Tuesday, July 31, 2012

DB: Κόβει 1.900 θέσεις εργασίας

DB: Κόβει 1.900 θέσεις εργασίας

Η Deutsche Bank αναοίνωσε ότι περικόπτει 1900 θέσεις εργασίας για να εξοικονομήσει περί τα 3 δισ. ευρώ. Οι θέσεις αυτές θα περικοποπούν από το investment banking.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 2,2% στις τιμές κατοικιών τον Μάιο

ΗΠΑ: Αύξηση 2,2% στις τιμές κατοικιών τον Μάιο

Αύξηση 2,2% σημείωσαν οι αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης, που καλύπτει τις τιμές κατοικιών σε 20 μητροπόλεις αυξήθηκε 2,2% τον Μάιο, με εκτίναξη 4,5% στο Σικάγο και 4% στην Ατλάντα.

source: reporter.gr

Alpha: Πρόταση αλλά όχι συμφωνία για Εμπορική

Alpha: Πρόταση αλλά όχι συμφωνία για Εμπορική

Την κατάθεση πρότασης στην Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας επιβεβαιώνει η Alpha Bank, διαψεύδοντας όμως κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας. Σε απάντησή της μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Bank επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που την έφεραν μεταξύ των τριών (Εθνική, Alpha, Eurobank) που έχουν καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Εμπορικής. Σημειώνεται ότι την κατάθεση πρότασης έχει επιβεβαιώσει επίσημα και η Εθνική. Η Alpha, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, φρονεί ότι με την κατατεθείσα πρότασή της περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank "Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι υπέβαλε πρόταση στην Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος. Η Τράπεζα φρονεί ότι με την κατατεθείσα πρότασή της περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα, επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της Τραπέζης μετά της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης. Η παρούσα δημοσιεύεται και κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς". Νωρίτερα το Euro2day μετέδωσε: "Στην επόμενη μέρα που θα επιφυλάξει η Credit Agricole για την Εμπορική στρέφεται το βλέμμα της αγοράς, μετά τη διάσπαση και την πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.

 Όπως έγραφε χθες το Euro2day, βρίσκονται σε εξέλιξη οικονομικός έλεγχος της Εμπορικής από τρεις ελληνικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank) και ταυτόχρονος έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τριών τραπεζών από την πλευρά της Εμπορικής. Με την ολοκλήρωση των εκατέρωθεν ελέγχων θα συνταχθούν τρία διαφορετικά business plans (Εμπορική - ΕΤΕ, Εμπορική - Alpha, Εμπορική - Eurobank), που θα τεθούν υπ' όψιν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω αυτού της τρόικας. Για να κλειδώσουν τα business plans, μια και οι έλεγχοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά σενάριο. Ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είναι μία από τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει σύντομα η κυβέρνηση καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στους τραπεζοϋπαλλήλους, πρώτα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Το γεγονός ότι απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος, δεν αποκλείει βέβαια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Credit Agricole και μιας εκ των τριών ενδιαφερόμενων εγχώριων τραπεζών σύντομα.

«Θα μπορούσε να υπογραφεί προσύμφωνο, με subject to τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το νέο σχήμα», αναφέρουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, θυμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει μεταξύ της Alpha και της Eurobank. Το σίγουρο είναι ότι η Credit Agricole είναι καθ' όλα έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συμφωνία καθώς έχει ολοκληρώσει σε σημαντικό βαθμό την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των τριών ενδιαφερόμενων τραπεζών όπως και την προεργασία για τη χρηματοδότηση ενός deal. Τα κριτήρια των Γάλλων και το προβάδισμα της Alpha Bank Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη μορφή που θα έχει η συμφωνία μεταξύ της Cr.A. και της ελληνικής τράπεζας: Πρώτον, συγχώνευση της Εμπορικής με την εγχώρια τράπεζα. Η Credit Agricole θα κληθεί σε αυτό το σενάριο να βάλει πριν ή μετά τη συγχώνευση τα κεφάλαια που χρειάζεται η Εμπορική. Αν τα βάλει στην ΑΜΚ, τότε θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών.

Tο δεύτερο σενάριο προβλέπει την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Holding, υπό τη σκέπη της οποίας θα έχουν μπει οι θυγατρικές του εξωτερικού της τράπεζας που θα συγχωνευθεί με την Εμπορική. Ψηλά στα κριτήρια με τα οποία οι Γάλλοι θα επιλέξουν την τράπεζα με την οποία θα συγχωνεύσουν την Εμπορική περιλαμβάνεται το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί το νέο σχήμα. «Αν η Credit Agricole δεν θέλει να πληρώσει πολλά, θα διαλέξει να συγχωνεύσει την Εμπορική με την τράπεζα που έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, φωτογραφίζοντας πρακτικά την Alpha Bank. Κύκλοι πάντως της Cr.A. παραδέχονται μεν ότι το ύψος των κεφαλαίων της νέας τράπεζας είναι ένα από τα κριτήρια, σημειώνουν όμως ότι δεν είναι το μόνο.

Θα μετρήσουν τόσο το μέγεθος όσο και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου, σημειώνουν, διευκρινίζοντας ότι στόχος της Credit είναι η μειοψηφική έστω συμμετοχή σε μια ισχυρή τράπεζα. Κλειδί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής είναι αφενός το αν η Εθνική είναι αποφασισμένη να εμπλακεί επιθετικά σε αυτόν τον πρώτο γύρο συγχωνεύσεων κι αφετέρου το αν επιλεγεί κατά την πάγια -πολιτική- πρακτική των τελευταίων ετών να χτυπήσει μόνο το Τ.Τ. και να διαφυλαχθεί ως εφεδρεία για τον τελευταίο γύρο των mega deals.


source: euro2day.gr

Υποβάθμισε το outlook της Βρετανίας η Moodys

Υποβάθμισε το outlook της Βρετανίας η Moodys

Διατηρεί την αξιολόγηση Αaa με αρνητικό outlook για την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, χτυπώντας παράλληλα «καμπανάκι» για πιθανή υποβάθμιση, εάν οι προοπτικές του χρέους επιδεινωθούν.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία, περιλαμβάνουν αδύναμη οικονομία και μειωμένη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν το outlook για το χρέος επιδεινωθεί όσον αφορά τα επόμενα 3-4 χρόνια, η Moody's προειδοποιεί με ενδεχόμενη υποβάθμιση. Άλλα ρίσκα για τη Βρετανία, προέρχονται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Να σημειωθεί πως η Fitch αξιολογεί τη Βρετανία με AΑΑ με αρνητικό outlook, ενώ η S&P με ΑΑΑ και σταθερό outlook. s

ource: reporter.gr

Πτώση 58% στα κέρδη της UBS

Πτώση 58% στα κέρδη της UBS

 Κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της UBS της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς καθώς καταγράφηκαν ζημιές στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν κατά 58% στα 425 εκατ. ελβετικά φράγκα (434 εκατ. δολ.) από 1,02 ελβετικά φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 1,09 δισ. φράγκων.

 Η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής κατέγραψε το ίδιο διάστημα ζημιές ύψους 130 εκατ. φράγκων, οι οποίες οφείλονται σε απώλειες 349 εκατ. φράγκων που σχετίζονται με την πώληση μετοχών της Facebook. Οι μετοχές της UBS, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, έχουν υποχωρήσει κατά 2,2% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώσης 24% που έχουν σημειώσει οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της, Credit

source: naftemporiki.gr

Στον πάτο οι οικονομικές προσδοκίες

Στον πάτο οι οικονομικές προσδοκίες

Νέα βουτιά σημείωσε τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ και την Κύπρο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους σπρώχνει την ευρωζώνη σε νέα ύφεση. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν το οικονομικό κλίμα να επιδεινώνεται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδεικνύοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην Κύπρο ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 2,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2012 πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό στις 71,9 μονάδες από 74,1 μονάδες τον Ιούνιο.

Επιδείνωση παρατηρήθηκε σε όλους τους υποτομείς που προσμετρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το κλίμα να χειροτερεύει σημαντικά μεταξύ των καταναλωτών. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη ο δείκτης ανήλθε στο -52 από -48,5 και στις κατασκευές στο -61 από -59. Στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης στην Κύπρο ανήλθε στο -28,1 από -27,8 μονάδες τον Ιούνιο. Στη βιομηχανία ο δείκτης ανήλθε στο -24,3 από -22,9 και στο λιανικό εμπόριο ο δείκτης ανήλθε στο -27,2 από -24,8. Χαμηλό τριών χρόνων στην ευρωζώνη Στην ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2 μονάδες στις 87,9 μονάδες από 89,9 μονάδες τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2009. Στην ΕΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 1,4 μονάδες στις 89 μονάδες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση αποδίδεται στη χειροτέρευση του κλίματος σε όλους τους τομείς με τον τομέα των υπηρεσιών να είναι ο κύριος οδηγός της πτώσης στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν ο τομέας της βιομηχανίας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Γερμανία (-3,7), η Γαλλία F( 2.3) και η Ισπανία (-1.4). Βελτίωση σημείωσε το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1.7), στην Ιταλία (+1.3) και στην Ολλανδία (+0.6).

source: stockwatch.com.cy

Ιαπωνία: Απρόσμενη πτώση βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Απρόσμενη πτώση βιομηχανικής παραγωγής

Απρόσμενη πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, ενώ την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στην Νότιο Κορέα έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο έναντι αύξησης 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης εμπιστοσύνης της Νοτίου Κορέας για τον Αύγουστο περιορίστηκε στο 70 μετά από την ένδειξη 81 που κατέγραψε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με την UBS, η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι μια από τις πιο καθοριστικές για τις χρηματοοικονομικές αγορές, με τη Fed και τις κεντρικές τράπεζες του Ην. Βασιλείου και της ευρωζώνης να συναντούνται για να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων προσπαθειών ενίσχυσης της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας θα δημοσιεύσει αύριο την απόφασή νομισματικής πολιτικής της ενώ εξετάζει τους κινδύνους πληθωρισμού έναντι στη μικρότερη οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει από το 2003.

source: stockwatch.com.cy

Monday, July 30, 2012

ΗΠΑ: Αύξηση 1,1% στο μεταποιητικό δείκτη Chicago Fed τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Αύξηση 1,1% στο μεταποιητικό δείκτη Chicago Fed τον Ιούνιο

 ΣΙΚΑΓΟ – Η μεταποιητική παραγωγή στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκε 1,1% τον Ιούνιο, λόγω ενίσχυσης της παραγωγής μηχανημάτων. Η Federal Reserve Bank of Chicago ανακοίνωσε πως ο δείκτης ανήλθε στις 94,1 μονάδες, έπειτα από πτώση 1,4% το Μάιο. Η αντιστροφή της τάσης πυροδοτήθηκε από την κατά 2% διαδοχική ενίσχυση στην παραγωγή μηχανημάτων. Ο δείκτης υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία για τις ώρες εργασίας και την παραγωγή στις πέντε μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που έχει ξεπεράσει τον εθνικό μέσο όρο τους τελευταίους 12 μήνες. Στα επιμέρους στοιχεία, η παραγωγή αυτοκινήτων ενισχύθηκε 0,7% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, ενώ ο κλάδος των φυσικών πόρων παρουσίασε άνοδο 0,5%.

source: capital.gr

Τρ. Κύπρου: Ξεπέρασε το 5% η άμεση συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα

Τρ. Κύπρου: Ξεπέρασε το 5% η άμεση συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα

Στο 5,2% αυξήθηκε η άμεση συμμετοχή της Τρ. Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας λόγω της άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης που της αναλογούσαν στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και της συνεπακόλουθης απόκτησης 16.742.681 μετοχών της τελευταίας.



 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η άμεση μετοχική συμμετοχή της τράπεζας ανέρχεται σε 30.136.828 μετοχές οι οποίες αντιστοιχούν με το 5,20% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η έμμεση μετοχική συμμετοχή της τράπεζας στο εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο 5,61% από 5,13%.

source: capital.gr

Γερμανία: Διερύνει την έρευνά της στις τράπεζες η Bafin για το LIBOR

Γερμανία: Διερύνει την έρευνά της στις τράπεζες η Bafin για το LIBOR

 Η γερμανική εποπτική αρχή Bafin διεξάγει έρευνες σε οχτώ τράπεζες που συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει στο Euribor, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Οι οχτώ τράπεζες διατάχτηκαν να υποβάλουν έως την περασμένη Πέμπτη στοιχεία για τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου και παρακολούθησης των μηχανισμών του, σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην έχουν γίνει γνωστά ακόμα.

source: capital.gr

Friday, July 27, 2012

Iσπανία: Νέα αύξηση της ανεργίας στο 24,6%

Iσπανία: Νέα αύξηση της ανεργίας στο 24,6%

Σοκαριστικό είναι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε περαιτέρω στο 24,6%, ποσοστό που είχε να δει η χώρα από το 1976!

Σημεία των καιρών: το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από τις εκτιμήσεις που ήθελαν οι άνεργοι στη χώρα να φτάνουν στο 24,9%.

source: euro2day.gr

Samsung: Σχεδόν 6 δισ. δολάρια τα κέρδη για το β' τρίμηνο

Samsung: Σχεδόν 6 δισ. δολάρια τα κέρδη για το β' τρίμηνο

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ ύψους 5,9 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο Οι πωλήσεις για το τρίμηνο που λήγει το Σεπτέμβριο αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω υψηλότερα καθώς το τελευταίο μοντέλο Galaxy έχει ήδη τύχει ιδιαίτερα ισχυρής ανταπόκρισης, λίγο πριν από την παρουσίαση του νέου iPhone, που αναμένεται τον Οκτώβριο.

Τα κέρδη στη μονάδα κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, και συνεισέφεραν το μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη της Samsung, ενώ κέρδη εμφάνισε και η μονάδα δραστηριοτήτων επίπεδων οθονών, καθώς σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των LCD. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας στη διάρκεια του τριμήνου, διαμορφώθηκαν στα 6,72 τρις. γουόν (5,9 δισ. δολάρια), αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις που εξέδωσε η εταιρεία νωρίτερα στη διάρκεια του μήνα.

source: reporter.gr

Barclays: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα

Barclays: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα

 Η Barclays PLC ανακοίνωσε σήμερα κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ εξέδωσε επίσημη απολογία για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor που οδήγησε στις παραιτήσεις των κορυφαίων στελεχών της. Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων 4,23 δισ. λίρες για το πρώτο εξάμηνο από 3,73 δισ. λίρες την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στις 3,8 δισ. λίρες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτο εξαμήνου η έκθεση της στο κρατικό χρέος της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου μειώθηκε κατά 22% σε 5,6 δισ. λίρες. Ο πρόεδρος της τράπεζας Marcus Agius απολογήθηκε για την εμπλοκή της Barclays στο σκάνδαλο του Libor. "Λυπούμαστε για τα θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες και αναγνωρίζουμε ότι έχουμε απογοητεύσει τους πελάτες και μετόχους μας", δήλωσε.

source: capital.gr

Πληθαίνουν οι ενδείξεις επιβράδυνσης στην Ιαπωνία

Πληθαίνουν οι ενδείξεις επιβράδυνσης στην Ιαπωνία

Απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία ενώ οι λιανικές πωλήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη στη χώρα. Πιέσεις στην ιαπωνική οικονομία ασκούν τόσο η άνοδος του γεν όσο και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη, τα οποία έχουν πλήξει τις εξαγωγές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι τιμές καταναλωτή -πλην των φρέσκων τροφίμων- υποχώρησαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα παρέμεναν αμετάβλητες. Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,2% - τη μικρότερη από τον περασμένο Νοέμβριο και χαμηλότερη από την αύξηση 1,1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιουν Αζούμι δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ στις 13 Αυγούστου, ενώ πρώην αξιωματούχος του υπουργείου απηύθυνε έκκληση στην κεντρική τράπεζα να αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα προκειμένου να αποδυναμωθεί το γεν.

source: naftemporiki.gr

Thursday, July 26, 2012

Κατά 1,1% μειώθηκαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις

Κατά 1,1% μειώθηκαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις

Μείωση 1,1% σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 70,77 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έκδοση Ιουλίου του 2012 της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, με θέμα «Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές.Τελευταία ενημέρωση: 25 λεπτά πριν Το Μάιο του 2012 οι καταθέσεις είχαν σημειώσει μείωση 1,2% και ανήλθαν στα 72,46 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2011 οι καταθέσεις είχαν σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 6,3%%, στα 71,07 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η ΚΤ, τα συνολικά δάνεια που παραχώρησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 10%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 71,69 δισ. ευρώ, ίση με την αύξηση (10%) που κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα (Μάιο 2012), φθάνοντας στα 70,30 δισ. ευρώ και αύξησης 9,3% τον Ιούνιο του 2011, που είχαν ανέλθει στα 65,13 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2012 μείωση 1,7%, υποχωρώντας στα 43,56 δισ. ευρώ, έναντι 44,26 δισ. ευρώ το Μάιο του 2012 και 44,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011. Οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση 5,2% και ανήλθαν στα 36,60 δισ. ευρώ, έναντι 36,50 δισ. ευρώ το Μάιο του 2012 και 34,71 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011. Οι συνολικές καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2012 μείωση 34,9%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 479,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 522,8 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 719,4 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων υπολοίπου κόσμου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 μείωση 5,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 20,60 δις. ευρώ, έναντι μείωσης 1,6% το Μάιο του ίδιου έτους (21,76 δις. ευρώ) και αύξησης 16,4% τον Ιούνιο του 2011 (21,39 δις. ευρώ). Εξάλλου, τα δάνεια που παραχώρησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κατοίκους εσωτερικού σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 3,6%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 52,97 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης 6,4% τον Ιούνιο του 2011, στα 51,17 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που παραχωρήθηκαν στα νοικοκυριά σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 3,2%, στα 27,09 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με αύξηση 6,8% τον Ιούνιο του 2011, στα 26,28 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προς τη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, ανήλθαν στο 1,12 δισ. ευρώ, έναντι 1,11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011. Τα δάνεια προς κατοίκους κρατών μελών της ΕΕ σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 35,5%, στα 4,91 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου κατέγραψαν αύξηση 32,5%, στα 13,81 δισ. ευρώ.

source: ant1iwo.com

Lloyds: Ζημίες 1 δισ. δολαρίων για το α' εξάμηνο

Lloyds: Ζημίες 1 δισ. δολαρίων για το α' εξάμηνο

Ζημίες 676 εκατ. στερλινών - δηλαδή σχεδόν 1 δισ. δολ. - ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Lloyds Banking Group αν και η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι θα πετύχει τους ετήσιους στόχους, καθώς προχωρά στο πρόγραμμα μείωσης του κόστους λειτουργίας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Συνολικά τα έσοδα της Lloyds – η οποία επισημαίνεται ότι σε ποσοστό 40% ανήκει στο βρετανικό δημόσιο μετά την στήριξη που δέχθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης – διαμορφώθηκαν στα 16,25 δισ. στερλίνες.

Πριν από ένα χρόνο, η Lloyds είχε καταγράψει ζημίες 2,31 δισ. στερλίνες με έσοδα 16,52 δισ. στερλίνες. Ο διευθύνων σύμβουλος Antonio Horta Osorio έκανε πάντως λόγο για «ανθεκτική πορεία εν μέσω δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και καθώς μειώνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στον κλάδο μας». «Θα πετύχουμε τους ετήσιους στόχους μας και κάνουμε σημαντική πρόοδο» κατέληξε. Επισημαίνεται ότι η Lloyds ότι μετά από πρόσφατη δικαστική απόφαση, υπάρχουν πολλές απαιτήσεις πελατών της Lloyds που ζητούν αποζημιώσεις για την εσφαλμένη πώληση ασφαλιστικών προϊόντων εξασφάλισης πληρωμών. Η Lloyds δήλωσε ότι αυξάνει το ποσό των προβλέψεων κατά 700 εκατ. στερλίνες για να καλύψει τις σχετικές αποζημιώσεις.

source: reporter.gr

Η Qantas κοντά σε στρατηγική συμμαχία με την Emirates Airlines

Η Qantas κοντά σε στρατηγική συμμαχία με την Emirates Airlines

Κοντά σε στρατηγική συμμαχία με την αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι, Emirates Airline βρίσκεται η αυστραλιανή Qantas.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία τότε η Qantas αλλάζει το στρατηγικό της σχεδιασμό, σταματώντας τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, κρατώντας ως μοναδική παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο τiς πτήσεις προς το Λονδίνο και τη Φραγκφούρτη.

 Η Emirates θα αναλάβει να πετά στην Ευρώπη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προς το παρόν καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει σχολιάσει την πιθανή ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ να αναφέρει μόνο ότι «οι εμπορικές διευθετήσεις της Qantas είναι ένα θέμα».

Η Emirates ανέφερε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις της να εξαγοράσει την Qantas, καθώς με βάση τους νόμους της Αυστραλίας, το πλειοψηφικό πακέτο πρέπει να ανήκει στους Αυστραλούς.

 Η πιθανή συμφωνία της Qantas με την Emirates Airline, έρχεται λίγο μετά τη συμφωνία της άλλης αυστραλιανής εταιρείας, Virgin Australia η οποία αυτό το μήνα πούλησε το 10% στην ανταγωνιστική εταιρεία της Emirates, την Etihad Airways, με έδρα το Αμπού Ντάμπι.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Ιστορικό χαμηλό σε δημοπρασία πενταετών ομολόγων

ΗΠΑ: Ιστορικό χαμηλό σε δημοπρασία πενταετών ομολόγων

 Η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε να καταγράψει σήμερα και νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της με την απόδοση σε ομόλογα διάρκειας πέντε ετών να διαμορφώνεται στο 0,584%, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που αναγκάστηκε ποτέ να πληρώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε τίτλους ωρίμανσης πέντε ετών κάτι που αντανακλά την στροφή των επενδυτών προς επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια καθώς κλιμακώνονται και πάλι οι αναταράξεις από την ευρωπαϊκή κρίση.

source: capital.gr

Egan-Jones: Υποβάθμισε την Ιταλία σε CCC+ από B+

Egan-Jones: Υποβάθμισε την Ιταλία σε CCC+ από B+

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε CCC+ από B+ ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones ο οποίος έχει γίνει γνωστός τους τελευταίους μήνες για τις πολύ πιο επιθετικές υποβαθμίσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τους τρεις καθιερωμένους οίκους αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης για την Ιταλία και τις περιφερειακές κυβερνήσεις φτάνουν τα 183 δισ. ευρώ το 2012 και περίπου 214 δισ. ευρώ το επόμενο έτος ενόψει του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Ο Egan-Jones εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 125% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους καθώς το έλλειμμα προσεγγίζει το 4% του ΑΕΠ. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι όπως η Ισπανία, έτσι και η Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένη την αδύναμη κατάσταση της χώρας, "η ανεξάρτητη ικανότητα της Ιταλίας να στηρίξει τις τράπεζες είναι υπό αμφισβήτηση", εκτιμά ο Egan-Jones. Ο οίκος αναμένει πως η Ιταλία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αύξηση των αποδόσεων και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων μέχρι το 2013 χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αναφέρει παράλληλα ότι τοποθετεί τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ιταλίας το επόμενο έτος στο 22%.

source: capital.gr

Wednesday, July 25, 2012

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών κατέγραψαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν βουτιά 8,4% από το Μάιο για να διαμορφωθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 350.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Το μέγεθος του Ιουνίου ήταν το υψηλότερο σε ετήσια βάση κατά 15,1%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις πωλήσεις στο ετήσιο μέγεθος των 375.000 με άνοδο 1,6% σε μηνιαία βάση, καθώς για το μήνα Μάιο οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 382 χιλ. από 369 χιλ. Οι τιμές για τις νέες κατοικίες, στο μεταξύ, σημείωσαν πτώση 3,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα232.600 δολ.

source: capital.gr

Στο 7,67% το ισπανικό 5ετές, στο 7,65% το 10ετές

Στο 7,67% το ισπανικό 5ετές, στο 7,65% το 10ετές

Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις των ισπανικών τίτλων, με αυτήν του 5ετούς να παραμένει υψηλότερη του 10ετούς. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 7,65% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 639 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 7,67% (735 μ.β.) και του 2ετούς στο 7%, προτού υποχωρήσει λίγο στο 6,94% (713 μ.β.). Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται στο 6,52% (527 μ.β.), του 5ετούς διαμορφώνεται στο 6,24% (592 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,98% (509 μ.β.). Στο 2,27% η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου (101 μ.β.), στο 2,82% του βελγικού (156 μ.β.), στο 1,76% του ολλανδικού (50 μ.β.), στο 2,05% του αυστριακού (80 μ.β.) και στο 10,97% του πορτογαλικού (989 μ.β.). Υψηλότερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του τίτλου λήξεως το 2023 να διαμορφώνεται στο 28,10% (2.685 μ.β.), του 15ετούς στο 26,92% (2.517 μ.β.), του 20ετούς στο 25,71% (2.373 μ.β.) και του 30ετούς στο 25,18% (2.301 μ.β.). Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund κινείται στο 1,25%, του 5ετούς στο 0,31% και του 2ετού ςστο -0,060%.


Συνάντηση Schaeuble - de Guindos Την Τρίτη, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο οι δύο υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ειδικά όσον αφορά τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Luis de Guindos και ο Wolfgang Schaeuble αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να συγκροτηθεί μια αποτελεσματική τραπεζική ένωση, μαζί με μια κοινή εποπτική αρχή. "Οι υπουργοί υπογραμμίζουν τη σημασία της εργασίας -μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους- πάνω στη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου", σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Σε αυτό περιλαμβάνεται συγκεκριμένα η πλήρης κατασκευή μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης, μαζί με μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή", αναφέρει η ανακοίνωση. Όσον αφορά την Ισπανία, οι δύο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Pierre Moscovici. source: euro2day.gr

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαπιστώνει το οικονομικό ινσιτούτο Ifo. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 103,3 από 105,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν 104,7.

source: reporter.gr

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων ο Nikkei

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων ο Nikkei

 Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

O Nikkei υποχώρησε κατά 1,4% στις 8.365,90 μονάδες, πλησιάζοντας περισσότερο το χαμηλό των 8.238,96 μονάδων στο οποίο είχε βυθιστεί στις 4 Ιουνίου.

Ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 7% από τις αρχές του μήνα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 1% φέτος. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε σήμερα κατά 1,6% στις 706,46 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Κύπρος: Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα

Κύπρος: Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα

 Σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε χθες στην κυπριακή υπουργική επιτροπή διαπραγμάτευσης η τρόικα, η οποία έδωσε παράταση μέχρι το 2015 για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, πρότεινε μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% την επόμενη τριετία και μειώσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές κατά 10%.

Επίσης, πρότεινε πλήρη κατάργηση του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Συνολικά, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Οι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013, κοντά στο 3%.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μετέχει στην υπουργική επιτροπή των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου θα γίνει τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η διαβούλευση με το κλιμάκιο δεν θα ολοκληρωθεί τώρα, αλλά όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή (ΑΤΑ) η είπε ότι τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή και το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τη θέση αυτή. Το θέμα της ΑΤΑ, πρόσθεσε, είναι μέρος των συζητήσεων με την τρόικα, αλλά, επισήμανε, εφόσον η διαδικασία συνεχίζεται είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.

source: naftemporiki.gr

Ο Moody's υποβάθμισε το EFSF

Ο Moody's υποβάθμισε το EFSF

 Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υποβαθμίζει την προοπτική του κύριου ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που μέχρι τώρα διατηρεί την κορυφαία βαθμολογία Aaa από τη Moody’s, δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια για να διασώσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που δεν ήταν σε θέση να δανείζονται με βιώσιμο τρόπο, μέσω της αγοράς των ομολόγων. Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου (EFSF) από σταθερή σε αρνητική δείχνει ότι ο Moody’s εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ταμείου σε περίπτωση που οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται.

Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου διάσωσης είναι μια άμεση συνέπεια της απόφασης του οίκου Moody’s να θέσει επίσης σε αρνητική προοπτική τα ομόλογα των τριών χωρών της ευρωζώνης που διατηρούν το ΑΑΑ, δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας προχωρά στις αρνητικές προβλέψεις του λόγω της "αυξανόμενης πιθανότητας" να χρειαστούν οικονομική βοήθεια η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που θα επιβαρύνει τα μέλη της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης λόγω του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 source: stockwatch.com.cy

Tuesday, July 24, 2012

Γερμανία: Απογοητευτικός ο ΡΜΙ Ιουλίου στο 47,3

Γερμανία: Απογοητευτικός ο ΡΜΙ Ιουλίου στο 47,3

Για τρίτο συνεχή μήνα, οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας συρρικνώθηκαν, γεγονός που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αναμένεται ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit υποχώρησε τον Ιούλιο στο 47,3 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο απότομη μείωση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2009 – στο μέσο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, τα στοιχεία υποδεικνύουν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. «Είναι πλέον αρκετά σαφής η εικόνα σημαντικής επιδείνωσης των συνθηκών στη Γερμανία ειδικότερα στην μεταποίηση και αυτό αποτελεί σύμπτωμα της εξασθένισης της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης» δήλωσε. Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης υποχώρησε στο 43,3 από 45 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές, προέβλεπαν ανάκαμψη στο 45,3. Ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 49,7 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 50.

source: euro2day.gr

Moody’s: Αρνητικό outlook για χώρες «ΑΑΑ»

Moody’s: Αρνητικό outlook για χώρες «ΑΑΑ»

 Σε αρνητικές από σταθερές υποβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης AAA της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Aaa της Φινλανδίας με σταθερό outlook. Ο οίκος επικαλείται την αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη αλλά και τους κινδύνους από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ειδικότερα ο οίκος επικαλείται: Πρώτον, την αυξημένη αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης χρέους και την αυξημένη ευαισθησία στον κίνδυνο που απορρέει από την ενισχυμένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη για τα μέλη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία. Δεύτερον, ότι ακόμα και αν αποφευχθεί ένα τέτοιο γεγονός υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να απαιτηθεί μεγαλύτερη συλλογική υποστήριξη για άλλες χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η βασική του υπόθεση, αν και οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αναφέρει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο περιορισμός της κρίσης, το αποτέλεσμα θα ήταν η σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο οίκος σημειώνει ότι οι θεσμικές αλλαγές στη ζώνη του ευρώ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την πιστοληπτική ικανότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

source: stockwatch.com.cy

Απαγόρευση του short selling σε Ισπανία και Ιταλία

Απαγόρευση του short selling σε Ισπανία και Ιταλία

Οι μεγάλες και «ανοικτές short εντολές» για τραπεζικές μετοχές σε Ισπανία και Ιταλία που δημιούργησαν ελεύθερη πτώση στις τιμές οδήγησαν τις εποπτικές αρχές των χρηματιστηρίων σε Μαδρίτη και Μιλάνο να σταματήσουν το short selling. Στη Μαδρίτη, η εποπτική αρχή CNMV, δήλωσε ότι σταματά το short selling για ένα τρίμηνο εξαιτίας της «μεγάλης μεταβλητότητας». Στην Ιταλία από την αντίστοιχη αρχή Consob, η απαγόρευση έγινε για ορισμένες τραπεζικές και ασφαλιστικές μετοχές εξαιτίας της «πρόσφατης απόδοσης των κεφαλαιαγορών».

Η ισπανική απαγόρευση καλύπτει και τις Over Τhe Counter (ΟTC) συναλλαγές στα παράγωγα, ενώ εξαιρούνται της απαγόρευσης και οι δραστηριότητες market making. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ενδεχομένως κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες να ανανεωθεί και η διακοπή του short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

source: stockwatch.com.cy

Monday, July 23, 2012

Πάνω από 21 τρισ. δολάρια κρυμμένα σε φορολογικούς παράδεισους

Πάνω από 21 τρισ. δολάρια κρυμμένα σε φορολογικούς παράδεισους

 Μια παγκόσμια οικονομική ελίτ είχε κρύψει τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010, αναφέρει μεγάλη παγκόσμια έρευνα. Το οικονομικό αυτό μέγεθος είναι ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό. Η έρευνα ζητήθηκε από το Παγκόσμιο Γραφείο Φορολογικής Δικαιοσύνης και συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Τζέιμς Χένρι.

Σύμφωνα με αυτήν, τα 21 τρισ. δολάρια ενδέχεται να είναι ένα «συντηρητικό» νούμερο και το πραγματικό ποσό ενδέχεται να ξεπερνά τα 32 τρισ. δολάρια. Η μελέτη αναφέρει ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 7,3 έως 9,3 τρισ. δολάρια «μη καταγεγραμμένου offshore πλούτου» έως το 2010. Πρόκειται για μια «τεράστια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Τζ.Χένρι. Ο Χένρι χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τις εθνικές κυβερνήσεις. Η έρευνα έρχεται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η ανησυχία για τη φοροδιαφυγή. «Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα που αφήνουν να εννοηθούν οι υπολογισμοί μας είναι τεράστια. Είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κάνουν μια σημαντική διαφορά στα οικονομικά πολλών χωρών» αναφέρει ο Τζ.Χένρι. «Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αυτή αποτελεί ένα καλό νέο. Ο κόσμος μόλις εντόπισε έναν τεράστιο σωρό οικονομικού πλούτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην λύση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προβλημάτων μας» τόνισε.

source: tovima.gr

Saturday, July 21, 2012

Στο χορό των απολύσεων η Wall Street

Στο χορό των απολύσεων η Wall Street

Η Morgan Stanley και η Citigroup Inc. είναι ανάμεσα στις εταιρείες της Wall Street οι οποίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας καθώς τα έσοδα πρώτου εξαμήνου μειώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το προσωπικό της Morgan Stanley θα μειωθεί περίπου κατά 700 άτομα κατά το δεύτερο εξάμηνο ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών απολύσεων του 2012 στις 4 χιλ.

Την ίδια στιγμή η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σε ενεργητικό, εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών 1.000 θέσεων εργασίας στην επενδυτική της τράπεζα ενώ, η Citigroup σχεδιάζει 350 απολύσεις.

source: stockwatch.com.cy

Friday, July 20, 2012

Σε CC+ υποβάθμισε την Ισπανία ο Egan Jones

Σε CC+ υποβάθμισε την Ισπανία ο Egan Jones

Ο αμερικανικός οίκος Egan Jones προχώρησε στην υποβάθμισή της αξιολόγησής της Ισπανίας σε CC+ από CCC+ προηγουμένως. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, αφού σύμφωνα με μεγάλη μερίδα εξ αυτών το εγκριθέν πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες δεν είναι αρκετό.

source: reporter.gr

Fitch: Υποβαθμίζει τρεις ιαπωνικούς τραπεζικούς ομίλους σε ΄A-΄

Fitch: Υποβαθμίζει τρεις ιαπωνικούς τραπεζικούς ομίλους σε ΄A-΄

 Η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των μεγαλύτερων ιαπωνικών τραπεζών σημειώνοντας ότι η ικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τις Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group και τις θυγατρικές τους, και την Sumitomo Mitsui Trust Bank σε ΄A-΄ από ΄A΄. Ο οίκος πρόσθεσε ότι τα outlooks είναι σταθερά. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι "έχει αποδυναμωθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα όπως υποδεικνύεται και από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιαπωνίας σε ΄A+/Outlook Negative΄ από ΄AA΄ το Μάιο του 2012".

source: capital.gr

Γερμανία: Πιο ήπια ανάπτυξη αναμένει στο β΄ 6μηνο το υπουργείο Οικονομικών

Γερμανία: Πιο ήπια ανάπτυξη αναμένει στο β΄ 6μηνο το υπουργείο Οικονομικών

Βερολίνο (Dow Jones) – Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό στο β΄ τρίμηνο, αν και τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην τελευταία μηνιαία του έκθεση, προσθέτοντας ότι για το υπόλοιπο του έτους η οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο ήπιο ρυθμό, αλλά ο βιομηχανικός κλάδος αναμένεται να επιβραδυνθεί και υπάρχουν μεγαλύτερα ρίσκα για την αγορά εργασίας. Το υπουργείο δήλωσε πως η αβεβαιότητα που προκύπτει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων. Αλλά προειδοποιεί ότι η βιομηχανική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί όσο περνάει ο καιρός, ενώ η εγχώρια ζήτηση είναι αυτή τη στιγμή ο πιο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν στηριχθεί στις ευέλικτες δαπάνες από τα γερμανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας, καθώς η κρίση χρέους πλήττει τη ζήτηση διεθνώς για τα γερμανικά αγαθά. Ωστόσο, επικαλούμενο τη μείωση της ζήτησης για απασχόληση, το υπουργείο τονίζει ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τις αγορές εργασίας της Γερμανίας.

Η γερμανική ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά έχει μείνει στάσιμη τους τελευταίους μήνες αφού υποχώρησε κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο. Το υπουργείο αναμένει ότι οι εξαγωγές θα περιοριστούν στο β΄ εξάμηνο του 2012, αλλά αναφέρει ότι ο κλάδος των κατασκευών επωφελείται από τους ισχυρούς όγκους των παραγγελιών και είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί στο β΄ τρίμηνο. Παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούνιο στα 57,2 δισ. ευρώ, αναφέρει το υπουργείο. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα έσοδα από τη φορολόγηση των μισθών και των κερδών, αναφέρει το υπουργείο. Τα έσοδα από τους φόρους στους μισθούς έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης στην απασχόληση και των καλύτερων εργασιακών συμβάσεων που εξασφάλισαν τα συνδικάτα.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Προσωρινή διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων

ΕΚΤ: Προσωρινή διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων

Σταματά προσωρινά, από τις 25 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δέχεται την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρων για αναχρηματοδότηση «λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς διαπραγματεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από το ελληνικό κράτος». Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η ΕΚΤ προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα, μετά της αξιολόγηση της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα επανεξεταστεί η η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης.

Η ΕΚΤ σημειώνει ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα από τη δική τους κεντρική τράπεζα «βάσει των υπαρχουσών διατάξεων στο Ευρωσύστημα».

 source: naftemporiki.gr

Morgan Stanley: Βουτιά 50% στα κέρδη

Morgan Stanley: Βουτιά 50% στα κέρδη

Βουτιά 50% στα κέρδη της ανακοίνωσε η Morgan Stanley που ανέφερε ότι θα περικόψει περισσότερες θέσεις εργασίας καθώς τα έσοδα από συναλλαγές και ομόλογα μειώθηκαν με το μεγαλύτερο βαθμό στο σύνολο των τραπεζών της Wall Street. Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν στα $591 εκ. ή 29 σεντ ανά μετοχή, έναντι $1.19 δισ. ή ζημιά 38 σεντ ανά μετοχή ένα έτος πριν.

source: stockwatch.com.cy

Google, έσοδα $12.21 δις για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2012

Google, έσοδα $12.21 δις για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2012

H Google ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου για το 2012 σημειώνοντας έσοδα $12.21 δις που ενισχύθηκαν σημαντικά κατά $1.25 δις από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Motorola Mobility τον Μάιο. Από τα συνολικά αυτά έσοδα να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία με $10.96 δις προέρχεται από το διαφημιστικό τμήμα της εταιρείας που συνεχίζει να αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το εν λόγω τρίμηνο ανέρχονται στα $2.79 δις με το operating income να υπολογίζεται στα $3.20 δις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά το τμήμα της Motorola σημείωσε ζημία $233 εκατομμυρίων που είναι σχεδόν όση όλη η ζημία που είχε η εταιρεία το 2011 συνολικά!

source: techgear.gr

Απώλειες για τη Microsoft για πρώτη φορά στην ιστορία της

Απώλειες για τη Microsoft για πρώτη φορά στην ιστορία της

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, ή καλύτερα από τότε που εισήλθε στο Χρηματιστήριο πριν από 26 χρόνια, η Microsoft ανακοίνωσε απώλειες για τη μετοχή της, οι οποίες οφείλονται σε υποτίμηση της εταιρίας για την αποτυχημένη εξαγορά της aQuantive το 2007 (εταιρία με δραστηριότητα τύπου Google AdSense…). Συγκεκριμένα, η Microsoft ανακοίνωσε έσοδα $192 εκατ. χωρίς φόρους και απώλειες $492 εκατ. λόγω της υποτίμησης για το Q4, με τη “ζημιά” να αντιστοιχεί σε $0.06 ανά μετοχή. Φυσικά, το ποσό μοιάζει μηδαμινό, αλλά η πτώση φαίνεται καλύτερα αν αναλογιστούμε ότι για το ίδιο διάστημα πέρυσι ανακοίνωσε έσοδα $5.9 δισ. και κέρδος $0.69 ανά μετοχή… Κατά τα άλλα, στους υπόλοιπους τομείς πηγαίνει αρκετά καλά.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% ($18.06 δισ. έναντι $17.41 το προηγούμενο τρίμηνο), με τα Windows και Windows Live να αποφέρουν $4.15 δισ., το τμήμα Microsoft Business $6.29 δισ., οι online υπηρεσίες $0.74 δισ., το τμήμα servers-tools $5.09 δισ. και το τμήμα Entertainment-Devices $1.79 δισ. Πάντως, τα έσοδα θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν υπήρχε η πτώση στις πωλήσεις των PCs, που είχαν ως άμεσο επακόλουθο τη μείωση των πωλήσεων Windows, ενώ αξειωσημείωτη είναι η άνοδος του τμήματος Entertainment-Devices (Xbox, Xbox Live) κατά 20% για το Q4 και συνολικά κατά 8% όλο το οικονομικό έτος.

source: techgear.gr

Thursday, July 19, 2012

Σιαρλή: Δεν αποσύραμε στήριξη από το ΕSM

Σιαρλή: Δεν αποσύραμε στήριξη από το ΕSM

Η Κύπρος δεν απέσυρε την αίτηση της προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, διαψεύδοντας τηλεγράφημα ξένου πρακτορείου ειδήσεων το οποίο έφερε τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέσυρε το αίτημά της για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM). Ο κ. Σιαρλή κληθείς να διευκρινίσει που οφείλεται το λάθος, σημείωσε ότι πρόκειται για λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βούλφκαν Σιόμπλε, από το γερμανικό πρακτορείο, ότι «δήθεν δήλωσε ότι η Κύπρος απέσυρε την αίτηση της προς το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

 Εξήγησε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μόλις χθες το βράδυ είχε ενημερώσει τη γερμανική Επιτροπή προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζες. Διαψεύδει και η Κομισιόν To τηλεγράφημα του ξένου πρακτορείου ειδήσεων διέψευσε το απόγευμα ο Σάιμο ΄Ο Κόνορ εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ Όλι Ρέν. Η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

source: stockwatch.com.cy

ΕΕ: Μόνο για τις τράπεζες τα 100 δισ. της Ισπανίας

ΕΕ: Μόνο για τις τράπεζες τα 100 δισ. της Ισπανίας

Το δάνειο ύψους έως 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να δοθεί στην Ισπανία αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και δεν θα χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, ξεκαθάρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Το δάνειο έως 100 δισ. ευρώ, που δεσμεύτηκε να χορηγήσει η ευρωζώνη στις ισπανικές τράπεζες... είναι μόνο για αυτόν το σκοπό και για κανέναν άλλο», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ. «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία και οποιασδήποτε άλλου τύπου οικονομικής βοήθειας, η οποία ίσως ζητηθεί κάποια άλλη στιγμή από την Ισπανία ή από κάποιον άλλο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais ανέφερε πως, αν δεν χρησιμοποιηθεί όλο το ανωτέρω ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικού χρέους. Ο κ. Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε επίσης πως η τελική έγκριση του πακέτου βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης του Eurogroup που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο, Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το μόνο αντικείμενο συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη θα είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και την ΕΕ για το δάνειο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν το υπό κατάρτιση Μνημόνιο κατανόησης (MoU) της Ισπανίας, ενώ αναμένεται να συμφωνήσουν και για την καταβολή της πρώτης δόσης στη Μαδρίτη, η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η Ισπανία θα δεσμευτεί σε 32 σημεία που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα - τόσο οριζόντια, όσο και για εξειδικευμένες κινήσεις ανάλογα με την κατάσταση των εκάστοτε τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει εποπτικό ρόλο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Παράλληλα, θα παρακολουθείται στενά η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η Ισπανία θα αναθεωρήσει έως τον Δεκέμβριο του 2012 τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τις παρακαταθήκες κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπιστούν ζημίες από την στεγαστική πίστη. Στο Μνημόνιο επισημαίνεται ακόμη ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για τον φορολογούμενο.

Πάνω από το 7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Εν τω μεταξύ, πάνω από το επικίνδυνο όριο του 7% επέστρεψαν οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων, μετά τη μεγάλη άνοδο που παρουσίασε το κόστος δανεισμού στη σημερινή δημοπρασία χρέους. Η Μαδρίτη κατάφερε να αντλήσει ποσό ύψους 2,98 δισ. ευρώ - κοντά στο ανώτατο όριο του στόχου της - μέσω της πώλησης τίτλων διετούς, πενταετούς και επταετούς διάρκειας, με τα επιτόκια να σημειώνουν όμως άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ενισχύονταν νωρίτερα κατά 7,3 μονάδες βάσης στο 7,03%, συνεχίζοντας την άνοδο που σημείωναν πριν τη δημοπρασία. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων ενισχύονταν και αυτές κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,44%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Πτώση 5,4% στις μεταπωλήσεις κατοικιών

ΗΠΑ: Πτώση 5,4% στις μεταπωλήσεις κατοικιών

Πτώση 5,4% εμφάνισαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στα 4,37 εκατομμύρια, από 4,62 εκατομμύρια που ήταν βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων το Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στα 4,65 εκατομμύρια. Σε ετήσια βάση, οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,5%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Philly Fed

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Philly Fed

Βελτιώθηκε ελαφρώς η εικόνα του μεταποιητικού κλάδου τον Ιούλιο στην περιοχή της Φιλαδέλφειας μετά την απότομη βουτιά του Ιουνίου, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of Philadelphia δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -12,9 τον Ιούλιο από -16,6 τον Ιούνιο παραμένοντας για τρίτο διαδοχικό μήνα κάτω από το μηδέν που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας. Η βελτίωση του δείκτη ήταν ταυτόχρονα μικρότερη των εκτιμήσεων.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να τοποθετούν τον δείκτη στο -9 για τον Ιούλιο. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στο -6,9 από -18,8 τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης των αποστολών επίσης βελτιώθηκε στο -8,6 από -16,6 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την απασχόληση πέρασε σε αρνητικό έδαφος στο -8,4 από 1,8 τον Ιούνιο, ενώ τέλος ο δείκτης των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στο -7,5 από -8,7 τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Αυξημένες κατά 34.000 στις 386.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Αυξημένες κατά 34.000 στις 386.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των αιτήσεων στις 365.000, κατά μέσο όρο. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.500 στις 375.500 αιτήσεις.

 source: naftemporiki.gr

Σε υψηλά 11 εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλά 11 εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλά 11 εβδομάδων σκαρφάλωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, οδεύοντας προς την έβδομη εβδομάδα κερδών, χάρη στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Electrolux. Οι μετοχές της τελευταίας ενισχύονται σε ποσοστό άνω του 5%, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων καλύτερων του αναμενόμενου.

 Κέρδη άνω του 3% καταγράφουν και οι μετοχές της AkzoNobel, τα κέρδη της οποίας επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Στις 10:07 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφωνόταν στις 1.056,80 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,3%. Λίγο νωρίτερα είχε αυξηθεί μέχρι τις 1.056,99 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου.

source: naftemporiki.gr
Share |