Saturday, February 21, 2015

Ελλάδα: Tετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος

Χειραψία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βέλγο ομόλογό του, υπό το βλέμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ.Οι υπουργοί οικονομικών κατέληξαν την Παρασκευή στο Eurogroup σε πολιτική συμφωνία παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας για άλλους τέσσερις μήνες, δίδοντας περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να σταλεί λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα...
υλοποιηθούν πριν εκταμιευθεί το υπόλοιπο του προγράμματος. 

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δίνοντας έμφαση στη σημασία δημιουργίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο κ. Dijsselbloem διευκρίνισε πως δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση για τη συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά το διάστημα της παράτασης, αλλά είπε πως οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν και θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. 

«Δεν ξέρω τι μορφή θα έχει η νέα συμφωνία», είπε, τονίζοντας την ανάγκη το διάστημα των τεσσάρων μηνών να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». 

Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου να επανασχεδιάσουν τη συμφωνία. 

Η παράταση του προγράμματος, σύμφωνα με τον Dijsselbloem, θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Συμφωνήθηκε η Ελλάδα να μην πάρει μέτρα που θα πάνε πίσω τον προϋπολογισμό, να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες και να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρέωσεις. 

Για να λάβει τα €7,2 δις που απομένουν στο πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευθεί να κάνει. 


Σε μία πρωταρχική συμφωνία κατέληξαν, χθες το βράδυ, οι 19 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Συγχρόνως, για τις επόμενες 48 ώρες ξεκινάει νέα δύσκολη διαπραγμάτευση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει η Αθήνα με τους εκπροσώπους των «θεσμών» (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) να καθορίσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει τη Δευτέρα, για να πάρει και το τελικό «πράσινο» φως σχετικά με το κατά πόσον οι προτάσεις της «είναι έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης», όπως αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Συγχρόνως, στο τέλος Απριλίου θα γίνει μία αξιολόγηση από τους «θεσμούς», που θα κρίνει κατά πόσον οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει από τη Βουλή.

Η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, έγινε λίγο ανορθόδοξα. Ενώ το Eurogroup είχε ανακοινωθεί για τις 15.00 (ώρα Βρυξελλών), οι υπουργοί τελικά κάθισαν στο τραπέζι λίγο μετά τις 18.30. Επί 3,5 ώρες έγιναν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ πέντε ανθρώπων: ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί είχαν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τον Β. Σόιμπλε και τον Γ. Βαρουφάκη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο. Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς γραφόταν το κείμενο της δήλωσης.

Οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά ήταν τεράστιες, καθώς ήταν πια σαφές στους εταίρους ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Γι’ αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών ήταν αποφασισμένοι να μη φύγουν αν δεν βρεθεί κάποια λύση, καθώς, αν δεν υπήρχε συμφωνία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, με αποτέλεσμα την Τρίτη να επιβάλλονταν ακόμα και μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.

Ετσι, ενώ η ελληνική πλευρά διεκδικούσε μια συμφωνία - γέφυρα με ασαφείς δεσμεύσεις, η χθεσινή απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας και τα χρήματα που τη συνοδεύουν θα δοθούν μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση χθες. Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραφε ότι στο τέλος της συνεδρίασης ο ίδιος θέλησε να πιέσει περισσότερο, ζητώντας αναλυτική περιγραφή των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Ελλάδα τη Δεύτερα.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας τού επιβεβαίωναν ότι αυτό δεν είναι εφικτό μέσα σε 48 ώρες. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του μετά τη λήξη του Εurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ούτως ή άλλως δυσκολίες να εξηγήσει πράγματα στους ψηφοφόρους της, εμείς δεν θέλουμε να της προσθέσουμε και άλλες» είπε. O Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ., θέλοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τη χθεσινή απόφαση, είπε ότι στη γερμανική Βουλή θα ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος (MFAFA) και τίποτε άλλο, που συμπεριλαμβάνει και το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding). Επίσης, τόνισε ότι η αξιολόγηση «θα γίνει με τους τρεις θεσμούς που ονομάζονταν προηγουμένως τρόικα» και αποσαφήνισε ότι δεν θα εκταμιευτεί κανένα ποσό εάν δεν υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος». Είπε ακόμη ότι «το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα».



Source:
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=217377
http://www.kathimerini.gr/804488/article/epikairothta/politikh/o-dyskolos-symvivasmos-sto-eurogroup

No comments:

Share |