Wednesday, January 9, 2008

Συντηρείται η ανάπτυξη

Συντηρείται η ανάπτυξη

Με μεγάλους ρυθμούς μεγεθύνεται το ΑΕΠ στην Κύπρο, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Όπως προκύπτει από αναθεωρημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 4,6% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με 4,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και λιγότερο από την πορεία του τομέα εμπορίου, μεταφορών και επικοινωνιών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ανήλθε στο 7,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007. Σε απόλυτους αριθμούς η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε συνεισφορά €949,4 εκ. στο ΑΕΠ. Η πορεία του κλάδου συνδέεται με τη θετική πορεία που ακολουθεί ο τραπεζικός τομέας, που αποτυπώνεται στην αυξημένη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Άνοδος καταγράφεται και στον τομέα εμπορίου, μεταφορών και επικοινωνιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου αυτού ανήλθε στο 4,9% (€973,7 εκ.).

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, η συνεισφορά του τομέα των κατασκευών στο ΑΕΠ μειώνεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου περιορίστηκε το τρίτο τρίμηνο του 2007 στο 3,4% (που μεταφράζεται σε €291,7 εκ.) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2006. Το πρώτο τρίμηνο του 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης στις κατασκευές ανήλθε στο 5,4%, το δεύτερο τρίμηνο στο 4,2% και το τρίτο τρίμηνο στο 3,7%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας, που περιλαμβάνει και τον κλάδο της ενέργειας, ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2007 στο 2,5% και της γεωργίας - αλιείας στο 1,7%.

ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 2,7% και στην ΕΕ κατά 3%. Στη Γερμανία το ΑΕΠ σημειώνει άνοδο 2,5%, στην Ιταλία 1,9%, στο Βέλγιο 2,6% και στη Γαλλία 2,2%. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 3,8%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |