Sunday, October 26, 2014

Τα αποτελέσματα των stress tests

Κεφαλαιακό πλεόνασμα παρουσιάζουν οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες της Κύπρου που συμμετείχαν στα πανευρωπαϊκά stress tests, με την Ελληνική να παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα €176 εκ. 

Στο ακραίο σενάριο η Τρ. Κύπρου παρουσιάζει πλεόνασμα € 81εκ., η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα €331 εκ., και η Russian Commercial Bank €112 εκ. 

Το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας συνεδριάζει από χθες με στόχο να ανακοινώσει σήμερα νέα έκδοση...
κεφαλαίου για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού που ανέδειξαν τα stress tests. Η αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής ανακοινώθηκε ότι θα γίνει με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης. 

Η Τράπεζα Κύπρου ανακεφαλαιοποιήθηκε το καλοκαίρι με άντληση €1 δις ενώ ο συνεργατισμός έλαβε στήριξη €1,5 δις από το κράτος, μέσω του προγράμματος. 

Τα tests ολοκληρώνουν τη διαδικασία που ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, πριν την ανάληψη της εποπτείας των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από την πρώτη. 

Στα tests συμμετείχαν 130 ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Για να πετύχουν στα tests οι τράπεζες έπρεπε να έχουν βασικά κύρια ίδια κεφάλαια πέραν του 8% στο βασικό σενάριο και πέραν του 5,5% στο ακραίο σενάριο που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές αρχές. 

Μετά το ακραίο σενάριο, η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί κεφάλαια 5,8%, ο Συνεργατισμός 9,3% και η Russian Commercial Bank 11,6%. 

Η Ελληνική μετά το ακραίο σενάριο έχει κεφάλαια 1,7% αντί 5,5% που είναι ο πήχης. 

Με τα stress tests οι ευρωπαϊκές αρχές θέλουν να ενισχύουν την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που οδήγησε σε κεφαλαιακή στήριξη πολλών τραπεζών από τους φορολογούμενους, στο bail-in των καταθετών στην Κύπρο και στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. 

Τα προηγούμενα δύο stress tests απέτυχαν να αναδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε μεταγενέστερο στάδιο τόσο οι κυπριακές όσο και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=209127

No comments:

Share |