Friday, March 28, 2008

Ε.ΟΝ: Εξαγορά μονάδων της Endesa έναντι 11,8 δισ. ευρώ

Ε.ΟΝ: Εξαγορά μονάδων της Endesa έναντι 11,8 δισ. ευρώ

ΤΟ συνολικό ποσό των 11,8 δισ. ευρώ συμφώνησε να καταβάλλει η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρώπης E.ON για την απόκτηση μονάδων παραγωγής ενέργειας της Endesa στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία.

Η γερμανική επιχείρηση, η οποία δεν κατάφερε πέρυσι να εξαγοράσει την ισπανική ανταγωνίστριά της, πρόκειται να καταβάλει 8,9 δισ. ευρώ και να αναλάβει χρέος ύψους 2,9 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2008.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά σε δύο μονάδες της Endesa στην Ισπανία, εγκατεστημένης ισχύος 963 MW, καθώς και άλλες μονάδες σε Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Τουρκία, η συνδυασμένη παραγωγική δυναμικότητα των οποίων ανέρχεται σε 53 τεραβατώρες – αρκετές για την τροφοδοσία 12 εκατ. νοικοκυριών στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Endesa εξαγοράστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την ιταλική Enel και τον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο της Acciona – οι οποίες δεσμεύτηκαν να πουλήσουν εν συνεχεία στην Ε.ΟΝ μονάδες της εταιρείας. Ως αντάλλαγμα η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της Endesa.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |