Wednesday, January 9, 2008

Πειραιώς: Πτώση κερδών στο πρώτο τρίμηνο του 2008 λόγω εκτάκτων

Πειραιώς: Πτώση κερδών στο πρώτο τρίμηνο του 2008 λόγω εκτάκτων

Αν και ακόμη οι τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει τους ισολογισμούς χρήσης 2007 ωστόσο το βλέμμα τους είναι στραμμένο στα αποτελέσματα του 2008 και ειδικά του α΄ τριμήνου. Η Πειραιώς αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση καθώς στο α΄ τρίμηνο του 2007 είχε εγγράψει έκτακτα κέρδη 153,3 εκατ ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στην τράπεζα Κύπρου ενώ παράλληλα είχε επιτύχει κέρδη 95 εκατ ευρώ από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα ακίνητα.
Για το α΄ τρίμηνο του 2008 τα κέρδη με βάση ορισμένους στόχους καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις εκτιμώνται στα 140 εκατ ευρώ καταγράφοντας πτώση 43% σε σχέση με τα 248 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007. Όμως αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2007 δηλαδή τα 153,3 εκατ ευρώ από την συμμετοχή στην τράπεζα Κύπρου τότε προκύπτει αύξηση 47%.

Τα κέρδη του α΄ τριμήνου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 140 εκατ ευρώ και θα προέρχονται από οργανική ανάπτυξη αλλά και τις δραστηριότητες της τράπεζας από τα ακίνητα.

Η επενδυτική κοινότητα λαμβάνει υπόψη σαφώς τις επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων και καταλήγει σε αξιολογήσεις αφαιρώντας τα έκτακτα κέρδη. Για την Πειραιώς θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα αν μπορεί να ισοσκελίσει μέσα στο 2008 τα έκτακτα κέρδη.

Μέσα στο 2008 και η Εθνική , αλλά και η Marfin η Alpha bank και η ΑΤΕ ενέγραψαν σημαντικά έκτακτα κέρδη τα οποία δύσκολα μπορούν να επαναλάβουν. Η οργανική τους όμως ανάπτυξη εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και αναπληρώνει τις απώλειες από την μη επανάληψη εκτάκτων κερδών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |