Monday, February 11, 2008

Τα εταιρικά κέρδη δίνουν το ρυθμό στο Χρηματιστήριο


Τα εταιρικά κέρδη δίνουν το ρυθμό στο Χρηματιστήριο


TO ΠΟΣΟ των 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να υπερβεί η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου το 2007, επιβεβαιώνοντας τους υψηλούς όγκους εργασιών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Η Eurobank [EFGr.AT] ανοίγει σήμερα τον κύκλο των ανακοινώσεων και οι επιδόσεις των τραπεζικών ομίλων αναμένεται να δώσουν τον τόνο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που «υπέφερε» -και περισσότερο οι τράπεζες- από την υπεραντίδραση σε διεθνείς εξελίξεις.

Καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, οι ελληνικές τράπεζες από «αγαπημένα παιδιά» των αγορών τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, όσον αφορά τη διατηρησιμότητα της ισχυρής ανάπτυξής τους εφεξής. Τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα που διατυπώνονται: η δυναμική της εγχώριας αγοράς, οι κίνδυνοι της διεθνούς επέκτασης και η πρόσβαση στη ρευστότητα. Οι αισιόδοξοι της τραπεζικής αγοράς «βλέπουν», πάντως, στην κρίση ευκαιρίες διεύρυνσης της παρουσίας εκτός Ελλάδας.

Το ζητούμενο

Αφήνοντας πίσω τις επιδόσεις του 2007, του οποίου η τάση είχε καταγραφεί στο εννεάμηνο, το ζητούμενο για τραπεζίτες, αναλυτές και θεσμικούς είναι κατά πόσον οι τράπεζες θα κατορθώσουν να διατηρήσουν τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που περιέχονται στα business plans. Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ότι ακόμη και το πλεονέκτημα της έκθεσης στη ΝΑ Ευρώπη αμφισβητήθηκε έντονα το τελευταίο διάστημα, ενώ υπερτονίστηκαν οι ανάγκες σε κεφάλαια που όντως έχουν οι εγχώριοι όμιλοι, λόγω της γοργής ανάπτυξης εντός και εκτός της Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως από εκτιμήσεις, ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς, αυτό που επισημαίνουν οι Ελληνες τραπεζίτες και επιβεβαιώνουν οι αναλυτές είναι ότι ο εγχώριος κλάδος παραμένει ασφαλής μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Το κύμα ρευστοποιήσεων, που έπληξε και το Χ.Α., με έμφαση στις τράπεζες, και η τάση αυξομειώσεων στις αποτιμήσεις, δεν μπορεί να αποδοθούν στα θεμελιώδη των ελληνικών ομίλων αλλά στο γενικότερο κλίμα, που ενίοτε αποτυπώνεται πιο έντονα στην εγχώρια αγορά.

Χαμηλά η διείσδυση

Οσον αφορά, κατ' αρχάς, την εγχώρια ανάπτυξη της τραπεζικής αγοράς, παρά τους γοργούς ρυθμούς αύξησης εργασιών, η διείσδυση κινείται σε χαμηλό επίπεδο: εν πρώτοις αφορά μόνο τις κύριες τραπεζικές εργασίες και δεν έχει αγγίξει σχεδόν τομείς, όπως τις ασφάλειες και το asset management, ενώ ακόμη και στη στεγαστική πίστη, τα περιθώρια παραμένουν ευρύτατα.

Ακόμη και σχέση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά και είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές του Citigroup υπολογίζουν ότι, με ετήσιο ρυθμό αύξησης των στεγαστικών της τάξης του 15%, θα πιάσει τα ισπανικά δεδομένα το 2017. Μια σειρά από παράγοντες, όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, η νέα αγορά των οικονομικών μεταναστών, η πορεία των επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Βαλκάνια, θεωρείται ότι στηρίζουν την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.

Στοιχείο αμφισβήτησης

Κρίσιμο στοιχείο αμφισβήτησης αποτελεί η έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη και οι μακροοικονομικές ανησυχίες για τις χώρες της περιοχής. Οι Ελληνες τραπεζίτες δεν φαίνεται να ανησυχούν, γιατί αφενός στη Βουλγαρία και Ρουμανία, που φαίνονται οι πιο ευάλωτες στην παρούσα φάση, η έκθεση είναι ελεγχόμενη και διαφορετική ανά τράπεζα, και αφετέρου γιατί ειδικά στις δύο χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. αλλά και στις υπόλοιπες, κάποιες μακροοικονομικές ανισορροπίες είναι εύλογες και δεν επηρεάζουν εν γένει την ανάπτυξη.

Αυτό που επισημαίνουν μάλιστα οι τραπεζίτες είναι ότι οι Δυτικοευρωπαίοι μεγαλοποιούν κάποια ανησυχητικά στοιχεία, καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με τις οικονομίες της περιοχής, όπως οι εγχώριοι όμιλοι. Η Erste Bank, για παράδειγμα, που υπέστη κατακρήμνιση στη μετοχή της, αποκομίζει το 20% των κερδών από τη Ρουμανία, τη στιγμή που για τη Eurobank και την Alpha Bank [ACBr.AT] , το ποσοστό αυτό είναι 2% και 3% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική, που έχει τη μεγαλύτερη διεθνή δραστηριότητα, στηρίζεται περισσότερο στην Τουρκία, από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη αγορά.

Το πιο άμεσο ζήτημα είναι αυτό της χρηματοδότησης εργασιών, καθώς η κρίση έχει προκαλέσει αυξημένο κόστος άντλησης καταθέσεων και μακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Σημάδια βελτίωσης καταγράφονται ήδη, αλλά το πρόβλημα παραμένει, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα στις αγορές. Σε αυτή τη φάση, ακόμη και για τράπεζες με δείκτη δανείων προς καταθέσεις άνω του 100%, φαίνεται ότι το θέμα αντιμετωπίζεται από την αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση σε κεφάλαια ιδιωτών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ενώ υπάρχει η ευχέρεια τιτλοποιήσεων, που απορροφά η ΕΚΤ, και μπορούν να γίνουν και τώρα που είναι κλειστές οι αγορές. Ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις έχει πιέσει τα περιθώρια, κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, την ίδια στιγμή που αναμένονται κινήσεις επανεκτίμησης των τιμολογήσεων στα δάνεια.

Ευκαιρίες επέκτασης

Στον αντίποδα του προβληματισμού για τις επιπτώσεις της κρίσης, αρκετοί «βλέπουν» ευκαιρίες επέκτασης των ελληνικών ομίλων. «Θύματα», όπως η Erste Bank ή η Societe Generale για άλλους λόγους αφήνουν χώρο στους ελληνικούς ομίλους να προχωρήσουν σε εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα. Τράπεζες με παρουσία στην περιοχή ενδέχεται να προχωρήσουν σε πωλήσεις θυγατρικών, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες τους ή να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση τραπεζών, όπως αναμένεται να κάνει η SoGen στην Ουκρανία για την Kreditprom, που ενδιαφέρει την Εθνική και την Πειραιώς. Αλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι ήδη εκμεταλλεύονται το κλίμα προς όφελός τους, όπως η ιταλική Intesa, που εξαγόρασε προ ημερών την ουκρανική Pravex.

Πρεμιέρα αποτελεσμάτων

Η Eurobank ξεκινά τις ανακοινώσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων σήμερα το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. Ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στις 13 Φεβρουαρίου, η Marfin Popular Bank στις 14, στις 26 Φεβρουαρίου η Alpha Bank, στις 27 η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] και στις 28 Φεβρουαρίου η Emporiki Βank.

Οι αναλυτές αναμένουν για τις μεγάλες τράπεζες ισχυρή αύξηση κερδοφορίας, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι επιπτώσεις στα αποτελέσματα, η φορολόγηση για πρώτη φορά των χρηματοοικονομικών κερδών, με συντελεστή 25%. Για τη Eurobank, που ανοίγει το χορό των ανακοινώσεων, αναμένονται καθαρά κέρδη με εύρος από τα 827 ως τα 853 εκατ. ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς οι αναλυτές προβλέπουν εύρος κερδών από 624 ως 665 εκατ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |