Wednesday, April 23, 2008

Αύξηση επιτοκίων για έλεγχο του πληθωρισμού εξετάζει η ΕΚΤ

Αύξηση επιτοκίων για έλεγχο του πληθωρισμού εξετάζει η ΕΚΤ

Να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του 2% το 2009 ο στόχος της ΕΚΤ σύμφωνα με τον Κριστιάν Νουαγιέ.
ΕΤΟΙΜΗ να αυξήσει τα επιτόκια οιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό εμφανίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με διαμορφωτές πολιτικής της Ευρωζώνης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσαρμόσει τα επιτόκια προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του 2% το 2009, ενώ ο συνάδελφός του από το Λουξεμβούργο, Υβ Μερς, τόνισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν κληθεί να εξετάζουν σε μηνιαία βάση εάν απαιτείται επιτοκιακή αύξηση.

Τα σχόλιά τους αντανακλούν την αυστηρή στάση κατά του υψηλού πληθωρισμού που έχουν υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό και άλλοι διαμορφωτές πολιτικής, όπως ο Γερμανός Αξελ Βέμπερ και ο Αυστριακός Κλάους Λίμπσερ, θέση που έχει ωθήσει αρκετούς αναλυτές να επανατοποθετηθούν από τις αρχικές εκτιμήσεις τους για δυναμικές μειώσεις των επιτοκίων εφέτος.

«Το βασικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κάτω από το 2% το προσεχές έτος. Εάν χρειαστεί θα αλλάξουμε τα επιτόκια. Προς το παρόν διατηρούμε το βασικό επιτόκιό μας στο 4% επειδή πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο επίπεδο για να τιθασεύσει τις τιμές», είπε χαρακτηριστικά ο Νουαγιέ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της τους τελευταίους 10 μήνες, παρά τις κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της κεντρικής τράπεζας του Καναδά να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους. Μάλιστα, η τελευταία μείωσε χθες περαιτέρω το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3%, αν και διαμήνυσε ότι ίσως υπάρξει μία παύση προτού προχωρήσει σε νέα μείωση.

Από την άλλη, ο Μερς σε συνέντευξή του στη Financial Times Deutschland, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό κάτω του 2% το 2009, απομακρύνοντας τις προσδοκίες οικονομολόγων για μειώσεις επιτοκίων εφέτος. Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει το επιτόκιό της, ο Μερς βρήκε απόλυτα δικαιολογημένη την ερώτηση αυτή και είπε ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις θα πρέπει να απαντώνται κάθε μήνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πιο μετριοπαθή μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, όπως ο Νουαγιέ, αφήνουν νύξεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Market News International, επικαλούμενο πηγές, επισημαίνει ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, αν και δεν επίκειται καμία τέτοια κίνηση και το θέμα είναι ότι κανένας πλέον δεν μιλά για μειώσεις.

Μόνο ο Μάικλ Ντίπλερ, ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , πιστεύει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια όταν οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν. Επίσης, η ΕΚΤ διοχέτευσε χθες στις τράπεζες της Ευρωζώνης 15 δισ. δολάρια στο πλαίσιο χρηματοδότησης 28 ημερών, αν και οι τράπεζες υπέβαλαν προσφορά για υπερδιπλάσιο ποσό.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |