Tuesday, July 31, 2012

Στον πάτο οι οικονομικές προσδοκίες

Στον πάτο οι οικονομικές προσδοκίες

Νέα βουτιά σημείωσε τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ και την Κύπρο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους σπρώχνει την ευρωζώνη σε νέα ύφεση. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν το οικονομικό κλίμα να επιδεινώνεται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδεικνύοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην Κύπρο ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 2,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2012 πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό στις 71,9 μονάδες από 74,1 μονάδες τον Ιούνιο.

Επιδείνωση παρατηρήθηκε σε όλους τους υποτομείς που προσμετρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το κλίμα να χειροτερεύει σημαντικά μεταξύ των καταναλωτών. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη ο δείκτης ανήλθε στο -52 από -48,5 και στις κατασκευές στο -61 από -59. Στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης στην Κύπρο ανήλθε στο -28,1 από -27,8 μονάδες τον Ιούνιο. Στη βιομηχανία ο δείκτης ανήλθε στο -24,3 από -22,9 και στο λιανικό εμπόριο ο δείκτης ανήλθε στο -27,2 από -24,8. Χαμηλό τριών χρόνων στην ευρωζώνη Στην ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2 μονάδες στις 87,9 μονάδες από 89,9 μονάδες τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2009. Στην ΕΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 1,4 μονάδες στις 89 μονάδες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση αποδίδεται στη χειροτέρευση του κλίματος σε όλους τους τομείς με τον τομέα των υπηρεσιών να είναι ο κύριος οδηγός της πτώσης στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν ο τομέας της βιομηχανίας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Γερμανία (-3,7), η Γαλλία F( 2.3) και η Ισπανία (-1.4). Βελτίωση σημείωσε το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1.7), στην Ιταλία (+1.3) και στην Ολλανδία (+0.6).

source: stockwatch.com.cy
Share |