Sunday, September 30, 2012

Τον όμιλο της Alpha Bank επέλεξε η Crédit Agricole για την Εμπορική

 


Τον όμιλο της Alpha Bank φαίνεται ότι επέλεξε ο όμιλος της Crédit Agricole για να πουλήσει την Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Alpha Bank, το πρωί της Δευτέρας η Crédit Agricole θα ανακοινώσει ότι από τις τρεις τράπεζες που υπέβαλαν προσφορές για την εξαγορά της θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας, επέλεξε την συγκεκριμένη τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για την Εμπορική είχαν υποβάλει η Εθνική, η Eurobank και η Alpha.

Αν οι τελικές συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των Γάλλων της Crédit Agricole και του προέδρου της Alpha Bank, Γιάννη Κωστόπουλου, καταλήξουν θετικά, τότε ο γαλλικός όμιλος της Crédit Agricole θα έχει ποσοστό στο νέο σχήμα της τάξεως του 10%.

Έτσι, τώρα το ενδιαφέρον της Εθνικής και της Eurobank αναγκαστικά θα επικεντρωθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
source: protothema.gr

Τα σοβιετικά ομόλογα στοιχειώνουν τον Πούτιν

Τα σοβιετικά ομόλογα στοιχειώνουν τον Πούτιν




Τα σοβιετικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί το 1982, δηλαδή την τελευταία χρονιά του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην εξουσία, απειλούν σήμερα να τινάξουν στον αέρα την οικονομία της Ρωσίας του Πούτιν. Επενδυτές και συνταξιούχοι πιέζουν τη Μόσχα να τιμήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για κάλυψη των συνταξιοδοτικών εγγυήσεων και άλλων υποχρεώσεων της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων. Δημόσια αρχεία όπου να καταγράφεται ο ακριβής αριθμός ή η αξία των πωληθέντων ομολόγων δεν υπάρχουν, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστεί 25 τρισεκατομμύρια ρούβλια (δηλαδή πάνω από 600 δισ. ευρώ), ώστε να καλύψει τη διαφορά από το υπόλοιπο του σοβιετικού ισολογισμού.

Η υποχρέωση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του ΑΕΠ της Ρωσίας και σχεδόν θα δεκαπλασίαζε το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον Vladimir Osakovskiy, ανώτερο οικονομικό στέλεχος της BofA - Merrill Lynch στη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει καθυστερήσει την εξόφληση των σοβιετικών ομολόγων, με διάταγμα του Απριλίου που αναβάλλει την αποπληρωμή έως το 2015, μια σειρά από νεότερες αποφάσεις διεθνούς δικαστηρίου δίνουν στους ομολογιούχους φρέσκα πυρομαχικά για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεών τους.

Λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πρώην σοβιετικά κράτη, όπως το Καζακστάν, ανάγκασαν τους ομολογιούχους να δεχθούν να πληρωθούν μόνο ένα μέρος του οφειλόμενου ποσού, όχι όμως και η Ρωσία, που υποσχέθηκε να αποπληρώσει τα χρέη της με όρους αποτίμησης 1990, λέει ο Boris Kheyfets, ειδικός επί θεμάτων που αφορούν τα σοβιετικά χρέη του Οικονομικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. «Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν τακτοποιηθεί τη δεκαετία του 1990», λέει ο Kheyfets. «Πώς να πληρώσεις ένα τόσο τεράστιο χρέος; Θα καταρρεύσουν αυτομάτως τα πάντα».

Το πρώτο κύμα πληρωμών ομολόγων ήρθε κατά την πρώτη θητεία του Πούτιν, όταν η Ρωσία, χάρη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εμφάνιζε πλεόνασμα Προϋπολογισμού. Σήμερα, με το έλλειμμα των συνταξιοδοτικών ταμείων να διογκώνεται, τα δημόσια οικονομικά της Ρωσίας δέχονται μεγάλες πιέσεις. Ο Πούτιν προειδοποίησε, σε συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, ότι η εκκαθάριση όλων των χρεών της σοβιετικής εποχής θα σήμαινε αυτομάτως ότι «δεν μένει τίποτα για να καλύψεις τους μισθούς των στρατιωτών, των γιατρών ή των εκπαιδευτικών».

Η κυβέρνηση συμφώνησε να «βάλει στην άκρη» 50 δισ. ρούβλια για αποπληρωμή ομολόγων στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και το ίδιο ποσό για το 2013 και το 2014. Πριν από έναν μήνα, ο Πούτιν είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνεχίσει το σύστημα της σταδιακής εξόφλησης των ηλικιωμένων πιστωτών. Για όσους αποβιώνουν, διατίθενται περίπου 6.000 ρούβλια -λιγότερα από 170 ευρώ- για τα έξοδα κηδείας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο της Γαλλίας θεώρησε αυτήν την προσέγγιση άτολμη και τον Ιούλιο διέταξε τη Ρωσία να πληρώσει στον 74χρονο Yuriy Lobanov, κάτοικο Μόσχας, το ποσό των 37.150 ευρώ ή περίπου 140 φορές τη μέση μηνιαία σύνταξη, για τους τίτλους του 1982 που είχε στην κατοχή του. Στην απόφασή του το δικαστήριο επικαλείται την άρνηση της Ρωσίας να αποκαλύψει πόσα από τα ομόλογα εκκρεμούν αλλά και τις αλλεπάλληλες αναβολές της αποπληρωμής «για λόγους που παραμένουν ασαφείς στο δικαστήριο».

H Mariya Andreyeva, 95χρονη επιζώσα της ναζιστικής Πολιορκίας του Λένινγκραντ, κέρδισε μια προκαταρκτική απόφαση που διατάσσει να της καταβληθεί το ποσό των 4.300 ευρώ. Η Ρωσία απέφευγε την πληρωμή αξιώσεων έπειτα από παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις, αλλά η απόφαση Lobanov χρησιμοποίησε τη ρωσική νομοθεσία και τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για αντίκρουση, λέει ο Vasily Vasilyev, δικηγόρος στην Yukov, Khrenov & Partners στη Μόσχα.

«Η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να αμφισβητήσει, αφού δεν υπήρχαν άλλα κυβερνητικά έγγραφα σχετικά με το θέμα», λέει ο Vasilyev, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολύ καλή». Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε δήλωσή του ότι θα συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση Lobanov ισχύει μόνο για τα ομόλογα του 1982. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ρωσία επέστρεψε στις διεθνείς αγορές χρέους πριν από δύο χρόνια, έπειτα από τη 12ετή απουσία που ακολούθησε τη χρεοκοπία του 1998, ύστερα από αδυναμία εξόφλησης χρέους ύψους 40 δισ. δολ. στον απόηχο της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την εγχώρια αγορά για αποτιμημένα σε ρούβλι εταιρικά και κρατικά ομόλογα μέσω των διεθνών θεματοφυλάκων Euroclear Bank και Clearstream International αργότερα το τρέχον έτος.

Έναν χρόνο πριν από τη χρεοκοπία της, λέει ο Osakovskiy της Bank of America, η Ρωσία τακτοποίησε τα εκκρεμή τσαρικά ομόλογα στη Γαλλία έναντι 400 εκατ. δολαρίων, επιβάλλοντας 99% «κούρεμα». «Περιμένουμε έναν παρόμοιο διακανονισμό» με τα ομόλογα της σοβιετικής εποχής, λέει ο Osakovskiy.

Ο Πούτιν, κατά πάσα πιθανότητα, θα «ξεπαγώσει» τις πληρωμές, εάν μια ομάδα με αρκετή πολιτική επιρροή ξεκινήσει να συγκεντρώνει τα έσοδα, λέει ο Saleh Daher, διευθύνων σύμβουλος στη Turan, η οποία έχει επενδύσει σε σοβιετικό εμπορικό χρέος. «Θα βγάλουν χρήμα από αυτό», λέει ο Daher. «Και αμφιβάλλω εάν ένα μεγάλο μέρος αυτών θα πάει στους συνταξιούχους ή τους ανθρώπους που είχαν πράγματι από την αρχή αξίωση έναντι απαίτησης».


source: capital.gr

Friday, September 28, 2012

Απώλειες 64,3% 9μηνου για το ΧΑΚ

Πτώση 64,32% κατέγραψε ο ΓΔ του ΧΑΚ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, με την αβεβαιότητα να εντείνεται εν αναμονή της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας στη Λευκωσία για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και των σκληρών μέτρων που προτίθεται να επιβάλει.

Το σκηνικό στην αγορά επιδεινώνεται και από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων.

Οι τραπεζικοί τίτλοι σημείωσαν νέες απώλειες στη σκιά των φημών για τις έρευνες που διεξάγονται από τις εποπτικές αρχές αλλά και των προειδοποιήσεων οικονομικών παραγόντων ότι ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει από έλλειψη ρευστότητας.

Τα μόνα καλά νέα για την κυπριακή αγορά έρχονται από τον τομέα του τουρισμού, καθώς σύμφωνα με τη Cystat τα τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο σημείωσαν μεγάλη αύξηση, παρέχοντας στήριξη στην οικονομία την στιγμή που άλλοι κλάδοι παραπαίουν.

Τα έσοδα από τον τουρισμό το μήνα Ιούλιο 2012 ανήλθαν στα €301,5 εκ. σε σύγκριση με €274,4 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του 2011 με την αύξηση να φτάνει τα €27,1 εκ.

source: stockwatch.com.cy

Fitch: Υποβάθμιση στόχων ανάπτυξης Ινδίας, Κίνας

Fitch: Υποβάθμιση στόχων ανάπτυξης Ινδίας, Κίνας

Η Fitch Ratings χαμήλωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2012 στην Ινδία και την Κίνα, εξαιτίας της επιδείνωσης στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις μειωμένες διαθέσεις των Αρχών για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας. Καμίας από τις δύο χώρες οι ρυθμιστές δεν δείχνουν να έχουν πρόθεση για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, όπως το 2009, αναφέρει η Fitch στο Global Economic Outlook του Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί 7,8% φέτος σε σύγκριση με την εκτίμηση για 8% του Ιουνίου, ενώ η Ινδία προβλέπεται να αναπτυχθεί 6% από 6,5%.

source: euro2day.gr

Μερίδιο στην Olympus αποκτά η Sony







Ποσό ύψους 50 δισ. γεν (643,5 εκατ. δολ.) θα καταβάλλει η Sony προκειμένου να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Olympus, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο επιχειρήσεις για τη σύσταση εταιρείας κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων.
Σε ανακοίνωσή του ο ιαπωνικός κολοσσός αναφέρει ότι θα αποκτήσει ποσοστό 11,46% στην Olympus κατόπιν αγοράς νέων μετοχών της. Οι δύο εταιρείες θα αναζητήσουν επίσης τρόπους συνεργασίας στον τομέα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

«Προχωρούμε επιθετικά προς την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στον ιατρικό κλάδο, με στόχο την ανάδειξή του σε βασικό στήριγμα του συνολικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου μας», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Καζούο Χιράι.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το λογιστικό σκάνδαλο, η Olympus κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους 49 δισ. γεν στο έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

source: naftemporiki.gr

Κερδίζουν έδαφος οι ξένες τράπεζες

Σημαντικό έδαφος έναντι των εγχώριων πιστωτών κερδίζουν οι ξένες τράπεζες αλλάζοντας το χρηματοπιστωτικό χάρτη.

Εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι ξένες τράπεζες έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς σε βάρος των εγχώριων τραπεζών τόσο στις δανειοδοτήσεις όσο και στις καταθέσεις.

Η συρρίκνωση του ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών ανατρέπει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά, κάνοντας χώρο για τη διείσδυση νέων παικτών. Τις αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Κεντρική Τράπεζα που αναμένει την κάθοδο νέων τραπεζών στην Κύπρο.

Τα νέα στοιχεία της εποπτικής αρχής αποτυπώνουν τις τάσεις που άρχισαν να δημιουργούνται στην αγορά και τις ανατροπές που έχουν επιφέρει οι κεφαλαιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Το μερίδιο των ξένων τραπεζών στα δάνεια αυξήθηκε το φετινό Αύγουστο κατά 5,76% φθάνοντας το 20,11% από 14,35%.

Αντίθετα, το μερίδιο των μεγάλων τραπεζών συρρικνώνεται καθώς οι κεφαλαιακές τους ανάγκες περιορίζουν σημαντικά τα νέα ανοίγματα.

Η Τράπεζα Κύπρου έδωσε δάνεια €16,3 δισ. από €16,1 δισ. πέρσι και η Λαϊκή €11,7 δισ. από €10,9 δισ.

Μείωση 0,71 ποσοστιαίων μονάδων είχε και το μερίδιο της Ελληνικής Τράπεζας στο 6,23%.

Παρά την ενίσχυση του μεριδίου των ξένων τραπεζών, οι νέες δανειοδοτήσεις σε κυπριακές επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι περιορισμένες. Τον Αύγουστο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε κατοίκους Κύπρου περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στο 2,4%.

Οι ξένες τράπεζες διεκδικούν μερίδια και στις καταθέσεις, αφού οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οδηγούν σε ενδοσυστημικές ανακατατάξεις.

Παρά τα προβλήματα και την αβεβαιότητα στην οικονομία, το σύνολο των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν παρουσιάζει ουσιαστικές μεταβολές, φθάνοντας τα €70,7 δισ. τον Αύγουστο του 2012 από €69,8 δισ. τον Αύγουστο του 2011.

Τη μεγαλύτερη μείωση στις καταθέσεις είχε η Λαϊκή Τράπεζα. Έχασε €2,5 δισ. σε δώδεκα μήνες ή μερίδιο 3,69%.

Στην Τράπεζα Κύπρου οι απώλειες ανήλθαν στα €312,3 εκ. (0,77%).

Οι καταθέσεις των ξένων τραπεζών, που περιλαμβάνουν και τη Russian Commercial Bank, αυξήθηκαν κατά €1,9 δισ. τους τελευταίους δώδεκα μήνες και το μερίδιο τους κατά 2,54 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντικές καταθέσεις €944,7 εκ. κερδίζει και ο Συνεργατισμός ή μερίδιο 1,10% τον τελευταίο χρόνο.

Ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο κέρδισε η Eurobank φθάνοντας το 4,26% που την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα σε καταθέσεις, μετά τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες.

Αύξηση €256,6 εκ. παρουσιάζουν και οι καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας.

source: stockwatch.com.cy

Thursday, September 27, 2012

MIG:Υπεγράφη η συμφωνία Vivartia-Exeed





 

H Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας σύμπραξης (Joint Venture) μεταξύ της Vivartia και της Exeed Industries, στην οποία προβλέπεται η σύσταση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Ιράκ και Ιράν.

Το όραμα της νεοσύστατης κοινοπραξίας είναι να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας τα οποία θα καλύπτουν ανάγκες των καταναλωτών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες του Συμφώνου του Κόλπου.
Η αποκλειστική συνεργασία ενώνει τις δυνάμεις δύο κορυφαίων, καθεμίας στην αγορά της, εταιρειών ανοίγοντας το δρόμο για την παρουσία προϊόντων της Vivartia σε μια δυναμική αγορά με περισσότερους από 330 εκατομμύρια καταναλωτές. Η συνεργασία συμπεριλαμβάνει όλα τα προϊόντα της Vivartia, Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη καθώς και όλα τα σήματα εστίασης (Goody’s, Everest, Flocafe, LaPasteria).
 
Η πρώτη φάση των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει εξαγωγές από την Ελλάδα και την παράλληλη κατασκευή μονάδας παραγωγής στο Άμπου Ντάμπι. Η νέα εταιρεία θα παράγει εκεί ένα διαφοροποιημένο και ευρύ χαρτοφυλάκιο ισχυρών, αναγνωρίσιμων εμπορικών σημάτων στο τομέα των γαλακτοκομικών και χυμών.



 

Θα συνδυάζει την τεχνολογία της Vivartia με την τεχνογνωσία της τοπικής αγοράς από την Exeed ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες και προτιμήσεις της τοπικής κατανάλωσης.

Στρατηγικός στόχος είναι η νέα εταιρεία να αναδειχθεί σε κορυφαία επιλογή για τους καταναλωτές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ηγέτης στην τοπική αγορά, με πωλήσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα €165 εκατ.
Η μονάδα παραγωγής θα αποτελέσει επένδυση ύψους €70 εκατ. και θα κατασκευαστεί σε έκταση 160 στρεμμάτων σε τοποθεσία που έχει ήδη επιλεγεί. Η κατασκευή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2ο εξάμηνο του 2014.

Ο Dr. Kamel Abdullah, Διευθύνων Σύμβουλος της Exeed Industries και ο κ. Γιάννης Αρτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Investment Group (MIG), εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο κ. Γ. Αρτινός δήλωσε: «Η έναρξη της στρατηγικής συνεργασίας με την Exeed Industries με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς οι δύο εταιρείες μοιράζονται κοινές αξίες και συμπληρώνουν η μία την άλλη επιχειρηματικά, δίνοντας μας την ευκαιρία να καλύψουμε τις ανάγκες 330 εκατ. νέων καταναλωτών. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για την Vivartia, μια ελληνική εταιρεία, ώστε να διευρύνει περαιτέρω την διεθνή δραστηριότητα της και να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο παίκτη στον τομέα των τροφίμων.»

Ο Dr. Κ. Abdullah ανέφερε: «Είμαι βέβαιος για τη μελλοντική επιτυχία του νέου αυτού εγχειρήματος που είναι προς όφελος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των Χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς επίσης και των χωρών του Συμφώνου του Κόλπου, ενώ παράλληλα χτίζει μια νέα διεθνή εταιρεία τροφίμων, περαιτέρω ισχυροποιώντας τον δεσμό μεταξύ των δύο εταιρειών.»

Η Exeed Industries είναι μια 100% θυγατρική της National Holding στο Άμπου Ντάμπι και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο καθώς συμβάλλει άμεσα στην οικονομική ανάπτυξη του Άμπου Ντάμπι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής. Η εταιρεία λειτουργεί και επεκτείνει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της στα υλικά κατασκευών, την κλωστοϋφαντουργία, τη γεωργία, πέρα των διεθνών επενδύσεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής καθώς επίσης και στις χώρες του Συμφώνου του Κόλπου.

Η Vivartia, είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με εμπορικά σήματα που αναγνωρίζονται από εκατομμύρια καταναλωτές. Είναι ηγέτης της αγοράς στους περισσότερους από τους τομείς που δραστηριοποιείται προσφέροντας υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα για τους καταναλωτές που εξυπηρετεί, με επώνυμα προϊόντα όπως ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα-Στάθης, Goody’s και Everest.

source: euro2day.gr

Fitch: Υπoβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη


Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε σήμερα η Fitch Ratings, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε 2,1% από 2,2% που εκτιμούσε τον Ιούνιο. Για το 2013, αναθεώρησε την εκτίμησή του σε 2,6% από 2,8% και για το 2014 σε 3% από 3,1%.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η Fitch επισημαίνει ότι η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίζουν να θέτουν κινδύνους για την οικονομία. Πάντως, η πρόβλεψη του οίκου για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ φέτος παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,2%. Για το 2013, ωστόσο, υποβαθμίστηκε σε 2,3%.
Για την Ευρωζώνη, ο οίκος προβλέπει συρρίκνωση 0,5% φέτος, και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% και 1,4% τα επόμενα δύο χρόνια.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Στο 1,3% ο ρυθμός ανάπτυξης

Με ρυθμό της τάξεως του 1,3% «έτρεξε» τελικά η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι 1,7% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν χαμηλότερες απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τελικά κατά 1,5% έναντι 1,7% που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 3,6% έναντι 4,2%.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 2%.

source: naftemporiki.gr

Wednesday, September 26, 2012

Κύπρος: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο


Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο το Σεπτέμβριο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να μειώνεται κατά 1,1 μονάδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πτώση αυτή του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές, εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης στα υπό εξέλιξη έργα, καθώς και στη μεταποίηση, λόγω χαμηλότερων προσδοκιών για την παραγωγή.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα χειροτέρευσε ελαφρώς, ενώ στις υπηρεσίες και στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Αύγουστο.

source: naftemporiki.gr

Ford: Προς περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας

Ford: Προς περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας






Στην περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας αλλά και της Γερμανίας, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η Ford επικαλούμενη τη μειωμένη ζήτηση.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει προειδοποιήσει για απώλειες 1 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη φέτος, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των περικοπών.


Στη Βρετανία, η εταιρεία απασχολεί 15.000 υπαλλήλους και έχει εργοστάσια στο Σαουθάμπτον και το Ντάγκενχαμ.

source: naftemporiki.gr

Πάνω από 3 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γαλλία

Ξεπέρασε τους 3 εκατομμύρια ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία για πρώτη φορά από το 1999, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε -για 16ο διαδοχικό μήνα- κατά 23.900 τον Αύγουστο, στους 3,011 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε ομιλία του πριν την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είναι άσχημα. Είναι πραγματικά άσχημα". Ωστόσο, ο Sapin απέδωσε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. "Αυτοί οι 3 εκατομμύρια άνεργοι αντανακλούν την αποτυχία των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια", είπε. source: capital.gr

30% ακριβότερα από 2006 τα ακίνητα


Γύρω στο 30% ακριβότερα σε σχέση με το 2006 παραμένουν τα οικιστικά ακίνητα, παρά τα συνεχή πτώση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν για δέκατο συνεχές τρίμηνο, με ήπιους όμως ρυθμούς.

Από το 2008, όταν οι τιμές έφθασαν στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο, έχουν υποχωρήσει κατά 15%.

Η πτώση των τιμών δείχνει να επιταχύνεται πάντως το 2012 καθώς η ζήτηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω της ρευστοτικής στενότητας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η προσφορά μεγαλώνει λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις φαίνεται να δέχεται η αγορά της εξοχικής κατοικίας, με αποτέλεσμα η πτώση των τιμών να είναι μεγαλύτερη σε Πάφο, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η μείωση αυτή ήταν διπλάσια της αντίστοιχης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο και η μεγαλύτερη της τελευταίας διετίας, αντανακλώντας την περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μεγαλύτερη υποχώρηση (2,2%) σε σχέση με εκείνες των διαμερισμάτων (1,6%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου (8,2% μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων και 12,7% μείωση στις τιμές των οικιών), ενώ τις μικρότερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού (3,6%) και ο δείκτης τιμών οικιών στην επαρχία Λευκωσίας (4,6%).

Οι ετήσιες μειώσεις που καταγράφηκαν στις τιμές κατοικιών της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας (11% και 8%), ήταν και οι ιστορικά μεγαλύτερες.

Όπως τονίζει η Κεντρική Τράπεζα, στο βραχυπρόθεσμο μέλλον ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει τη διόρθωση που καταγράφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας οικονομικών συγκυριών που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O δείκτης κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα παρουσίασε ελαφρά επιδείνωση ενώ οι πωλήσεις ακινήτων υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

source: stockwatch.com.cy

Tuesday, September 25, 2012

S&P: Η Ευρωζώνη μπαίνει σε νέα περίοδο ύφεσης

 
Αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοινώνοντας σήμερα ότι περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013.

Στις προηγούμενες προβλέψεις της τον Ιούλιο η S&P έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2012 και μικρή ανάπτυξη 0,3% το επόμενο έτος.

Για την Ισπανία η S&P αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% αυτό το έτος και περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,6% το 2013.

"Οι τελευταίες οικονομικές ενδείξεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη", σχολίασε ο Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. "Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη μας ότι η περιοχή μπαίνει σε μια νέα περίοδο ύφεσης, έπειτα από τρία τρίμηνα αρνητικής ή μηδενικής ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 201. Ωστόσο οι προοπτικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα".

"Ειδικότερα, προβλέπουμε άλλο ένα έτος πολύ αδύναμης ανάπτυξης το 2013 στη Γαλλία και τη Βρετανία και περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία και την Ισπανία", πρόσθεσε ο αναλυτής της S&P.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η ανάπτυξη σε ορισμένες από τις μικρότερες, ανοιχτές οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία, η Σουηδία και το Βέλγιο, συνεχίζει να εμφανίζει κάποια ανθεκτικότητα.

Από την άλλη πλευρά, βαθαίνει η ύφεση στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ για τις χώρες του πυρήνα ο οίκος επισημαίνει ότι συνεχίζουν να εμφανίζουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική ανάπτυξη.

Συνολικά, το οικονομικό outlook συνεχίζει να κυριαρχείται από τη διαδικασία απομόχλευσης η οποία λαμβάνει χώρα σχεδόν ταυτόχρονα στο δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αναφέρει η S&P. 

"Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική συρρίκνωση αφαιρεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το ΑΕΠ σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους ύφεσης, κυρίως εξαιτίας της ταυτόχρονης απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος", αναφέρει ο Jean-Michel Six.

"Η περιφέρεια της Ευρωζώνης δεν έχει λάβει το ίδιο επίπεδο ανακούφισης στα επιτόκια της από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όπως δείχνουν τα ιστορικά προηγούμενα (για παράδειγμα η Σουηδία την δεκαετία του 1990), αλλά το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ (Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές) μπορεί να το αντισταθμίσει αυτό", προσθέτει.

source: capital.gr

Περικοπές 10.000 εργατικών θέσεων εξετάζει η Sharp


Τόκιο (Dow Jones) – Η Sharp Corp. έχει καταθέσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης στους πιστωτές της, που περιλαμβάνει και τη μείωση 10.000 υπαλλήλων στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, δήλωσε άνθρωπος που γνωρίζει το σχέδιο.

Σύμφωνα με το πλάνο, η εταιρεία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών με προβλήματα ρευστότητας, σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς και να «ξεφορτωθεί» τα εργοστάσιά της στο Μεξικό, την Κίνα και τη Μαλαισία. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν ζητήσει από τη Sharp να καταθέσει ένα σχέδιο παρουσιάζοντας τη στρατηγική με την οποία η εταιρεία θα επιστρέψει από μόνη της στην κερδοφορία από τις υψηλές ζημιές, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον κολοσσό από την Ταϊβάν, Hon Hai Precision Industry, τραβάνε πολύ.

Οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Mizuho Corporate Bank και Bank of Tokyo Mitsubishi, σχεδιάζουν να δανείσουν περί τα 360 δισ. γιεν συνολικά στην ιαπωνική εταιρεία, ανέφερε η πηγή που γνωρίζει την υπόθεση. Η Sharp έχει δηλώσει πως βρίσκεται σε συνομιλίες με την Intel για μια πιθανή συνεργασία, αναφέρει η ίδια πηγή.

Τον Αύγουστο η Sharp ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας με βάση το σχέδιο αναδιοργάνωσης. Αργότερα στον ίδιο μήνα, ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση, ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει επίσης την πώληση των εργοστασίων τηλεόρασης στο Μεξικό και την Κίνα, καθώς έτσι θα μειωθεί το εργατικό δυναμικό της κατά 3.000 θέσεις, επιπρόσθετα με τις 5.000 που είναι ήδη προορισμένες για περικοπή.

source: capital.gr

Monday, September 24, 2012

WSJ: Έως και 700 εκατ. ευρώ ακόμα θα χρειαστεί να ρίξει η Gredit Agricole στην Εμπορική

Απομακρύνεται η πιθανότητα να παραμείνει με μικρό ποσοστό η γαλλική τράπεζα μετά την εξαγορά της Εμπορικής

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις της Credit Agricole με τους τρεις «μνηστήρες», δηλαδή την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, οι προσφορές ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό και προβλέπουν την απόκτηση της Εμπορικής στην τιμή του 1 ευρώ.
Για κάθε μια από τις ελληνικές τράπεζες, η Εμπορική θα αποτελούσε ένα καλό απόκτημα. Ωστόσο, για την Credit Agricole, η έξοδος από την Ελληνική αγορά αποδεικνύεται ακριβή. Τον Ιούλιο, η γαλλική τράπεζα έκανε «ένεση» 2,3 δις. ευρώ στην Εμπορική για την ανακεφαλαιοποίησή της, όμως η Τράπεζα της Ελλάδος λέει πως αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της στάσης της κυβέρνησης.
 
Εκπρόσωπος της Credit Agricole αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνει η WSJ.
 
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης, και να σύρεται όλο και πιο βαθιά σε αυτή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται. Το συνολικό ποσοστό αντιστοιχεί στο 20% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος. Για να καλύψει τις αναμενόμενες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο δανείων της Emporiki για τα επόμενα τρία χρόνια, η ελληνική κεντρική τράπεζα ζητά από την Credit Agricole να «βάλει» άλλα 600-700 εκατ. ευρώ στην Emporiki, προτού εγκρίνει την πώληση, δήλωσαν οι πηγές του Dow Jones Newswires.

«Το κόστος εξόδου της Credit Agricole φαίνεται ότι είναι αρκετά ακριβό για τους Γάλλους. Η πώληση αυτή δεν θα είναι ένα απλό θέμα παράδοσης απλώς των κλειδιών», αναφέρουν οι πηγές. Εξάλλου, σημειώνουν ότι η Credit Agricole θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ανοιχτή την τρέχουσα πιστωτική γραμμή προς την Emporiki, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αχρησιμοποίητο υπόλοιπο 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πιθανότατα θα μειωθεί, για άλλα τρία περίπου χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η τράπεζα έχει επαρκή ρευστότητα και δεν θα «στραγγίξει» τον αγοραστή. Ως αντάλλαγμα, οι τρεις ελληνικές τράπεζες έχουν η κάθε μία υποσχεθεί ότι θα παράσχουν ξένα assets, όπως τμήματα των χαρτοφυλακίων τους δανείων στην ΝΑ Ευρώπη, ως εγγύηση για την εξασφάλιση ρευστότητας.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δηλώσει πως η Credit Agricole θα πρέπει να ανακεφαλαιώσει την Emporiki μέχρι και 3 δισ. ευρώ,. Οι προσφορές των τριών τραπεζών είναι περίπου οι ίδιες, και η CA θα πρέπει να αποφασίσει με βάση την ποιότητα των εγγυήσεων και την ταχύτητα της εξέλιξης που θα προσφέρουν», δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία πώλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια προηγούμενη πιθανότητα η Credit Agricole να αποκτήσει ένα μικρό, μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής στην τράπεζα που θα κάνει την εξαγορά, τώρα φαίνεται να απομακρύνεται και μπορεί επίσης να αντιμετώπιζε ρυθμιστικά εμπόδια. «Το ζήτημα μπορεί να προκύψει, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα», δήλωσε.

source: reporter.gr

Στον κατήφορο τα σαλούν

Στον κατήφορο τα σαλούν

Για εικοστό μήνα συνεχίστηκε η κατρακύλα στις εγγραφές σαλούν τον Αύγουστο με την αγορά αυτοκινήτου να βρίσκεται σε αδιέξοδο συντηρώντας τις ανησυχίες των επιχειρηματιών του κλάδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 1.430 τον Αύγουστο του 2012 σε σύγκριση με 1.873 την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καταγράφοντας πτώση 23,7%.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εγγραφές των καινούργιων σαλούν σημείωσαν πτώση 23,4% στα 689 από 900 τον Αύγουστο του 2011.

Ίδια περίπου είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 23,8% στα 741 έναντι 973 τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, μειώθηκαν συνολικά κατά 22,3% πέφτοντας στις 13.952, σε σύγκριση με 17.955 την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

Thursday, September 20, 2012

Και η ΒοJ στον χορό της εκτύπωσης χρήματος

Και η ΒοJ στον χορό της εκτύπωσης χρήματος

Το γαϊτανάκι της εκτύπωσης χρήματος συνεχίστηκε χθες, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά την αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 τρισ. γεν (περί τα 100 δισ. ευρώ). Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι τρεις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη παρουσίασαν προγράμματα στήριξης των οικονομιών σχεδόν με κάθε μέσο: Απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ, απεριόριστη στήριξη της οικονομίας από Fed και τώρα μία «διπλή ένεση» από την BoJ.

Στην Ιαπωνία, η πρακτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» έχει ξεκινήσει ήδη από το 2001, χωρίς να καταφέρει να οδηγήσει την οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. Η BoJ έχει ήδη αποκτήσει τίτλους αξίας 70 τρισ. γεν (700 δισ. ευρώ), προχωρώντας με «βήματα» των 5 τρισ. γεν. Αυτή τη φορά το «βήμα» είναι διπλάσιο, με την BoJ να ανακοινώνει αγορά 5 τρισ. γεν βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων ίσης αξίας μακροπρόθεσμων τίτλων. Οι αγορές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 -ένα εξάμηνο αργότερα από την ημερομηνία που ίσχυε προηγουμένως.

Ο επικεφαλής της BoJ, Μασάκι Σιρακάουα, υποστήριξε ότι η απόφαση για το νέο γύρο εκτύπωσης προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων στοιχείων για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, που καταγράφουν υποχώρηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής. Κατά το εαρινό εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 0,7% και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το β' εξάμηνο του έτους. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού συνεχίζει να στοιχειώνει την οικονομία, με τον «πυρήνα» του τιμαρίθμου να υποχωρεί 0,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και τις τιμές ακινήτων να υποχωρούν το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο για 21ο διαδοχικό έτος!

Ο κ. Σιρακάουα διέψευσε ότι στη λήψη της απόφασης έπαιξε ρόλο η απότομη κλιμάκωση της έντασης στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις. Αρνήθηκε, επίσης, ότι η διοίκηση επηρεάστηκε από την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε τρίτο γύρο εκτύπωσης, γεννώντας νέες υποτιμητικές πιέσεις για το δολάριο σε σχέση με το γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε αρχικά στο ασθενέστερο επίπεδο του τελευταίου μήνα (79,21 γεν), αλλά στη συνέχεια γύρισε και αργά το απόγευμα εμφανιζόταν ενισχυμένο κατά 0,5% σε ημερήσια βάση έναντι του δολαρίου.

Τα χρηματιστήρια

«Χλιαρή» ήταν η αντίδραση και στα χρηματιστήρια, με τον Nikkei να ενισχύεται 1,19% (υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου), τους δείκτες στην Ευρώπη να καταγράφουν μικρή άνοδο και τον S&P-500 στη Wall να ανακτά το έδαφος που έχασε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Το ευρώ αρχικά δέχθηκε πιέσεις, υποχωρώντας λίγο χαμηλότερα από το 1,3 δολ., πλην όμως αργά το απόγευμα είχε επιστρέψει πάνω από το 1,305 δολ.

Εξαίρεση στον κανόνα των περιορισμένων διακυμάνσεων αποτέλεσε η αγορά πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να καταγράφει μεγάλες απώλειες για ακόμα μία ημέρα. Στην αγορά των ΗΠΑ το αργό υποχώρησε κάτω κι από τα 91,5 δολ./βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσιες απώλειες 4%. Αφορμή υπήρξε η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων, πλην όμως ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, που μόλις την Παρασκευή διαπραγματευόταν πάνω από τα 100 δολ.
source: stockwatch.com.cy

The Richest Women In America

The Richest Women In America

The Top 20 Richest Women In America 

On the 2012 list of The FORBES 400 Richest Americans, there are a total of 45 women, accounting for 11% of the list. They span the country, residing in states from Texas to Wisconsin and California, and hold most of their wealth in companies they built or inherited. The top 20 richest women alone control an estimated $160 billion—more than the entire GDP of New Zealand.
One new addition to this elite group of women hails from Madison, Wisconsin. Judy Faulkner is the founder and CEO of Epic Systems, which sells electronic health records. More than 40% of the U.S. population will have its medical information stored in an Epic digital medical record by next year. Faulkner’s addition to The Forbes 400 brings the number of self-made women on the list to five, from four last year.

The richest woman and sixth richest person in the U.S. is Christy Walton, with an estimated net worth of $27.9 billion. The 57-year-old is the daughter-in-law of Sam Walton, who founded retail giant Wal-Mart with his brother James in 1962. She inherited a significant holding in the company and other investments from her late husband John Walton, a former Green Beret and Vietnam War medic, who died in an airplane accident in 2005. One stock she inherited from him was First Solar, a onetime high-flying solar panel maker whose shares have tumbled 75% in the last year. That drop narrowed the difference between Christy’s net worth and the next richest woman, her sister-in-law Alice.
Heiress Alice Walton (ranked No. 8 overall), the daughter of Wal-Mart founder Sam, is worth an estimated $26.3 billion and is a noted philanthropist. Last year, she opened Crystal Bridges Museum of American Art in the town of Bentonville, Ark., hoping to make the Wal-Mart hometown a world-class art destination. The company also made Walton relatives Ann Walton Kroenke (No. 79) and Nancy Walton Laurie (No. 100) multi-billionaires.

Most of the country’s wealthiest women inherited their fortunes from husbands, fathers and grandfathers, but that doesn’t mean they sit around getting their nails done. Some are extremely involved in the family business. Abigail Johnson, the fourth richest woman in America, has worked for Fidelity Investments since 1988. Today she is president of Fidelity’s biggest business units, helping run the company that her grandfather founded, which manages $1.6 trillion in client funds. Johnson is expected to succeed her 82-year-old father, “Ned,” the current CEO, when he steps down.
Similarly, 92-year-old Anne Cox Chambers (No. 32) continues to sit on the board of mega-media company Cox Enterprises, which her father founded in 1898. Meanwhile, Carlson Inc., owner of hotel chain Radisson and restaurant chain T.G.I. Friday’s, was founded by Curt Carlson in the 1930s and is now jointly owned by his daughters Barbara Carlson Gage and Marilyn Carlson Nelson, who are tied as the twelfth richest women in the country. Barbara runs the family philanthropic foundation, and Marilyn is the current chair of the board and former CEO.

Also new to this year’s list is Laurene Powell Jobs, America’s fifth richest woman and the widow of late Apple cofounder and tech visionary Steve Jobs. After inheriting his stakes in Apple and Walt Disney, she became the richest woman in Silicon Valley with an estimated net worth of $11 billion. She is expected to put her billionaire status to good use. A strong advocate of education and immigration reform, she sits on the boards of several nonprofits, including the NewSchools Venture Fund, Conservation International and College Track, which she founded to help underserved students get into and graduate from college. She is also the founder and chair of the Emerson Collective, an organization that works with entrepreneurs to advance education.

On the entire FORBES 400 list, there are only a handful of self-made female billionaires—about 1%. For years, media mogul Oprah Winfrey reigned as America’s wealthiest self-made woman, reaping the rewards of the Oprah show though her solely-owned production company Harpo. However, in recent years her net worth has remained steady at an estimated $2.7 billion, and this year she is surpassed by Gap co-founder Doris Fisher and ABC Supply co-founder Diane Hendricks, both with fortunes estimated at $2.9 billion. Meg Whitman, the newest chief executive of Hewlett-Packard, also belongs to this elite group, thanks to shares of eBay and other investments worth an estimated $1.7 billion.
One self-made billionaire woman who didn’t make The Forbes 400: Spanx founder Sara Blakely. The minimum needed to get on list this year was $1.1 billion, and Blakely, with an estimated $1 billion fortune, just missed the cut.

No matter how they amassed their wealth, these women are undeniably some of America’s most powerful and are likely to remain at the top of the financial food chain for years to come.

forbes.com

Wednesday, September 19, 2012

Sony: Τελικές συζητήσεις επένδυσης στην Olympus

Sony: Τελικές συζητήσεις επένδυσης στην Olympus

Σε τελικές συζητήσεις για πιθανή επένδυση στην Olympus Corp. βρίσκεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρονικών συσκευών της Ιαπωνίας, Sony Corp.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Sony πρόκειται να επενδύσει περίπου 50 δισ. γιεν στην Olympus και να δημιουργήσει μια εταιρεία για την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού.
Ο πρόεδρος της Olympus δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι η εταιρεία του βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Sony, την Terumo Corp. και τη Fujifilm Holdings Corp. σχετικά με πιθανές συγχωνεύσεις.
Η φημολογία έδωσε ώθηση 5,4% στη μετοχή της Sony φτάνοντας στα 1,036 γιεν., το ψηλότερο σημείο από τις 10 Ιουλίου. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 1,023 γιεν σήμερα το πρωί.
Η μετοχή της Olympus που παραδέχτηκε λογιστική απάτη πέρσι, σημείωσε άνοδο 3,5%.
Όπως σημειώνεται, η Sony δεν έχει καταλήξει ακόμη σε απόφαση σχετικά με τη συνεργασία.

 source: stockwatch.com.cy

Tuesday, September 18, 2012

Στις 28/9 τα αποτελέσματα των stress test των ισπανικών τραπεζών

Στις 28/9 τα αποτελέσματα των stress test των ισπανικών τραπεζών

 Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των ισπανικών τραπεζών, που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την απελευθέρωση της βοήθειας από την ΕΕ, ύψους μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Ο έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Oliver Wyman, εξετάζει «κάθε ένα από τους 14 τραπεζικούς ομίλους που αποτελούν το 90% του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, ώστε να καθοριστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες", αναφέρει το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας.

"Το ποσό που χρειάζονται δεν θα είναι ισοδύναμο με τη δημόσια βοήθεια που η κάθε τράπεζα θα απαιτήσει", σημειώνει το ισπανικό Υπουργείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες οι οποίες επλήγησαν από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008 μπορεί να είναι σε θέση να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές αγορές.

Ο έλεγχος θα βοηθήσει επίσης να καθοριστεί η τιμή των τοξικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι τράπεζες, δήλωσαν οι κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τη συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, η Ισπανία συμφώνησε να καθαρίσει τον τραπεζικό της τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2013, σε αντάλλαγμα την παραχώρηση 100 δισ. ευρώ στις ισπανικές τράπεζες. Μια πρώτη ομάδα τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη εθνικοποιηθεί και των οποίων οι κεφαλαιακές απαιτήσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν από τον έλεγχο, θα λάβουν δημόσια βοήθεια χρηματοδότησης από το Νοέμβριο, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας. Μεταξύ αυτών, είναι οι τράπεζες Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, της οποίας το αίτημα για βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ ώθησε τη Μαδρίτη να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια.

source: stockwatch.com.cy

Monday, September 17, 2012

Λονδίνο:Πωλείται το πιο ακριβό σπίτι (300 εκατ.£)

Λονδίνο:Πωλείται το πιο ακριβό σπίτι (300 εκατ.£)

Tο πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας τίθεται προς πώληση και η τιμή που ζητείται είναι, μακράν, η μεγαλύτερη που έχει ζητηθεί ποτέ για σπίτι σε όλη την χώρα. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέγαρο στο κεντρικό Λονδίνο που δίνεται στην τιμή ρεκόρ των 300 εκατ. στερλινών. Το οίκημα, διαθέτει 45 υπνοδωμάτια που εκτείνονται σε επτά ορόφους, ενώ βρίσκεται στο Νάιτσμπριτζ και «βλέπει» την νότια πλευρά του Χάιντ Παρκ.

Με την μέση τιμή μιας κατοικίας στο Λονδίνο στις 368.000 στερλίνες, το τεράστιο αυτό οίκημα στο 2-8A της Ρούτλαντ Γκέιτ είναι 815 φορές ακριβότερο από τον μέσο όρο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη «μονοκατοικία» που υπάρχει στο Λονδίνο, πέραν του Μπάκιγχαμ Πάλας. Αν και η περιοχή του Κένσιγκτον είναι μακράν η πιο ακριβή στο Λονδίνο, το τίμημα που ζητείται για το μέγαρο είναι θεαματικά μεγαλύτερo από την μέση τιμή της κατοικίας εκεί, που διαμορφώνεται στις «μόλις» 1.089.000 στερλίνες.

source: euro2day.gr

Skynews: “Φλερτάρει” με το χρηματιστήριο του Λονδίνου η Coca –Cola 3E

Skynews: “Φλερτάρει” με το χρηματιστήριο του Λονδίνου η Coca –Cola 3E

Την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου φέρεται να εξετάζει η Coca Cola 3E, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Skynews. Ειδικότερα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο η εταιρεία εμφιαλώσεως που έχει έδρα την Ελλάδα αλλά αντλεί από εκεί ένα μικρό μόνο μέρος των κερδών της, έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη τραπεζιτών, δικηγόρων και συμβούλων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εάν τελικά η εταιρεία εισαχθεί στο εν λόγω χρηματιστήριο, επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσε πιθανότατα, με βάση την κεφαλαιοποίησή της, να εξασφαλίσει μια θέση στη σύνθεση του δείκτη FTSE 100. Εξάλλου, πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου, στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή είχε αναφέρει πως προετοιμάζει την αναβάθμιση της παρουσίας του ομίλου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Έχει υπάρξει προετοιμασία ώστε να γίνει ευκολότερο για τους επενδυτές να μας προσεγγίσουν εκεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Λόης.

Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές της Coca-Cola Hellenic είναι εισηγμένες στο Χ.Α, με δευτερεύουσα εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ τίτλοι Αμερικανικών Αποθετηρίων (ADR) της εταιρείας είναι επίσης εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 source: capital.gr

Friday, September 14, 2012

Τα μέτρα της τρόικας (μέρος 2 και 3)

Τα μέτρα της τρόικας (μέρος 2 και 3)

Το INBusinessNews αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία από την 20σέλιδη έκθεση προτάσεων της τρόικας για την κυπριακή οικονομία, διαδικασία που αποτελεί σημαντικό κομμάτι έως την υπογραφή του τελικού μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και των δανειστών της. Βιώσιμη πορεία για τα δημόσια οικονομικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο βασικός στόχος της τρόικας, όπως περιγράφεται στο προσχέδιο Μνημονίου που έχει δώσει στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου. Οι στόχοι όπως περιγράφονται από την τρόικα είναι τρεις:

1. η συνέχιση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος το συντομότερο δυνατό,

2. η μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2012, στο 2,5% το 2013 μέσω ποιοτικών και μόνιμων μέτρα – ιδιαιτέρως μέτρων τα οποία θα μειώσουν το ρυθμό αύξησης των δαπανών για κοινωνικές παροχές και το κρατικό μισθολόγιο αλλά τα οποία θα προστατεύσουν τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και

3. η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ώστε μέχρι το 2015 να δημιουργηθεί ισορροπημένος προϋπολογισμός. Η τρόικα περιλαμβάνει στις προτάσεις της απαιτήσεις που αφορούν:
• μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού κατά τρόπο ώστε το σχέδιο συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων να συνάδει με αυτό του ιδιωτικού τομέα και να αποθαρρύνει την πρόωρη αφυπηρέτηση αλλά και να μειώνει τις συντάξεις που ξεπερνούν το μέσο μισθό.
• αναδιάρθρωση του τομέα Υγείας ώστε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες μέσω καλύτερου ελέγχου αλλά και αυξημένων εισφορών εκ μέρους των δικαιούχων
• υιοθέτηση αυστηρού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου
• ψήφιση νομοθεσίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
• δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαχείρισης του δημόσιου χρέους
• ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και μερική ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως η Cyta.

Η τρόικα κάνει επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης του συστήματος είσπραξης φόρων, στη διοίκηση του δημόσιου τομέα και στον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικών παροχών. Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η τρόικα ζητά προώθηση της κατάργησης της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, ορθολογιστική διαχείριση του θεσμού του ελάχιστου μισθού και άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, οι μηχανολόγοι, οι αρχιτέκτονες, οι κτηματομεσίτες κλπ. Και οι τράπεζες στο μικροσκόπιο Πέραν των δημόσιων οικονομικών και των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνονται, η τσιμπίδα της τρόικας πιάνει και τις τράπεζες. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η τρόικα προωθεί την κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του, η οποία θα έχει την ευθύνη και των συνεργατικών ιδρυμάτων (που σήμερα βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Υπουργείου Εμπορίου).

Η τρόικα αναμένει τα αναλυτικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ενδελεχή έρευνα που θα κάνει ο διεθνής οίκος από το εξωτερικό που θα μελετήσει σε βάθος τα χαρτοφυλάκια Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής, ιδίως στην Ελλάδα. Σημαντικό σημείο στο οποίο στέκεται η τρόικα είναι η διενέργεια έρευνας στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και της Ελληνικής Τράπεζας. Tρόικα: Αυτά θέλει από τράπεζες (μέρος 3) Η τρόικα κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για θέματα: ρευστότητας, κεφαλαίων, εποπτείας, ελέγχου χαρτοφυλακίων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από το κράτος.

Α. Ρευστότητα Οι τράπεζες να:
1. ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις εξασφαλίσεις τους.
2. να καταθέτουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
3. διατηρούν τουλάχιστον στο 70% το δείκτη ρευστότητας σε ξένο νόμισμα και στο 20% για το ευρώ.

Β. Restoring Adequate Capital Buffers
1. Αύξηση του μίνιμουμ Core Tier 1 capital ratio από το τωρινό 8% σε 10% μέχρι το τέλος του 2013 και να το διατηρήσουν στο επίπεδο αυτό μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
2. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να εισάγει δείκτη μόχλευσης, συνεπή με τον ορισμό που καθορίζεται από τη Βασιλεία ΙΙΙ μέχρι το τέλος του 2013.
3. Ενδεχόμενα μετατρέψιμα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς να μετατραπούν σε μετοχές πριν να αυτά λάβουν κρατική στήριξη.

 Γ. Due Diligence
1. Να διεξαχθεί έρευνα από εξωτερικό σύμβουλο για την λογιστική και την οικονομική αποτίμηση της αξίας της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας, της Ελληνικής, της Άλφα Τράπεζας (Κύπρου), της Eurobank (Cyprus) καθώς και σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συνεργατικών ταμιευτηρίων που θα περιλαμβάνει και τις Ελληνικές εργασίες τους. Ο σκοπός της έρευνας είναι να καλύψει το 75% των ενοποιημένων στοιχείων ενεργητικού της ολότητας του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
2. Η έκθεση αυτή θα εποπτεύεται από Επιτροπή που σε αυτή θα συμμετέχουν οι αρμόδιες Κυπριακές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο σκοπός είναι να αρχίσει το due diligence τον Αύγουστο του 2012. Η Επιτροπή θα εξετάσει τα προκαταρτικά ευρήματα της έρευνας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2012 και τα τελικά ευρήματα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
3. Το Due Diligence Report θα είναι η βάση για stress tests που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενή σενάριο. Τα αποτελέσματα αυτά θα υποδείξουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες κάθε τραπεζικού ιδρύματος, και μαζί με τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες κάθε τράπεζας ή συνεργατικού, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012, θα καθοριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι κεφαλαιουχικές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Δ. Εποπτεία Τραπεζών και Συνεργατικών
1. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο 1½ χρόνου.
2. Να αλλάξει ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα αυτά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περίοδο 90 ημερών. Η αλλαγή αυτή θα γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012.
3. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να δημιουργήσει ένα αρχείο με όλους τους δανειζόμενους από τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα ώστε να μπορούν να ελέγχουν νέες αιτήσεις για δάνεια και να συλλέγουν πληροφορίες για τους υποψήφιους δανειζόμενους.
4. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να υιοθετήσει ένα ενοποιημένο σύστημα (reporting system) για τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα μέχρι τον Ιούνιο 2013.
5. Τα συνεργατικά να εναρμονιστούν με τα πρότυπα των τραπεζών και η Κεντρική Τράπεζα να καταστεί ο μόνος επόπτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2013.

Ε. Εταιρία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων
1. Οι αρχές να δημιουργήσουν την Εταιρία, η οποία να μπορεί να αποκτά δάνεια και ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών στην Ελλάδα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν κρατική στήριξη.
2. Ο σκοπός της εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να ανακτηθεί, και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει χρεόγραφα τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος για να τα ανταλλάζει με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
3. Η εταιρία θα λειτουργεί με ειδική νομοθεσία η οποία θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2012.

Ζ. Διαφάνεια
1. Περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το νόμο περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
2. Ο Νόμος του 1992 για τα Διεθνή Εμπιστεύματα θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα του Financial Action Task Force ώστε οι αρμόδιες αρχές να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εμπιστευμάτων. Το ίδιο να ισχύσει και για τους παροχείς υπηρεσιών (service providers).

source: sigmalive.com

Wednesday, September 12, 2012

Ιδού τα μέτρα της τρόικας!

Ιδού τα μέτρα της τρόικας!

Σειρά λεπτομερών μέτρων τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, συγκεκριμένες απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις σε επίμαχες αγορές της οικονομίας και κατάργηση προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει το 20σελιδο προσχέδιο μνημονίου που η τρόικα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) παρέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δεδομένων στο νησί, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου. Το προσχέδιο Μνημονίου, το οποίο κατέχει το IΝ Business περιλαμβάνει σειρά λεπτομερών προτάσεων για μείωση των κρατικών δαπανών. Αίσθηση προκαλούν οι προτάσεις για κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μίσθου.

 Όροι για την πρώτη δόση Με την παράδοση του Μνημονίου η τρόικα έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υιοθέτηση των μέτρων με αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2012. Έθετε δε ως όρο για την παραχώρηση της πρώτης δόσης της συνολικής βοήθειας προς το κράτος τη νομοθετική θεσμοθέτηση των μέτρων όχι μόνο για το 2012 αλλά και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015. Η τρόικα κατηγοριοποιεί τα μέτρα προσαρμογής της Κύπρου σε μέτρα που σχετίζονται με την περικοπή δαπανών, με την αύξηση των εσόδων αλλά και μέτρα διαρθρωτικής φύσης με μόνιμο χαρακτήρα και μακροχρόνιο ορίζοντα τα οποία δεν συνεπάγονται απαραιτήτως εισροή εσόδων ή μείωση δαπανών στο άμεσο μέλλον.

Μέτρα μείωσης δαπανών 2012

Για το 2012 το προσχέδιο Μνημονίου περιλαμβάνει τα εξής μέτρα μείωσης δαπανών: • Πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. • Επέκταση του παγώματος των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής εισφοράς επί των μικτών αποδοχών για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. • Κατάργηση του 13ου μισθού για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών αξιωματούχων. • Μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν μηνιαία σύνταξη μεταξύ 1000 και 1500 ευρώ και κατά 75% για συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη πέραν των 1500 ευρώ. • Παγοποίηση μισθών και καταβολή προσωρινής εισφοράς εκ μέρους όλων των κρατικών αξιωματούχων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων και άλλων υπηρεσιών ή τμημάτων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών. • Φορολόγηση των συντάξιμων και των αφορολόγητων επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων. • Καταβολή εισφοράς ύψους 6.8% επί των συντάξιμων εισοδημάτων των κυβερνητικών αξιωματούχων. • Φορολόγηση του επιδόματος φιλοξενίας το οποίο παραχωρείται στους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. • Επέκταση της απόφασης για μη πλήρωση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο ακόμη χρόνια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015 και εισαγωγή μέτρων για αύξηση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων εντός και μεταξύ υπουργείων. • Εισαγωγή μόνιμης εισφοράς για σκοπούς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ανάλογο με την εισφορά που έχει εισαχθεί για τη γενική κυβέρνηση.

Μέτρα αύξησης εσόδων 2012

• Επιβάρυνση του πλούτου μέσω αύξησης του φορολογικού συντελεστή επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 20% σε 21% και του φορολογικού συντελεστή στους τόκους καταθέσεων από 0,095% σε 0,11%. • Αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Εισαγωγή φόρου κατανάλωσης ύψους 47.10 ευρώ ανά εκατόλιτρο κοινού κρασιού, 50.80 ευρώ ανά εκατόλιτρο αφρώδους κρασιού και 36.06 ανά εκατόλιτρο άλλων ποτών πέραν της μπύρας και του κρασιού. • Αύξηση φόρων κατανάλωσης επί της αιθυλικής αλκοόλης από 598,01 ευρώ σε 898,02 ευρώ το εκατόλιτρο. • Αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις μπύρες κατά 10%. • Αύξηση φόρων κατανάλωσης στον καπνό από 60 ευρώ το κιλό σε 150 ευρώ. • Αύξηση φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 0.40 ευρώ το πακέτο. • Αύξηση φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 0,08 ευρώ.

Μέτρα μείωσης δαπανών 2013

• Περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά τρόπο ώστε η σωρευτική μείωση των δαπανών για μισθούς και ημερομίσθια για το 2012 και 2013 να ανέρχεται στο 15%. Η Τρόικα θέλει κατάργηση διαφόρων επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων. • Μείωση κατά 10% των δαπανών για κοινωνικές παροχές. Κατάργηση των μέτρων τα οποία εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση το 2007, τα οποία δεν είναι στοχευμένα ή καλύπτονται από υφιστάμενα σχέδια. • Μείωση των συνολικών επιδομάτων όπως το πασχαλινό και το χριστουγεννιάτικο επίδομα κατά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. • Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς όλοι οι λήπτες δημοσίων βοηθημάτων επωφελούνται από ειδικό σχέδιο επιδότησης του κόστους του ηλεκτρισμού. • Ενοποίηση των στεγαστικών σχεδίων με τρόπο ώστε οι συνολικές δαπάνες να επανέλθουν στα επίπεδα του 2008 στον προϋπολογισμό του 2013 και στα επίπεδα του 2007 στον προϋπολογισμό του 2014. • Μείωση των εισφορών σε ημικρατικούς οργανισμούς. Εφαρμογή της ίδιας πολιτικής μισθών όπως στο δημόσιο τομέα. • Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013-2015 κατά επιπρόσθετα 250 άτομα το χρόνο, δηλαδή σύνολο 1250 άτομα. • Μεταρρύθμιση του συστήματος βάρδιας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μείωση των επιδομάτων υπερωρίας κατά 20% το 2013 και κατά επιπρόσθετα 10% το 2014.

Μέτρα αύξησης εσόδων 2013

• Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 18%. • Αύξηση των τελών δημοσίων υπηρεσιών ώστε τα έσοδα από τέλη να αυξηθούν κατά 30 εκατ. ευρώ. • Αύξηση εισοδημάτων από τη φορολογία της περιουσίας κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

source: sigmalive.com

Tuesday, September 11, 2012

AIG: Αποπληρωμή διάσωσης με κέρδη για ΗΠΑ

AIG: Αποπληρωμή διάσωσης με κέρδη για ΗΠΑ

Μετοχές της εταιρείας American International Group Inc. αξίας $18 δισ. πωλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση μετατρέποντας μια τετραετή οικονομική διάσωση σε κέρδος για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ πώλησαν περίπου 553,8 εκ. μετοχές της εταιρείας στην τιμή των $32,5 ανά μετοχή. Η ασφαλιστική ΑΙG που εδρεύει στη Νέα Υόρκη αγόρασε $5 δισ. των μετοχών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι ΗΠΑ ανέκτησαν το πλήρες ποσό των $182,3 δισ. της δέσμευσής για διάσωση με κέρδος περίπου $12,4 δισ. ενώ εξακολουθεί να κατέχει το 22% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας για μελλοντική πώληση.

H AIG που υπήρξε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, δέχτηκε οικονομική διάσωση από την αμερικανική κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

 source: stockwatch.com.cy

Philips: Περικοπές 2,2 χιλ. θέσεων εργασίας

Philips: Περικοπές 2,2 χιλ. θέσεων εργασίας

 Προσπάθεια εξοικονόμησης €300 εκ. καταβάλλει η εταιρεία Royal Philips Electronics μέσω περικοπών 2,2 χιλ επιπλέον θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα νέα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και του φωτισμού, στους οποίους δραστηριοποιείται η Philips.

Τα μέτρα φέρνουν το στόχο μείωσης εξόδων της εταιρείας στο €1,1 δισ. μέχρι το 2014 σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία.

source: stockwatch.com.cy
Share |