Wednesday, January 9, 2008

Αυξήσεις προ των πυλών

Αυξήσεις προ των πυλών

Ακριβότερα καύσιμα και στην Κύπρο φέρνει η παραλαβή νέων φορτίων προϊόντων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τα οποία επηρέασε το ράλι της τιμής του αργού διεθνώς

Νέες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι πρώτες μετά την έλευση του ευρώ στο νησί, αναμένουν τους καταναλωτές τις αμέσως επόμενες ώρες.


Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο νησί, έχουν ήδη παραλάβει νέα φορτία έτοιμων προϊόντων και ετοιμάζονται για ανακοινώσεις, ενδεχομένως και σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο.
Πάντως, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι των εταιρειών, ναι μεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αφού τα φορτία επηρέασε η εκτίναξη της τιμής του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι τις προηγούμενες μέρες, αλλά η πορεία των τιμών Platts ( σ.σ. των τιμών των έτοιμων προϊόντων στις διεθνείς αγορές) φαίνεται ότι θα τις συγκρατήσει σε "υποφερτό" επίπεδο.


Οι τιμές των καυσίμων στο νησί δεν έχουν αλλάξει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν οι εταιρείες πετρελαιοειδών μετά από τρεις συνεχόμενες αυξήσεις προχώρησαν σε μείωση.
Στο μεταξύ, σχεδόν το σύνολο των πρατηρίων όλων των εταιρειών έχει προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις στους χρηματοδέκτες και πλέον η προμήθεια καυσίμων γίνεται με το νέο μας νόμισμα, ενώ και οι τιμές στις πινακίδες τους αναγράφονται σε ευρώ.

Πτώση αργού
Στις διεθνείς αγορές, οι αυξανόμενες ανησυχίες για εισδοχή της αμερικάνικης οικονομίας σε μια περίοδο ύφεσης οδήγησαν χθες τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα απογοητευτικά στοιχεία, ειδικά για την αγορά εργασίας, που δημοσιεύτηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν επαληθεύει, αναμένεται να μειώσει σημαντικά την ζήτηση για πετρέλαιο, κάτι που ήταν αρκετό για να ρίξει την τιμή του. Μέχρι χτες το απόγευμα η τιμή του μαύρου χρυσού διαπραγματευόταν κοντά στα 97,4 δολάρια το βαρέλι, μισό δολάριο κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής και 2,7 δολάρια κάτω από το ιστορικό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης των 100,09 δολαρίων το βαρέλι.

Παιγνίδια καρτέλ
Την ίδια ώρα που οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τιμές ρεκόρ για την ικανοποίηση των ενεργειακών τους αναγκών οι ηγέτες του μεγαλύτερου καρτέλ στον κόσμο ,του ΟΠΕΚ, συνεχίζουν να προκαλούν. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ Chakib Khelil, που είναι ο Υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, δήλωσε την περασμένη Κυριακή, πως η τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι "δεν είναι κατά ανάγκη πολύ ψηλή δεδομένης της ζήτησης και του αυξημένου κόστους παραγωγής", αφήνοντας να νοηθεί πως ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να λάβει μέτρα για σημαντική αύξηση της προσφοράς κάτι που θα οδηγούσε τις τιμές προς τα κάτω. Μάλιστα ο κ. Chakib Khelil, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και πρόβλεψε πως το πρόσφατοι ράλι στην τιμή του πετρελαίου πιθανότατα θα συνεχιστεί για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2008.

ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |