Saturday, October 25, 2014

Αναβάθμιση outlook από Fitch

imageΣε αναβάθμιση του ορίζοντα της αξιολόγησης της Κύπρου από σε θετική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνοντας την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο B-. 

Η αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό προέκυψε κυρίως από τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις του οίκου...


Ακολούθησε την χθεσινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου από τους Standard and Poor’s. 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα το εξάμηνο του 2014 πριν τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ ήταν μικρότερο απ’ ότι αναμενόταν λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και χαμηλότερων δαπανών. 
Λόγω εν μέρει της ηπιότερης ύφεσης από την προηγούμενη πρόβλεψη, η ισχυρή εκτέλεση του προϋπολογισμού μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 5% που αναμενόταν από τον οίκο τον Απρίλιο. Οι αναθεωρήσεις των εθνικών λογαριασμών τον Οκτώβριο, επίσης, συνέβαλαν στη χαμηλότερη πρόβλεψη του ελλείμματος για το 2014. 

Αναφέρεται ότι φέτος εφαρμόστηκαν δημοσιονομικά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ επιπλέον των μέτρων 4,5% του ΑΕΠ που εφαρμόστηκαν το 2013. 

Παρ 'όλα αυτά, σημειώνεται, θα εξακολουθεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο γενικότερος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού στο 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, αν και πρόσφατα αποτελέσματα παρέχουν κάποια ενθάρρυνση. 

Τα μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα επίσης βελτίωσαν σημαντικά τη δυναμική του δημόσιου χρέους. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015 και να μειωθεί ταχύτερα από ό, τι στο πλαίσιο των προηγούμενων προβλέψεων. Το χρέος με βάση τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ έχει μειωθεί στο 102,2% από 111,5% που ήταν προηγουμένως. Ο οίκος αναμένει το χρέος να κορυφωθεί στο 113% και να πέσει στο 107% από το 2018. 

Αναφέρεται ότι η πορεία της οικονομίας ήταν καλύτερη απ’ ότι αναμενόταν το εξάμηνο του 2014 αλλά οι προκλήσεις συνεχίζουν και το ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται. Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 3% φέτος έναντι 3,9% που ανέμενε ο οίκος τον Απρίλιο. 

Ο τουρισμός και η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζουν να παρουσιάζονται πιο ανθεκτικοί απ’ ότι αναμενόταν. Τα νοικοκυριά ξοδεύουν από τις αποταμιεύσεις τους αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα αυτής της τάσης. 

Ο οίκος αναφέρεται και στην έκδοση νέου χρέους από την κυβέρνηση αυτό το έτος. 
Σημειώνει ότι εάν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει χρέος και πάλι και να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης μετά το πρόγραμμα. Ωστόσο, ο οίκος δεν αναμένει η κυβέρνηση να υποκαταστήσει την επίσημη χρηματοδότηση με τη χρηματοδότηση της αγοράς για τη δημοσιονομική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος. 

Η πρόσφατη υπερ-απόδοση του προϋπολογισμού έχει βελτιώσει επίσης την ταμειακή θέση και βοήθησε να μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας για την κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν σημαντικές εξαγορές ομολόγων που οφείλονται μέχρι τον Νοέμβριο του 2015. 

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για την πιστοληπτική ικανότητα λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Κύπρου. 

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα προχωρεί, με κάποια σημάδια σταθεροποίησης σε τραπεζικές καταθέσεις, παρά την άρση όλων των εγχώριων περιορισμών πληρωμής. 
Ωστόσο, το περιβάλλον παραμένει δύσκολο, ιδίως όσον αφορά την κακή ποιότητα του ενεργητικού. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε κατά μέσο όρο σε πάνω από το 50% των ακαθάριστων δανείων τον Αύγουστο του 2014 για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, που αντιπροσωπεύει το 157% του ΑΕΠ της χώρας. 

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, αν και πιθανώς με πιο αργό ρυθμό. Οι τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εσωτερικού χρέους και των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και τώρα αντιμετωπίζουν την πρόκληση του περιορισμού οποιαδήποτες πρόσθετης επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας και την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να επηρεάζονται οι κεφαλαιακές τους θέσεις. 

Παραμένουν οι κίνδυνοι 

Ο οίκος αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν χαλαρώσει λόγω των πρόσφατων επιδόσεων αλλά παραμένουν αυξημένοι. 

Ένα σημαντικό τμήμα της εξυγίανσης παραμένει επίσης εκτός της περιόδου του προγράμματος, που λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2016 ενώ οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι είναι φιλόδοξοι. 

Υπάρχουν σημάδια θετικής οικονομικής προσαρμογής. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ το 2013, από 6% το 2012, αν και αντανακλά πρωτίστως τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης και των εισαγωγών. 

Υποβάθμιση των ratings αναφέρεται μπορεί να προκύψει από σημαντική διολίσθηση όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος περιλαμβανομένης της ανικανότητας της χώρας να θέσει το πρόγραμμα και πάλι σε τροχιά από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το νόμο εκποιήσεων που απειλεί βραχυπρόθεσμη τη ρευστότητα του κράτους. Επίσης, μια ύφεση που είναι σημαντικά βαθύτερη και μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, η οποία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την δυναμική του δημόσιου χρέους. 

Αρνητικά θα επηρεάσει επίσης η αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, για παράδειγμα, η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες από την άρση των εξωτερικών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ή σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τη συνολική εκτίμηση της ΕΚΤ, που δεν μπορούν να καλυφθούν από ιδιωτικές πηγές. 

Αντίθετα, θετικές επιπτώσεις στα ratings αναμένεται να έχει μια χρονικά μακρύτερη επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, περαιτέρω υπερ-απόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. 

Επίσης, περαιτέρω ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής παραγωγής και του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιόπιστης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των NPLs. 

Ακόμη, βελτιώσεις στις εξαγωγικές επιδόσεις που διευκολύνουν την εξισορρόπηση της οικονομίας και άρση των υπόλοιπων ελέγχων των κεφαλαίων που δεν έχουν σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες. 

Ο οίκος αναμένει ύφεση της οικονομίας και το 2015 κατά 0,8% και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016. Δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση στις εξελίξεις με τη Ρωσία και Ουκρανία που θα οδηγήσουν σε εξωτερικό σοκ για την κυπριακή οικονομία. Ο τουρισμός από τη Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνεται και οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο των ξένων καταθέσεων στις τράπεζες. 

Οι εκτιμήσεις, δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των πιθανών μελλοντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των νοτίων ακτών της Κύπρου. 

Ο οίκος αναμένει ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ΔΝΤ αποδίδεται στην εισαγωγή της νέας νομοθεσίας εκποιήσεων που πρέπει να επιλυθεί από τις αρχές του επόμενου έτους. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=209117

No comments:

Share |