Monday, February 4, 2008

Οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι trendy, λέει η Lehman Brothers




Οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι trendy, λέει η Lehman Brothers

«Μην ακούτε κανέναν» φωνάζει η Lehman Brothers σε σημερινή της έκθεση, « οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι αναμφίβολα φθηνές», θέλοντας να απαντήσει σε όλους εκείνους του αναλυτές που προβάλλουν διάφορα ερωτηματικά γύρω από την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς σήμερα.
Διατηρώντας στο προτινόμενο χαρτοφυλάκιο του την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ο διεθνής οίκος δηλώνει ότι παράμενει bullish για ολόκληρο το 2008 και διατηρεί την πεποίθησή του για ράλι στην ευρωπαϊκή αγορά, τοποθετώντας τις αποδόσεις του συνόλου του έτους στο 29%.

Η αξία των θεμελιωδών μεγεθών των ευρπωπαϊκών μετοχών είναι απίστευτα εντυπωσιακή σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, την στιγμή που οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετούς αντίθετους ανέμους. Τα εταιρικά θεμελιιώδη μεγέθη είναι αναμφίβολα υγιή και οι ευρωπαϊκές εισηγμένες έχουν καταφέρει να έχουν κερδοφορία παρά το ισχυρότερο ευρωπαϊκό νόμισμα και χωρίς την βοήθεια της οικονομικής ανάπτυξης.

Με τo p/e της ευρωπαϊκής αγοράς σήμερα στο 12 και το εκτιμώμενο p/e στο 13,9 η ελκυστικότητα των μετοχών δεν χωρά αμφισβήτηση, ιδιαίτερα εάν συγκρίνουμε τον δείκτη με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών ο οποίος αγγίζει το 16,8. Επιπλέον και τα νεά από το μέτωπο των μερισματικών αποδόσεων στηρίζουν την άποψη της Lehman Brothers για την εντυπωσιακή ελκυσιτικότητα των ευρωπαϊκών μετοχών. Συγκεκριμένα, η μερισματική απόδοση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς αγγίζει το 4,8%, ενώ η μερισματική απόδοση του συνόλου της αγοράς εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, διαμορφώνεται στο 2,9%. Την στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων δεν ξεπερνούν σήμερα το 1,4%, υπάρχει λοιπίν κάποια αμφιβολία ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημαντική αξία;

Ετσι ο διεθνής οίκος τονίζει ότι δεν αλλάζει κανέναν από τους στόχους που έχει θέσει για το τέλος του 2008 στους ευρωπαϊκούς δείκτες και συνεχίζει να «βλέπει» τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών να αγγίζουν το 29%. Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων καθώς η υγιής κερδοφορία των εισηγμένων ( η οποία βέβαια παύει πλέον να αποτελεί την ατμομηχανή της ανόδου των αγορών όπως το έπραττε τα τελευταία χρόνια ), καθώς και οι δυναμικές ροές κεφαλαίων από τις συνεχιζόμενες επαναγορές μετοχών, θα στηρίξουν το ράλι της Γηραιάς Ηπείρου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |