Monday, February 11, 2008

Ο Μπερνάνκι κρατά τα κλειδιά των αγορών


Ο Μπερνάνκι κρατά τα κλειδιά των αγορών

ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ γεγονός για την τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η «γλυκόπικρη» ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου για τις αμερικανικές αγορές, εν μέσω και της εκλογικής εκστρατείας, η οποία θα στιγματισθεί από την ομιλία του επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπέν Μπερνάνκι ενώπιον της Γερουσίας για την οικονομία, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για την προοπτική των επιτοκίων.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων του G7 για την οικονομία και η ανακοίνωση οικονομικών αναφορών για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, όπως και ομιλίες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διαμορφώσουν το κλίμα των χρηματοπιστωτικών αγορών οι οποίες θα αντιμετωπίζουν άλλη μια «κοπιαστική» εβδομάδα. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία θα ρίξουν φως για το βαθμό με τον οποίο η αμερικανική επιβράδυνση θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εγχώρια κατανάλωση, η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης, αναμένεται να είναι περιορισμένη από ένα τοξικό μείγμα αυστηρότερων προτύπων δανεισμού, υποχώρησης των τιμών ακινήτων και μιας χαλαρότερης προοπτικής για την αγορά απασχόλησης. Αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσαν μερικές ενδείξεις την περασμένη εβδομάδα για τις μάχες που παρατίθενται ενόψει για το εάν θα μειώσουν περαιτέρω τα αμερικανικά επιτόκια εάν η οικονομική ανάπτυξη δείξει σημάδια επιδείνωσης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ ρίχνουν το βάρος στα ρίσκα χαμηλότερης ανάπτυξης και όχι στον υψηλότερο πληθωρισμό, ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για το τρέχον διάστημα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3% από 5,25% από τα μέσα του Σεπτεμβρίου καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν εξασθενήσει. Το κύμα μειώσεων συμπεριέλαβε μια έκτακτη επιθετική μείωση των 75 μονάδων βάσης στις 22 Ιανουαρίου. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν άλλη μια μείωση του κόστους δανεισμού της τάξης των 50 μβ και 75 μβ στη συνεδρίαση της FOMC το Μάρτιο.

Οι φήμες για άλλη μια έκτακτη μείωση έχουν αυξηθεί μετά τα πρόσφατα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Φέντεραλ Ριζέρβ, οι μειώσεις των επιτοκίων από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών που ταλανίζονται από την πιστωτική κρίση και την παρατεταμένη πτώση στην αγορά κατοικίας. Επίσης, οι ενέσεις ρευστότητας θα βοηθήσουν στο «ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών όπου οι αναπροσαρμογές έχουν γίνει επίπονες αλλά αναγκαίες.

Η ΕΚΤ μπορεί να θελήσει να περιμένει για νέες ενδείξεις ότι οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν πριν προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εάν η εμπειρία του παρελθόντος είναι οποιαδήποτε πυξίδα. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι τα ρίσκα στη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα φαίνεται να είναι πιο εξισορροπημένα σε σχέση με το τέλος του 2000, και πως ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει στο όριο του 2% καθώς θα υποχωρούν οι τιμές τροφίμων. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τα ρεκόρ που άρχισαν το 1997, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των τιμών των τροφίμων. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% τους επόμενους μήνες και ότι θα μετριασθεί σταδιακά στη διάρκεια του 2008.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |