Monday, February 11, 2008

Τι θα συμβεί στα χρηματιστήρια έως τον Μάιο;


Τι θα συμβεί στα χρηματιστήρια έως τον Μάιο;

Aλλα 120 με 140 δις δολάρια αναμένεται να διαγράψουν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικοί οίκοι παγκοσμίως μέσα στο α΄ 6μηνο του 2008 σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου στελέχους της Citigroup στο «R». Ταυτόχρονα περί τα 40 με 50 δις δολάρια αναμένεται να είναι οι διαγραφές των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν ομολογιακούς τίτλους δηλαδή οι συνολικές διαγραφές θα αγγίξουν τα 170 δις δολάρια περίπου.
Τι σημαίνει αυτό για τις αποτιμήσεις των τραπεζών και των χρηματιστηρίων;

Είναι προφανές ότι ενώ σε κάποιο βαθμό οι νέες διαγραφές έχουν προεξοφληθεί από τους διεθνείς επενδυτές ωστόσο είναι αυτονόητο ότι κάθε φορά που θα ανακοινώνονται και νέες μεγάλες διαγραφές θα αποτελούν αφορμή ή αιτία για νέα διόρθωση. Έως τώρα ο Ιανουάριος ήταν ένας πραγματικά κακός μήνας από πλευράς αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο υποχώρησε σημαντικά.

Ο Φεβρουάριος επίσης εξελίσσεται δυσμενώς για τις αποτιμήσεις των τραπεζών και του χρηματιστηρίου ενώ τον Μάρτιο μάλλον θα είναι ένας αρνητικός μήνας καθώς οι αγορές θα προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις νέες ζημίες που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες παγκοσμίως. Ο Απρίλιος παρ΄ ότι μεσολαβεί το Πάσχα των καθολικών και ορθοδόξων αναμένεται να είναι άσχημος μήνας για τα χρηματιστήρια καθώς τότε θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2008 των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων.

Ο Μάιος θα είναι ένας ουδέτερος μήνας ο οποίος όμως θα κρίνει την πορεία των χρηματιστηρίων καθώς τότε θα διαφανεί αν η κρίση των subprime μπορεί να παραταθεί ή όχι. Αν παραταθεί η κρίση τότε και το καλοκαίρι θα είναι αρνητικό ενώ αν διαφανεί ότι η κρίση εξομαλύνεται τότε είναι πιθανό από τον Μάιο να ξεκινήσει ένα σημαντικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |