Thursday, March 20, 2008

Καμπανάκι Moody’s για δημοσιονομικά

Καμπανάκι Moody’s για δημοσιονομικά


Προειδοποίηση, ότι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα οδηγήσει σε χαμηλότερη διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, περιλαμβάνει στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο ο αμερικανικός οίκος Moody’s. Ο οίκος σημειώνει μεν τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου, εκφράζει όμως προβληματισμό για τη διατήρηση της, καθώς στηρίζεται εν μέρει σε έκτακτα μέτρα. Προβληματισμός εκφράζεται επίσης για τις αυξανόμενες συνταξιοδοτικές δαπάνες και για τις δαπάνες στον τομέα υγείας.

Η χθεσινή κοινοποίηση της έκθεσης, της πρώτης που εκδίδεται μετά την ανάληψη της προεδρίας από το Δημήτρη Χριστόφια, συμπίπτει με τη σημερινή ανακοίνωση νέου πακέτου συνταξιοδοτικών παροχών που αναμένεται να κοστίσει €35 -40 εκ. ή 0,25% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση, οι Moody’s αναφέρουν ότι η επιστροφή σε δημοσιονομική διολίσθηση με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση του δημοσίου χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της διαβάθμισης της Κύπρου προς το χείριστο. Αναθεώρηση της διαβάθμισης προς το βέλτιστο θα προκύψει μόνο με συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση του δημόσιου χρέους, αλλά και από διαρθρωτικές αλλαγές.

Στα θετικά της οικονομίας ο οίκος περιλαμβάνει το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τη θετική πορεία της οικονομίας, το σχετικά χαμηλό πληθωρισμό αλλά και την ένταξη στην ευρωζώνη που περιόρισε το συναλλαγματικό κίνδυνο. Επίσης, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2004 έχει βοηθήσει σημαντικά την Κύπρο και την οικονομική της ευελιξία.

Το δημόσιο χρέος όμως βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. «Παρά τη βελτίωση που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλεονάσματος αντί ελλείμματος, είναι αβέβαιο εάν η δημοσιονομική κατάσταση θα συντηρηθεί δεδομένων των αυξήσεων στις παροχές για υγεία και συντάξεις», αναφέρεται.

Σε σχέση με την οικονομία, σημειώνεται, το μικρό μέγεθος της που ανεβάζει τον κίνδυνο επηρεασμού της από συγκεκριμένα σοκ σε κάποιους τομείς, φέρνει ως παράδειγμα τον τουρισμό, που συνεισφέρει κατά 20% στο ΑΕΠ και επηρεάζεται από περιφερειακές εξελίξεις. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος του ανταγωνισμού από φθηνότερους προορισμούς στη Μεσόγειο.

Οι Moody’s αναφέρουν ότι συνεχίζει να παρατηρείται αβεβαιότητα σε σχέση με την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επανένωση θα επιδράσει μακροπρόθεσμα θετικά για την οικονομία ενώ βραχυπρόθεσμα αναμένεται να υπάρξει κάποιο κόστος.

Παραθέτουν επίσης τις προβλέψεις τους για τα βασικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας. Το 2008 αναμένουν δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ από 1,5% του ΑΕΠ το 2007, ενώ εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 53,3% του ΑΕΠ το 2008 από 60% του ΑΕΠ το 2007.

Για το ΑΕΠ αναμένεται ρυθμός αύξησης 3,9% το 2008 από 4,4% το 2007. Τέλος, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 3,2% το 2008 από 3,9% το 2007. Ο λόγος του εξωτερικού χρέους προς τις εξαγωγές προβλέπεται να ανέλθει στο 257% από 233,9% το 2007.

Οι αξιολογήσεις που δίνουν οι Moody’s για την Κύπρο είναι Aa3 για τα κυβερνητικά χρεόγραφα σε ευρώ και συνάλλαγμα με θετική προοπτική.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |