Tuesday, April 29, 2008

Διευκολύνσεις για την εισαγωγή στο Χ.Α. της ποντοπόρου ναυτιλίας

Διευκολύνσεις για την εισαγωγή στο Χ.Α. της ποντοπόρου ναυτιλίας

Οι ουσιαστικές αλλαγές του Κανονισμού αφορούν σε α) θέματα συναλλαγών β) θέματα μελών και γ) θέματα λειτουργίας των εταιρικών πράξεων.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ειδικών προϋποθέσεων εισαγωγής που ισχύουν σήμερα, για την εισαγωγή εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστηρίο, προτείνεται μεταξύ άλλων στο υπό έγκριση από την ΕΚ αναθεωρημένο κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση κατάργησης των ειδικών προϋποθέσεων και υπαγωγή στις γενικές περί εισαγωγής διατάξεις που ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδου εταιρειών, αφορά στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις εταιρείες θαλάσσιας περιήγησης και τις εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη αλλαγή, το Χ.Α. θα μπορεί να προβλέπει κριτήρια αξιολόγησης της καταλληλότητας των ναυτιλιακών εταιρειών με βάση το γενικό κανόνα του Κανονισμού, είτε διατηρώντας τα υφιστάμενα κριτήρια(π.χ. αναφορικά με τον αριθμό πλοίων σε συνδυασμό με την αξία τους και τη συνολική χωρητικότητα, το είδος των ασφαλιστικών καλύψεων, το ύψος δανεισμού, το νηογνώμονα, είτε τροποποιώντας τα είτε εισάγοντας νέα και να ορίζει με απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν οι εκδότριες ναυτιλιακές εταιρείες με βάση τα σχετικά κριτήρια.

Υποχρεώσεις

Αλλαγές προτείνονται ακόμα και σχετικά με τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας:

α) Εφόσον η δραστηριότητα των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει ο εκδότης ασκείται χωρίς η διαχειρίστρια εταιρεία να εντάσσεται στον όμιλό της, ο εκδότης υποχρεούται να παρέχει επαρκή πληροφόρηση στο Χ.Α. και το επενδυτικό κοινό σχετικά με την τυχόν υφιστάμενη σχέση της διαχειρίστριας με ιδρυτή, ελέγχοντα μέτοχο, μέλος του ΔΣ, γενικό διευθυντή ή διευθυντή του εκδότη ή θυγατρικής του εταιρείας, καθώς και με πρόσωπα που συνδέονται με τα προηγούμενα.

Επίσης, ο εκδότης υποχρεούται να παρέχει επαρκή ενημέρωση για τη διοίκηση της διαχειρίστριας τις υπηρεσίες που παρέχει προς τον εκδότη και προς τρίτους, την οικονομική της πορεία, τα πλήρη στοιχεία των φυσικών προσώπων που έχουν αναλάβει τη διοίκησή της, καθώς και το ύψος της αμοιβής της διαχειρίστριας. Τυχόν περαιτέρω ανάθεση της διαχείρισης σε άλλη εταιρεία και οι όροι της ανάθεσης αυτής πρέπει να γνωστοποιούνται αμέσως στο Χ.Α.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, να είναι εφοδιασμένες με το προβλεπόμενο από τον Κώδικα Ασφαλούς Διαχειρίσεως Εγγραφο Συμμορφώσεως και να διαθέτουν επαρκή εμπειρία και εξειδίκευση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε πλοιοκτήτριες εταιρείες. Ο εκδότης υποχρεούται να ενημερώνει το Χ.Α. για κάθε αλλαγή της διαχειρίστριας εταιρείας καθώς και για κάθε αλλαγή σημαντικών όρων της σύμβασης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |