Wednesday, April 23, 2008

Αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητά του ο ΟΠΕΚ

Αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητά του ο ΟΠΕΚ

ΤΗΝ ΩΡΑ που το πετρέλαιο κατέρριψε νέο υψηλό ρεκόρ στα 119,74 δολάρια το βαρέλι ο ΟΠΕΚ ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2012 και κατά 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα αλ Μπάντρι, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ 2008 στη Ρώμη.

Την ίδια στιγμή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 32 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Ο Αμπντάλα αλ Μπάντρι επεσήμανε ότι ο ΟΠΕΚ επενδύει, σήμερα, το συνολικό ποσό των 150 με 160 δισ. δολαρίων σε 120 ενεργειακά προγράμματα.

Τόνισε, ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, ότι η αύξηση σε ποσοστό 50% με 60% του κόστους παραγωγής τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες στα επενδυτικά πλάνα και να οδηγήσει σε μετάθεση της υλοποίησης των εκτιμήσεών του κατά ένα χρόνο. Ο Μπάντρι δεν αναμένει μια συνάντηση του καρτέλ πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του ΟΠΕΚ το Σεπτέμβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες καταρρίπτουν αλλεπάλληλα ρεκόρ, είναι σαφώς αρκετά υψηλές και δεν ωφελούν την αμερικανική οικονομία δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρεϊ Κάπφερ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Αλι Αλ Ναΐμι, δήλωσε ότι οι ανησυχίες για έλλειψη πετρελαίου που θα δώσει έναυσμα στην οικονομική ανάπτυξη είναι αβάσιμες αλλά η ενίσχυση των επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής είναι ο κυριότερος παράγοντας που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ενέργειας.

Η Κομισιόν ξεκίνησε διαβουλεύσεις για το μέγεθος των πετρελαϊκών αποθεμάτων που έχουν στην κατοχή τους τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως δικλίδα έναντι των απροσδόκητων τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |