Monday, April 21, 2008

Υπογράφθηκε η συμφωνία με OCT για νερό

Υπογράφθηκε η συμφωνία με OCT για νερό

Υπογράφθηκε σήμερα το μεσημέρι το συμβόλαιο της εταιρείας Ocean Tankers με την κυβέρνηση για τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα. Το κόστος για την υποδομή και τη μεταφορά του νερού υπολογίζεται στα €35 εκ.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Μιχάλης Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμα και μέσα σε ένα μήνα είναι δυνατό υπό κάποιες προϋποθέσεις να ξεκινήσει η μεταφορά νερού από την Ελλάδα.

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι η εταιρεία θα τιμήσει το συμβόλαιο της και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το νερό από την Ελλάδα «να φτάσει στην ώρα του». Πρόσθεσε, παράλληλα, πως «εφόσον υπάρξει μια στενή συνεργασία μεταξύ της Αρχής Λιμένων και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, υπάρχει η δυνατότητα η μεταφορά να ξεκινήσει και εντός Μαΐου» και πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Επανέλαβε όμως ότι «η δέσμευση η οποία έχει αναληφθεί και η οποία ισχύει είναι για τον Ιούνιο».

Αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι το νερό, αφού καταφθάσει στο λιμάνι Λεμεσού, θα μεταφέρεται μέσω αγωγών στους υδροφορείς (ντεπόζιτα) στη Γερμασόγεια και από εκεί στην κατανάλωση χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, καθώς το νερό το οποίο θα μεταφερθεί θα είναι πόσιμο.

«Τα τάνκερ θα μεταφέρουν 50 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερό ημερησίως και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 160 ημέρες», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «η δέσμευση με βάση τη συμφωνία είναι η μεταφορά να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα Νοέμβριο».

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της τελετής υπογραφής των συμβολαίων, ο υπουργός Γεωργίας άφησε να νοηθεί ότι υπάρχει η προοπτική να αυξηθεί η ποσότητα των 8 εκ. κυβικών μέτρων νερού που συμφώνησε να παραχωρήσει στην Κύπρο η ελληνική κυβέρνηση.

«Τα ελλείμματα μας είναι της τάξεως των 16 εκ. μέτρων νερού μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μας παραχωρήσει 8 εκ. κυβικά μέτρα. Υπάρχει όμως και η προοπτική να αυξηθεί αυτό το ποσό. Το πόσο και αν θα αυξηθεί εξαρτάται από την καλή θέληση της ελληνική κυβέρνησης, αλλά και τις ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν», ανέφερε ο κ. Πολυνείκης.

Σε σχέση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης της μεταφοράς νερού με τη συμβαλλόμενη με το υπουργείο Γεωργίας εταιρεία, ο κ. Πολυνείκης δήλωσε ότι «υπογράψαμε σήμερα το συμβόλαιο που μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε τη μεταφορά της ποσότητας νερού που εξασφαλίσαμε από την Ελλάδα, τα 8 εκ. κυβικά μέτρα, εντός της προθεσμίας που είχαμε θέσει σαν στόχο, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου». Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που υπάρξουν οι δυνατότητες, ίσως να καταστεί εφικτό η μεταφορά να ξεκινήσει νωρίτερα, τονίζοντας όμως για ακόμα μια φορά ότι «η δέσμευση της εταιρείας με βάση το συμβόλαιο είναι για το τέλος Ιουνίου».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |