Wednesday, January 9, 2008

Λιγότερη ανάπτυξη φέτος προβλέπει η Κομισιόν

Λιγότερη ανάπτυξη φέτος προβλέπει η Κομισιόν

ΣΕ ΝΕΑ αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του επόμενου μήνα, εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου, αλλά και άλλων παραγόντων (ισχυρό ευρώ, χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ).

Ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια αναγνώρισε χθες ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι θετικές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2008, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι (2,6% στην Ευρωζώνη).

Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία θα βασιστούν οι προβλέψεις της Επιτροπής για την Ευρωζώνη που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, θα είναι πιο απαισιόδοξη σε σχέση με εκείνη του Νοεμβρίου τόσο στην τιμή του πετρελαίου όσο και στην ισοτιμία του ευρώ.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν είχε προβλέψει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2008 θα ανέλθει στο 2,2% στην περιοχή της Ευρωζώνης. Ομως, η πρόβλεψη αυτή είχε γίνει με βάση την εκτίμηση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί το 2008 στη ζώνη των 80 δολαρίων το βαρέλι και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ στα 1,42 δολάρια. Σήμερα το πετρέλαιο κινείται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρώ [EUR=X] «φλερτάρει» με τα 1,50 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα η Επιτροπή είχε προβλέψει το Νοέμβριο ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,8%, ενώ το 2009 η αύξηση θα είναι 3,7%.

Δύσκολη χρονιά

Απαισιόδοξη για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε χθες και η σλοβενική προεδρία μετά τη συνάντηση που είχε στη Λουμπλιάνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το 2008 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και θα ήταν μη ρεαλιστικό αν λέγαμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος απέδωσε την αρνητική εξέλιξη στο ακριβό πετρέλαιο, στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακριβό πετρέλαιο και η αύξηση ορισμένων βασικών πρώτων υλών διατροφής έχουν εκτοξεύσει τις τιμές μιας σειράς προϊόντων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |