Friday, March 28, 2008

Νέα «ένεση» ρευστότητας στη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση

Νέα «ένεση» ρευστότητας στη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση

Οι πρόσθετες «ενέσεις» ρευστότητας στις χρηματαγορές δεν ασκούν επιπλέον πιέσεις στον πληθωρισμό διαβεβαίωσε ο διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
ΜE νέα «ένεση» ρευστότητας απάντησαν χθες στη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Ελβετίας, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαμήνυε ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέμβει με πρόσθετο ρευστό, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η καθησυχαστική κίνηση των τριών μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης στήριξε τις ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη σταθερή αύξηση των επιτοκίων διατραπεζικού δανεισμού καθώς μάλιστα πλησιάζει και το τέλος του πρώτου τριμήνου οπότε υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δάνεισε 13,62 δισ. στερλίνες (27,33 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο της τακτικής εβδομαδιαίας χρηματοδότησής της, ποσό αυξημένο από τα 10,93 δισ. στερλίνες της προηγούμενης εβδομάδας. Αντίστοιχα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προσέφερε τριμηνιαία χρηματοδότηση με επιτόκιο 2,20% εν μέσω ανησυχιών για μελλοντικές απώλειες στον τραπεζικό τομέα. Η ελβετική UBS και η αμερικανική Merrill Lynch ενδεχομένως να παρουσιάσουν απώλειες το τρέχον τρίμηνο και να επιβαρυνθούν με διαγραφές ενεργητικού αξίας 11,1 και 6 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με αναλυτή της Oppenheimer & Co.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της εξακολουθεί να παρακολουθεί άγρυπνα τη ρευστότητα στις αγορές και στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε επιστολή του στο Ευρωκοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι οι πρόσθετες «ενέσεις» ρευστότητας στις χρηματαγορές δεν ασκούν επιπλέον πιέσεις στον πληθωρισμό. Ο Γκάι Κουάντεν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, απέδωσε την ένταση στη χρηματαγορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και κάλεσε τις τράπεζες να αποκαλύπτουν πλήρως τα οικονομικά στοιχεία τους.

Οσο για τους πληθωριστικούς κινδύνους, ο Κουάντεν θεωρεί ότι θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά βραχυπρόθεσμα και υπεραμύνθηκε της σταθερής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, λέγοντας ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές προσδοκίες. Για συνέχιση της πιστωτικής κρίσης για αρκετό ακόμη διάστημα έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, Λαρς Νίμπεργκ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές τράπεζες περιόρισαν κατά ένα-τρίτο τον αριθμό των νέων στεγαστικών δανείων τους το Φεβρουάριο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εν μέσω ενδείξεων ότι ο αντίκτυπος της πιστωτικής κρίσης εξαπλώνεται πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |