτοχοι δεν επανεπενδύσουν το μέρισμα τα 1,4 ευρώ ανά μετοχή θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους στις 26 Μαΐου. Πέραν της Εθνικής καιάλλες τράπεζες θα υλοποιήσουν προγράμματα επανεπένδυσης.

Η Eurobank για την επανεπένδυση του μερίσματος έχει προτείνει η τιμή να καθοριστεί από τον μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής μεταξύ 2 και 7 Μαΐου μείον 3%.

Στις12 Μαΐου η Eurobank θα καταβάλλει στους μετόχους 0,50 ευρώ ανά μετοχή για όσους δεν το επανεπενδύσουν . Σημειώνεται ότι έχει ήδη προσφέρει προμέρισμα 0,32 ευρώ.

Στις 26 Μαΐου θα αρχίσει να διανείμει το μέρισμα η τράπεζα Πειραιώς το οποίο θα είναι 0,36 ευρώ. Η τράπεζα έχει καταβάλλει και προμέρισμα 0,36 ευρώ.

Στις 7 Μαΐου θα συγκληθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση της Πειραιώς η οποία μεταξύ των άλλων θα εξετάσει και θέμα επεπένδυσης μερίσματος. Η Attica bank συγκαλεί επαναληπτική γενική συνέλευσηστις 16 Μαΐου για να προτείνει επανεπένδυση μερίσματος.

Στις 2 Ιουνίου θα αρχίσει να καταβάλλεται το μέρισμα στους μετόχους της Attica bank 0,10 ευρώ για όσους δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος επανεπένδυσης.

Στις 2 Μαΐου η Aspis θα αρχίσει να διανείμει το μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχήστις 2 Μαΐου. Στις 27 Μαΐου θα λάβουν το μέρισμα τους οι μέτοχοι της ΑΤΕ συνολικού ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 10 Ιουνίου οι μέτοχοι της Κύπρου θα αρχίσουν να λαμβάνουν το μέρισμα τους 0,25 ευρώ ανά μετοχή μαζί με το προμέρισμα που έχει δοθεί 0,19 ευρώ το συνολικό μέρισμα ανέρχεται στα 0,44 ευρώ.

Η ΓΣ της Κύπρου συνεδριάζει 14 Μαΐου αλλά δικαιούχοι θα είναι όσοι κατέχουν μετοχές έως και τις 23 Μαΐου.

Μετά τις ΓΣ της Marfin P. και MIG στις 15 και 26 Μαΐου αντίστοιχα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες καταβολής των μερισμάτων 0,35 ευρώ και 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Τα μερίσματα αποτελούνεπιβράβευση για τον μέτοχο που στηρίζει με τις επενδυτικές του επιλογές τις τράπεζες.

Συνολικά θα διανεμηθούν περίπου 2,4 δις ευρώ σε μερίσματα από το σύνολο των τραπεζών εκ των οποίων το 40%ή 960 εκατ ευρώ θα καταλήξουν στους ξένους θεσμικούς περίπου 400 εκατ ευρώ σε μεγαλομετόχους και 1 δις ευρώσε μικρομετόχους και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |