Friday, November 8, 2013

Ένεση €250 εκ. στην Κύπρο από ΕΤΕπ

Ένεση μέχρι €150 εκ. ενέκρινε η ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων για χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. 

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΤΕπ συνέρχεται στις 18 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο για να επικυρώσει καταρχήν απόφαση για έγκριση ποσού ύψους €100 εκ. το οποίο πρόκειται να διατεθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα...
χρησιμοποιείται παράλληλα και για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο για να αναζωογονηθεί η χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας. 

Σημείωσε ότι παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πριν από πέντε μήνες στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. 

Όπως αναφέρθηκε η Κύπρος θα πάρει ως πρώτη δόση τα €100 εκ. σχεδόν αμέσως ή αρχές του νέου έτους.

Εάν και εφόσον εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΤΕπ θα υπογραφεί σχετική συμφωνία στις 15 Δεκεμβρίου. 

Το κονδύλι θα διοχετευτεί στην κυπριακή αγορά τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Με το κονδύλι αυτό η κυπριακή κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ταμείο επιχειρηματικότητας και θα παραχωρεί δάνεια προς τις τράπεζες, οι οποίες θα δεσμεύονται να δίνουν επίσης δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Τα δάνεια αυτά θα παραχωρούνται με μειωμένο επιτόκιο και το ύψος θα καθορίζεται από τον ΥΠΟΙΚ. 

Οι τράπεζες θα προσθέτουν ισόποσο ποσό (δηλαδή άλλα €100 εκ.) το οποίο θα διοχετεύουν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Αυτό το ταμείο επιχειρηματικότητας που θα δημιουργηθεί θα χορηγεί και το ταμείο κατά της ανεργίας των νέων. 

Ο μηχανισμός αυτός θα παραχωρεί εγγυήσεις προς τις κυπριακές τράπεζες ώστε να δέχονται εγγυήσεις εύκολα. 

Υπογραμμίστηκε ότι η κατάσταση σήμερα για διακίνηση του εμπορίου είναι δύσκολη καθώς είναι πολύ ακριβές οι εγγυητικές και με αυτό το μηχανισμό ελπίζεται ότι θα διευκολυνθούν οι κύπριοι συναλλασσόμενοι διεθνώς. 

Αυτός ο μηχανισμός θα εγγυηθεί ένα ποσό €150 εκ. και θα μπορεί να αυξηθεί προς το τριπλάσιο. 

«Η ΕΤΕπ θα είναι εδώ. Γνωρίζουμε τα δεινά του κυπριακού λαού και γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις αρχές του 2013 είναι αρκετά επώδυνες για τον κυπριακό λαό και έτσι είναι απαραίτητο υπάρξει κάποια προοπτική για το μέλλον και αυτό σημαίνει να βοηθήσουμε με τη χρηματοδότηση επενδύσεων, επενδύσεις που παράγουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις που παράγουν εκτυπώσεις που στη συνέχεια μπορούν να προσφέρουν βοήθεια για την εξασφάλιση του μέλλοντος της χώρας αυτής», είπε. 

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης Γεωργιάδης τόνισε πως και τα δύο προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο που προσφέρεται από την ΕΤΕπ προκειμένου να δώσει πηγές χρηματοδότησης στους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία. 

«Ξέρουμε πως ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ξέρουμε πως οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάκαμψης θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα», είπε, για να προσθέσει ότι «είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ στοχεύει προς τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα προς τις ΜΜΕ, ούτως ώστε να μπορέσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να έχουν πρόσβαση και σε φθηνότερο δανεισμό, αλλά και σε δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν και αυτό αποτελεί βεβαίως αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής». 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=185906

No comments:

Share |