Monday, February 4, 2008

Tράπεζες: Πτώση έως 5% στα κέρδη λόγω κρίσης

Tράπεζες: Πτώση έως 5% στα κέρδη λόγω κρίσης

Οι επιδράσεις στην υλοποίηση των business plan των τραπεζών από την διεθνή κρίση θα είναι υπαρκτές αλλά απορροφήσιμες εκτιμά πλέον η πλειονότητα των τραπεζιτών. Μια επίδραση 5% στα κέρδη ίσως είναι υπαρκτή και δικαιολογημένη.
Τα business plan τα οποία για την Εθνική προβλέπουν κέρδη το 2009 στα 2,5 δις ευρώ , την Alpha το 2010 περί τα 1,4 δις ευρώ , της Eurobank στα 1,55 δις ευρώ, στηρίζονται σε ορισμένες παραδοχές

Α) Για το 2008 αναμένεται αύξηση δανείων στο 18% δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τον στόχο.

Η Πειραιώς προβλέπει ότι τα δάνεια το 2010 θα είναι στα 300 δις ευρώ δηλαδή αύξηση 20% ετησίως.

Β) Το funding δηλαδή η χρηματοδότηση δεν θα επιβαρυνθεί και θα κινείται μεταξύ 30 και 50 πόντων υψηλότερα του euribor. Το τρίμηνο euribor κινείται κοντά στους 80 με 90 πόντους άρα σε αυτή την φάση υπάρχει απόκλιση. Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων επηρεάζει αλλά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας.

Γ) Η ανάπτυξη , τα δάνεια και τα κέρδη από το εξωτερικό θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και συγκεκριμένα αύξηση στα αποτελέσματα άνω του 100% σε ετήσια βάση.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές από το εξωτερικό ωστόσο ο κίνδυνος επιβράδυνσης στις οικονομίες αν επιβεβαιωθεί θα πλήξει τους στόχους.

Δ) Η υλοποίηση των business plan προϋποθέτει λελογισμένες εξαγορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε Ουκρανία , Ρωσία άρα οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώσουν λιγότερα για να τις εξαγοράσουν. Τα τιμήματα άγγιζαν το 5 και 6 φορές τοp/bv ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει στις 4 φορές την λογιστική αξία και χαμηλότερα 3,5 κ.α.

Ε) Το α΄ τρίμηνο των τραπεζών συγκυριακά θα δεχθεί πιέσεις αφενός λόγω των εκτάκτων κερδών του α΄ τριμήνου του 2007 που δεν θα επαναληφθούν και των χαμηλών εκτάκτων του 2008 που επίσης δεν θα επιτευχθούν λόγω ΧΑ.


REPORTER.GR

No comments:

Share |