Thursday, September 20, 2012

Και η ΒοJ στον χορό της εκτύπωσης χρήματος

Και η ΒοJ στον χορό της εκτύπωσης χρήματος

Το γαϊτανάκι της εκτύπωσης χρήματος συνεχίστηκε χθες, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά την αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 τρισ. γεν (περί τα 100 δισ. ευρώ). Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι τρεις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη παρουσίασαν προγράμματα στήριξης των οικονομιών σχεδόν με κάθε μέσο: Απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ, απεριόριστη στήριξη της οικονομίας από Fed και τώρα μία «διπλή ένεση» από την BoJ.

Στην Ιαπωνία, η πρακτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» έχει ξεκινήσει ήδη από το 2001, χωρίς να καταφέρει να οδηγήσει την οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. Η BoJ έχει ήδη αποκτήσει τίτλους αξίας 70 τρισ. γεν (700 δισ. ευρώ), προχωρώντας με «βήματα» των 5 τρισ. γεν. Αυτή τη φορά το «βήμα» είναι διπλάσιο, με την BoJ να ανακοινώνει αγορά 5 τρισ. γεν βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων ίσης αξίας μακροπρόθεσμων τίτλων. Οι αγορές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 -ένα εξάμηνο αργότερα από την ημερομηνία που ίσχυε προηγουμένως.

Ο επικεφαλής της BoJ, Μασάκι Σιρακάουα, υποστήριξε ότι η απόφαση για το νέο γύρο εκτύπωσης προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων στοιχείων για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, που καταγράφουν υποχώρηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής. Κατά το εαρινό εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 0,7% και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το β' εξάμηνο του έτους. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού συνεχίζει να στοιχειώνει την οικονομία, με τον «πυρήνα» του τιμαρίθμου να υποχωρεί 0,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και τις τιμές ακινήτων να υποχωρούν το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο για 21ο διαδοχικό έτος!

Ο κ. Σιρακάουα διέψευσε ότι στη λήψη της απόφασης έπαιξε ρόλο η απότομη κλιμάκωση της έντασης στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις. Αρνήθηκε, επίσης, ότι η διοίκηση επηρεάστηκε από την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε τρίτο γύρο εκτύπωσης, γεννώντας νέες υποτιμητικές πιέσεις για το δολάριο σε σχέση με το γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε αρχικά στο ασθενέστερο επίπεδο του τελευταίου μήνα (79,21 γεν), αλλά στη συνέχεια γύρισε και αργά το απόγευμα εμφανιζόταν ενισχυμένο κατά 0,5% σε ημερήσια βάση έναντι του δολαρίου.

Τα χρηματιστήρια

«Χλιαρή» ήταν η αντίδραση και στα χρηματιστήρια, με τον Nikkei να ενισχύεται 1,19% (υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου), τους δείκτες στην Ευρώπη να καταγράφουν μικρή άνοδο και τον S&P-500 στη Wall να ανακτά το έδαφος που έχασε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Το ευρώ αρχικά δέχθηκε πιέσεις, υποχωρώντας λίγο χαμηλότερα από το 1,3 δολ., πλην όμως αργά το απόγευμα είχε επιστρέψει πάνω από το 1,305 δολ.

Εξαίρεση στον κανόνα των περιορισμένων διακυμάνσεων αποτέλεσε η αγορά πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να καταγράφει μεγάλες απώλειες για ακόμα μία ημέρα. Στην αγορά των ΗΠΑ το αργό υποχώρησε κάτω κι από τα 91,5 δολ./βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσιες απώλειες 4%. Αφορμή υπήρξε η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων, πλην όμως ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, που μόλις την Παρασκευή διαπραγματευόταν πάνω από τα 100 δολ.
source: stockwatch.com.cy
Share |