Monday, April 21, 2008

Με απολύσεις αντιδρούν οι τράπεζες στις μεγάλες ζημιές

Με απολύσεις αντιδρούν οι τράπεζες στις μεγάλες ζημιές

CITIGROUP, Merrill Lynch & Co. και Wachovia Corp. ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα την περικοπή 12.400 θέσεων εργασίας, έναν αριθμό που αναμένεται να αυξηθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς συσσωρεύονται ζημίες στις επενδυτικές τράπεζες σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομίας.

Από τις αρχές του έτους, έχουν ανακοινωθεί 36.000 απολύσεις στον αμερικανικό τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν περιλαμβάνει την ανακοίνωση της Citigroup για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας.

Οι περικοπές εργατικού δυναμικού αναμένεται να αυξηθούν πέραν αυτού του επιπέδου, δεδομένου ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχουν υπολογίσει τις αναμενόμενες περικοπές 14.000 θέσεων στην Bear Stearns έπειτα από την εξαγορά της από την JP Morgan Chase & Co.

Ο αντίκτυπος από τις απώλειες θέσεων είναι κυρίως επικεντρωμένος στη Νέα Υόρκη, μια πόλη που έχει άμεση σχέση με τη Wall Street. Οτιδήποτε στη Νέα Υόρκη -από τις τιμές στέγης στο Μανχάταν μέχρι τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων- θα δεχθούν πιέσεις, καθώς οι υψηλά αμειβόμενοι επενδυτικοί τραπεζίτες και traders βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Η χρηματιστηριακή βιομηχανία αντιστοιχεί σχεδόν στο 35% των μισθών και ημερομισθίων στην πόλη. Πολλοί τραπεζίτες και χρηματιστές εξασφαλίζουν βασικό μισθό 200.000 δολαρίων ή και περισσότερο, όπως και ακόμη μεγαλύτερα μπόνους.

Στη διάρκεια του 2007 ο αμερικανικός τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος αποτελείται από εμπορικές τράπεζες, ανακοίνωσε περικοπές 153.105 θέσεων εργασίας με βάση τα στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas.

Οι απώλειες θέσεων στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου -το λεγόμενο City- αναμένεται να φθάσουν τις 40.000 εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων από την κρίση ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, αλλά και της διεθνούς πιστωτικής «ασφυξίας», όπως προέβλεψαν προσφάτως αναλυτές της JP Morgan, διπλασιάζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις τους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |