Monday, February 11, 2008

Καταδίκη 13 ατόμων για υπεξαίρεση από την ETBA-Finance


Καταδίκη 13 ατόμων για υπεξαίρεση από την ETBA-Finance

Ποινές ισόβιας και πρόσκαιρης κάθειρξης επέβαλε την Παρασκευή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους πρωταγωνιστές υπόθεσης υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από την ETBA-Finance την περίοδο 1996 έως 2002.
Ενώπιον του δικαστηρίου ήταν κατηγορούμενα συνολικά 13 πρόσωπα, πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ-Finance, στελέχη μεγάλης τράπεζας, χρηματιστηριακής εταιρείας, ένας ορκωτός λογιστής και ένας συνεργάτης σε ΕΛΔΕ.

Και οι δεκατρείς αντιμετώπιζαν κατηγορίες για υπεξαίρεση ποσού που είχε υπολογισθεί σε πλέον των 10 δισ. δραχμών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ύστερα από διαδικασία εννέα μηνών, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τα τρία πρώην ανώτατα στελέχη της ΕΤΒΑ Finance (πρώην θυγατρικής του ομίλου ΕΤΒΑ), επιβάλλοντας ισόβιες καθείρξεις, ενώ τέσσερις συνολικά κατηγορούμενοι για την υπόθεση οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ειδικότερα:

- Ισόβια κάθειρξη σε τρία ανώτατα στελέχη της ETBA Finance. Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Σπ. Στεφανάτο, στην πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών Γεωργία Σμπαρούνη, και τον πρώην υπεύθυνο λογιστηρίου, Δ. Φραγκοδημητρόπουλο. Τα τρία πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ Finance καθώς και ο ιδιώτης Δημ. Καμπανέλλης, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

- Σε κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο Γεώργιος Τρισμπιώτης, πρώην ορκωτός λογιστής.

- Σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε το πρώην στέλεχος της ΑΒΑΞ χρηματιστηριακής Λάμπρος Κουφοπαντελής

- Ακόμη, ποινή φυλάκισης έξι ετών επιβλήθηκε στο πρώην στέλεχος της ΑΒΑΞ Παρασκευή Μπουφούνου

- Τέλος, ποινή φυλάκισης 20 μηνών επιβλήθηκε στα πρώην διευθυντικά στελέχη της Eurobank Ευγενία Γελανταλή, Ιωάννα Ακαρέπη και Χρήστο Ντούρη.

Αθώοι κρίθηκαν οι: Λάμπρος Ζιούτος και Βύρωνας Σοφός, πρώην στελέχη της ΑΒΑΞ, ενώ το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος που είχε απαγγελθεί σε βάρος του πρώην διευθυντή της ΕΤΒΑ Finance, Γεωργίου Καραγιαννίδη.

Για την ίδια υπόθεση είναι φυγόδικος και ένας ιδιοκτήτης ΕΛΔΕ και συγκεκριμένα ο πρώην διευθυντής της XIOSBANK και κάτοχος ΕΛΔΕ Γεώργιος Δημητριάδης, ο οποίος φυγοδικεί.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει το 2002 η διοίκηση της ΕΤΒΑ-Finance. Η δίκη διεξήχθη επί περίπου ένα χρόνο.

Απολογούμενοι, οι βασικοί κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν τις σχετικές κατηγορίες, οι οποίες μάλιστα εισήχθησαν με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 «περί καταχραστών του Δημοσίου». Συγκεκριμένα ο Σπ. Στεφανάτος και η Γεωργία Σμπαρούνη, πέραν των άλλων στοιχείων που επικαλέστηκαν, υποστήριξαν πως τους εμφανιζόταν μια εικονική πραγματικότητα με έγγραφα τα οποία είχαν ως στόχο να τους εξαπατήσουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκοδημητρόπουλος υποστήριξε πως όταν αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον κ. Δημητριάδη και τα χρήματα επιχείρησε να ειδοποιήσει τους αρμόδιους «αλλά δεν εισακούστηκε».

REPORTER.GR

No comments:

Share |