Monday, November 5, 2012

Βάσει των ρύπων τα τέλη κυκλοφορίας





Καταργείται ο φόρος εγγραφής των οχημάτων και αντικαθίσταται με διοικητικό τέλος ύψους €150 για κάθε όχημα, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση την εκπομπή των ρύπων των οχημάτων,...
σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε ως γνωστό προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού κρίθηκε μη σωστή η πρακτική που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.


Η ΕΕ έκρινε επίσης ως μη συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το προηγούμενο νομοσχέδιο για απομείωση του φόρου εγγραφής των οχημάτων γι’ αυτό κατέθεσε νέο νομοσχέδιο.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ετήσια έσοδα του κράτους από το φόρο εγγραφής θα είναι μειωμένα, καθώς μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία €11 εκ., ενώ με την εισαγωγή του τέλους εγγραφής θα έχει έσοδα €3,8 εκ. χάνοντας €7,2 εκ.


Ωστόσο με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας το κράτος θα έχει επιπρόσθετα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.


Το 2012 εκτιμάται ότι το κράτος θα έχει έσοδα €88 εκ. από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που είναι ήδη εγγεγραμμένα ενώ με την προτεινόμενη μέθοδο υπολογισμού δηλαδή στη βάση των εκπομπών ρύπων οι εισπράξεις από τις νέες εγγραφές οχημάτων το 2013 θα είναι αυξημένες κατά €2 εκ. το χρόνο. Δηλαδή το πρώτο χρόνο τα επιπρόσθετα έσοδα θα είναι €2 εκ. το δεύτερο €4 εκ. και τον τρίτο χρόνο €6 εκ.


Επισημαίνεται, ότι τα τέλη κυκλοφορίας των ήδη εγγεγραμμένων οχημάτων σαλούν δεν θα επηρεαστούν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα τέλη που καταβάλλουν σήμερα, με εξαίρεση τα οχήματα τα οποία έχουν εγγραφεί πριν τις 24/11/2003 για τα οποία θα μπαίνει οροφή €300 στο ετήσιο τέλος κυκλοφορίας. 
source: stockwatch.com.cy
Share |