Monday, February 16, 2015

ΚΤ: Μείωση 1% στα καταθετικά επιτόκια

Απόφαση για τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων έλαβε η Κεντρική Τράπεζα με απώτερο στόχο τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων που βρίσκονται στο ρετιρέ της ευρωζώνης και τη συνεπακόλουθη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε τη μείωση του...
ανώτατου καταθετικού επιτοκίου κατά μια ποσοστιαία μονάδα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανάλογες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια. 

Το ΔΣ της ΚΤ, σε σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε όπως προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών, με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. 

Η ΚΤ σημειώνει ότι έχοντας υπόψη και τις διαβουλεύσεις της διοικητού που προηγήθηκαν επί του θέματος με εκπροσώπους των τραπεζών, εκφράζει τη βεβαιότητα πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανάλογες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια. 

Η ΚΤ, επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά την πορεία των δανειστικών επιτοκίων και, αν χρειαστεί, θα εξετάσει στο μέλλον τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. 

Στόχος της ΚΤ με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων είναι η παράλληλη μείωση των δανειστικών επιτοκίων για να μπορούν να τρέχουν με ταχύτερο ρυθμό οι αναδιαρθρώσεις δανείων. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα ανέρχονται στα €28 δισ., εκ των οποίων αναδιαρθρώθηκε το 12,5%. 

Την περασμένη εβδομάδα η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Τρ. Κύπρου, της Ελληνικής και του συνεργατισμού με επίκεντρο το θέμα της μείωσης των επιτοκίων. 

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση όλων των βασικών επιτοκίων της κατά 1%, χωρίς καμία εξαίρεση. 

Την Παρασκευή ο συνεργατισμός ανακοίνωσε μείωση 1% στα επιτόκια των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. 

Την ίδια μέρα η Ελληνική Τράπεζα με ανακοίνωση της ανέφερε ότι θα προχωρήσει με μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 1% μόλις έχει ενώπιον της τις τελικές προτάσεις της ΚΤ. 

Απόφαση για μείωση των καταθετικών επιτοκίων έλαβε η ΚΤ και τον Απρίλιο του 2013 με βάση την οποία μπορούσε να επιβάλει κεφαλαιακό «πέναλτι» στις τράπεζες αν ξεπερνούσαν το καταθετικό επιτόκιο euribor + 3%. 

Τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια των κυπριακών τραπεζών παραμένουν τα ψηλότερα στην ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2014 στο 2,63% από 2,59% τον Νοέμβριο και 2,23% τον Δεκέμβριο του 2013. 

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2014 στο 5,04% από 4,74% τον Νοέμβριο και 4,93% τον Δεκέμβριο του 2013. Το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε στο 5,88% έναντι 5,83% τον προηγούμενο μήνα και 6,16% τον Δεκέμβριο του 2013. 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=216812

No comments:

Share |