Monday, February 4, 2008

Hρθε η ώρα για σοβαρές εξαγορές στο εξωτερικό από τις τράπεζες


Hρθε η ώρα για σοβαρές εξαγορές στο εξωτερικό από τις τράπεζες

Σε άκρως ελκυστικά επίπεδα αρχίζουν να διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις ορισμένων δυτικοευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών τραπεζών επιτρέποντας σε τράπεζες με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια να εξετάζουν ακόμη και εξαγορές με ορθολογικά τιμήματα.
Ίσως οι τρέχουσες αποτιμήσεις (ή και χαμηλότερα ανάλογα με την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων) να αποδειχθούν μια καλή ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση να προχωρήσουν σε κάποιες σημαντικές εξαγορές που θα διαφοροποιήσουν κατακόρυφα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού.

Οι ελληνικές τράπεζες αν επιδιώκουν να αυξήσουν πραγματικά το μέγεθος τους , την κεφαλαιοποίηση τους και το ενεργητικό τους δύο εναλλακτικά σενάρια μπορούν να εξετάσουν ή την συγχώνευση στην Ελλάδα ή τις μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό.

Οι συγχωνεύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να υλοποιηθούν για πολλούς οικονομικούς λόγους άρα απομένουν οι μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό.

Οι μικρές εξαγορές που πραγματοποιούν οι ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό π.χ. στην Ουκρανία ή την Ρωσία τους δίνουν την δυνατότητα να έχουν παρουσία αλλά δεν μπορούν να μεταβάλλουν τις κεφαλαιοποιήσεις τέτοια deals.

Όμως λόγω της διόρθωσης που έχει συντελεστεί οι αποτιμήσεις των ανατολικοευρωπαϊκών τραπεζών έχουν σε κάποιο βαθμό εξορθολογιστεί. Πριν 8 μήνες αποτιμούνταν 5 φορές την λογιστική τους αξία ενώ την τρέχουσα περίοδο στις3,5 και 4 φορές τα ίδια κεφάλαια.

Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη έχουν υπάρξει τράπεζες οι οποίες διαθέτουν ισχυρή παρουσία στην Α. Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν πολλή χαμηλές αποτιμήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται η Βελγική Lambert αποτιμάται στα 12 δις ευρώ, οι Αυστριακές Raiffeisen αποτιμώνται στα 13 δις ευρώ η BKS bank στα 0,5 δις ευρώ η Erste Bank στα 11 δις ευρώ η Oberbank στα 1,4 δις ευρώ. Επίσης οι Ουγγρικές OTP στα 8 δις ευρώ η FHB στα 0,4 δις ευρώ.

Στην Πολωνία η BHW αποτιμάται στα 3,3 δις ευρώ και η BHP στα 0,8 δις ενώ η PEKAO στα 14 δις ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες όπως αναφέρουν πλέον ορισμένοι τραπεζίτες ίσως θα πρέπει να αρχίζουν να βλέπουν τράπεζες που διαθέτουν ισχυρή παρουσία στην Α. Ευρώπη ίσως αυτές οι κινήσεις να αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.


REPORTER.GR

No comments:

Share |