Friday, October 24, 2014

Αναβάθμιση Κύπρου από S&P

Ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμισε το απόγευμα την Κύπρο σημειώνοντας την αφοσίωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα προσαρμογής και τονίζοντας τη σημαντική δημοσιονομική βελτίωση που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα. 

Ο οίκος βελτίωση τη διαβάθμιση της Κύπρου σε μακροπρόθεσμο εγχώριο και εξωτερικό χρέος κατά μία βαθμίδα στο Β+ και διατήρησε το αξιόχρεο του βραχυπρόθεσμου χρέους στο Β, με σταθερό ορίζοντα. 

Αν και η διαβάθμιση παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια», ο οίκος επισημαίνει την σθεναρή αφοσίωση της Κύπρου στο πρόγραμμα αναπροσαρμογής, τις αντοχές της οικονομίας και κυρίως του τομέα...
υπηρεσιών και την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. 

Ο σταθερός ορίζοντας αντανακλά από τη μια την πρόοδο στα δημοσιονομικά και από την άλλη τις προκλήσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Ο οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη θετική δημοσιονομική πορεία των τελευταίων έξι μηνών και την αφοσίωση της κυβέρνησης σε σημαντικές δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την βοήθεια των εταίρων της. 

Σημειώνει τις αντοχές της οικονομίας, την ευελιξία που επιδεικνύει η αγορά εργασίας και αγαθών, το χαμηλότερο φορολογικό βάρος – πλεονεκτήματα που προϋπήρχαν της κρίσης. 

Παρά την καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ο οίκος εκτιμά ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με το πρόγραμμα προσαρμογής και το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά υλοποίησης. 

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3% το 2014 αντί 3,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, λόγω ισχυρής απόδοσης του τουριστικού κλάδου και του τομέα υπηρεσιών. Αναμένει να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 0,6% το 2015. 

Οι αποταμιεύσεις και η εξάλειψη των περιορισμών στις συναλλαγές έχουν συμβάλει στην ιδιωτική κατανάλωση περιορίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη. 

Η πρόβλεψη για την ιδιωτική ζήτηση παραμένει όμως αβέβαιη, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη απομόχλευση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι στρατηγικές χρεοκοπίες, αναφέρει ο οίκος, δείχνουν ότι τα επίπεδα κατανάλωσης ενδέχεται να είναι προσωρινά. 

Ο οίκος αναφέρει ότι οι αλλαγές στο πλαίσιο για εκποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 

Ο οίκος βλέπει να έχουν συσσωρευτεί κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σχετικά χαμηλών προβλέψεων. Τονίζει την ανάγκη ρυθμίσεων για επίσπευση των εκποιήσεων και αναφέρει ότι αυτό θα ενίσχυε τις διαβαθμίσεις των τραπεζών, και τη δυνατότητα τους να δανείσουν την ανάκαμψη. 

Στους κινδύνους περιλαμβάνεται επίσης η έκρυθμη κατάσταση με τη Ρωσία και τις κυρώσεις των ευρωπαίων κατά της χώρας. 

Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2014, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τις αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου. Προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2015. 

Το χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 107% του ΑΕΠ το 2014 και να φθάσει το 109,3% το 2015, προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=209115

No comments:

Share |