Wednesday, December 5, 2007

Επέκταση μηδενικού ΦΠΑ μέχρι 2010

Επέκταση μηδενικού ΦΠΑ μέχρι 2010 (1)
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04/12/2007 21:06:09


Την επέκταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων μέχρι το 2010 απεφάσισε στη σημερινή του συνεδρία το ECOFIN. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε επίσης η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή 5% που χρεώνουν τα κυπριακά εστιατόρια.

Την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ζήτησαν η Κύπρος, η Τσεχία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβενία, αιτούμενες εξαίρεση από τις διατάξεις της προσωρινής παρέκκλισης που τους παραχωρήθηκε στη συνθήκης προσχώρησης τους στην ΕΕ. Χωρίς την επέκταση που παραχωρήθηκε σήμερα, τα αγαθά αυτά θα επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 15% από το Γενάρη του 2008 - με το μίνιμουμ συντελεστή που ισχύει για όλα σχεδόν τα αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Η απόφαση ήταν – όπως επιβάλλεται – ομόφωνη, καθώς ξεπεράστηκαν οι προηγούμενες αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Δανίας.

Το 2011 θα ισχύει μειωμένος ΦΠΑ για κάποια αγαθά και υπηρεσίες βάσει ενιαίου ευρωπαϊκού συντελεστή, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ για εφαρμογή απλότερου και ορθολογικότερου συστήματος για μειωμένους φόρους κατανάλωσης.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη StockWatch, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του ECOFIN, που προέκυψε, όπως ανέφερε, μετά από μαραθώνια συνεδρία του Συμβουλίου. "Από την 1η Ιανουαρίου 2011" εξήγησε, "θα ισχύσει νέα συμφωνία για τις 27 χώρες μέλη."

Η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, που αντιμετωπίζει, ήδη, το ενδεχόμενο απότομης αύξησης του πληθωρισμού με την ένταξη στην ΟΝΕ. Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών ο πληθωρισμός αναμένεται να αναρριχηθεί στο 3% το 2008, σε σύγκριση με 2.5% φέτος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |