Thursday, March 20, 2008

Επίδομα €33 εκ. σε 112 χιλ. συνταξιούχους

Επίδομα €33 εκ. σε 112 χιλ. συνταξιούχους

Μη στοχευμένο και μη επαναλαμβανόμενο πασχαλινό επίδομα €300, περίπου, θα λάβουν 112 χιλ. συνταξιούχοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χαρίλαος Σταυράκης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους αντίστοιχα, υλοποιώντας τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι πρόσθετες παροχές, είπαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που συγκάλεσαν, θα έχουν συνολικό κόστος €33 εκ., που αντιστοιχεί με 0,26% του ΑΕΠ. Θα τις λάβουν 14.600 λήπτες κοινωνικής σύνταξης, οι οποίοι θα πάρουν επίδομα ύψους €286,64, ενώ οι συνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πάρουν επίδομα €300,80.

Η ανακοίνωση των νέων κοινωνικών δαπανών, που ακολουθούν τις πρόσθετες παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο και το καλοκαίρι, συμπίπτει με την κοινοποίηση έκθεσης των Moody’s, που προειδοποιεί για υποβάθμιση της Κύπρου σε περίπτωση δημοσιονομικής διολίσθησης. Οι Moody’s εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο το δημοσιονομικό πλεόνασμα που παρουσιάστηκε το 2007 είναι συντηρήσιμο, καθώς αυξάνεται το κόστος των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η κα. Χαραλάμπους είπε σήμερα ότι το πασχαλινό αναμένεται να αποσταλεί εντός του Απριλίου και διευκρίνισε ότι επίδομα θα πάρουν όλοι, ανεξαρτήτως του ύψους σύνταξης που λαμβάνουν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να αναθέσει στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να διεξάγουν μια σφαιρική και εμπεριστατωμένη μελέτη που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του προγράμματος του προέδρου Χριστόφια για κοινωνική σύνταξη.

Υπεραμυνόμενος της επιχειρηματολογίας ότι ανάμεσα στις 112 χιλ. υπάρχουν και κάποιοι που λαμβάνουν ψηλή σύνταξη ή άλλα μεγάλα εισοδήματα, o κ. Σταυράκης επικαλέστηκε το μηχανογραφικό σύστημα το οποίο όπως είπε δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να διασταυρώσουν τις περιουσίες και τα εισοδήματα όλων των συνταξιούχων ώστε το μέτρο να ήταν πιο στοχευμένο.

«Προβληματιστήκαμε πάρα πολύ με τη συνάδελφο υπουργό και καταλήξαμε λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και την ταλαιπωρία που θα υποβάλλονταν οι συνταξιούχοι προκειμένου να καταθέσουν τα στοιχεία τους και να επωφεληθούν €200 ή €300», είπε.

Του συγκεκριμένου μέτρου επωφελούνται και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και Γλαύκος Κληρίδης καθώς και η χήρα του Σπύρου Κυπριανού, εάν τηρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη. Το μέτρο αφορά μόνο τους συνταξιούχους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές διευκρίνισε επίσης η υπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε αστειότητες τα περί αύξησης του πληθωρισμού εξ’ αφορμής του επιδόματος. «Η κοινωνική ανάλυση την οποία διεξήγαγαν οι τεχνοκράτες του υπουργείου κατέδειξαν ότι τα €33 εκ. που θα δοθούν στις 111 χιλ. συνταξιούχους δε θα έχουν κανένα αντίκτυπο στον πληθωρισμό, είναι αστείο να λέγεται κάτι τέτοιο. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου, των δημητριακών και άλλων εξωγενών παραγόντων», επανέλαβε ο κ. Σταυράκης.

Η υπουργός εργασίας τόνισε τέλος ότι η κοινωνική σύνταξη δίνεται από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας χωρίς καμία εισφορά από εκείνον που λαμβάνει τη σύνταξη, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εισφορές. Ουσιαστικά είναι αυτοί που δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό το ταμείο, τόνισε η κ. Χαραλάμπους και σημείωσε ότι οι συντάξεις τους είναι πολύ χαμηλές.

«Προσπάθεια και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση αυτών που παίρνουν συντάξεις φτώχιας».

Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μόνο για το 2008, ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια, είπε η κα Χαραλάμπους, οι παροχές θα βασιστούν σε μελέτη που διεξάγουν τα υπουργεία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |