Thursday, May 31, 2012

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αύξηση κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 10 χιλ. στις 383 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 373 χιλ. από 370 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ο αριθμός των νέων αιτήσεων να διαμορφωθεί στις 370 χιλ. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας –αυξήθηκε κατά 3.750 στις 374.500. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου κατά 36.000 στις 3,242 εκατ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Επιβράδυνε περισσότερο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο καθώς τα αρχικά στοιχεία για την κατανάλωση –την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας– και τα αποθέματα αναθεωρήθηκαν καθοδικά. Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το α΄ τρίμηνο όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στην αρχική του έκθεση πριν από ένα μήνα το υπουργείο είχε ανακοινώσει αύξηση 2,2% του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο. Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε αισθητά από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όταν είχε παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συσσώρευση αποθεμάτων ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% από 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Πιο αδύναμες ήταν και οι καταναλωτικές δαπάνες, σημειώνοντας άνοδο 2,7% αντί για 2,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι επιχειρήσεις κατάφεραν πάντως να καταγράψουν την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στα κέρδη τους από το τέλος του 2009. Τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,7% από το προηγούμενο τρίμηνο. Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δαπάνες συνέχισαν να υποχωρούν επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη πτώση των δαπανών 3,9% από 3,0% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Chicago PMI το Μάιο

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Chicago PMI το Μάιο

Πτώση για τρίτο συνεχή μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 σημείωσε ο δείκτης Chicago PMI το Μάιο για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Απρίλιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 56 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 50 μονάδες από 57,1 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 52,9 μονάδες από 57,4 μονάδες, ο δείκτης των αποθεμάτων μειώθηκε στις 49,4 μονάδες από 53,9 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στις 57 από τις 58,7 μονάδες.

source: capital.gr

"Βουτιά" 35% για τις τράπεζες του ΧΑ το Μάιο - Στο 25% οι απώλειες του ΓΔ

"Βουτιά" 35% για τις τράπεζες του ΧΑ το Μάιο - Στο 25% οι απώλειες του ΓΔ

Με κατακόρυφα αυξημένο τζίρο -παρόλο που οι μισοί τίτλοι του FTSE20 δεν διακίνησαν περισσότερα από 500.000 ευρώ έκαστος- έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα άλλαξε «χέρια» όγκος 112,99 εκατ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 168,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 90%, ήτοι 152,4 εκατ. ευρώ, διακινήθηκε μέσω τεσσάρων τίτλων. Στην Coca-Cola 3E διακινήθηκε όγκος 3 εκατ. τεμαχίων και τζίρος 41,12 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει στο υψηλό ημέρας και στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20. Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που υποχώρησε (και εκεί ολοκλήρωσε) σε νέα χαμηλά, με όγκο 59,07 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 61,87 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 965,65 εκατ. ευρώ. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε και στους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον πρώτο, που ολοκλήρωσε κοντά στα υψηλά ημέρας, διακινήθηκαν 5,96 εκατ. τεμάχια αξίας 25,38 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ, που ακολούθησε την ΕΤΕ σε απώλειες και έκλεισε επίσης στα χαμηλά ημέρας, διακινήθηκαν 18,19 εκατ. τεμάχια αξίας 24,04 εκατ. ευρώ. Αυτή η «διελκυστίνδα» μεταξύ των ΕΕΕΚ και ΟΠΑΠ από τη μία και των ΕΤΕ και ΟΤΕ από την άλλη, έληξε με τον FTSE20 ενισχυμένο 1,80% στις 188,84 μονάδες, παρά το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και οι ΔΕΗ, Eurobank και Τρ. Κύπρου.

Σε μηνιαία βάση ο FTSE20 υποχώρησε 29,49%. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την Πέμπτη ενισχυμένος 2,77% στις 525,45 μονάδες, μετά από διακύμανση 28 περίπου μονάδων και αφού βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται έως και 4,90% στις 536,32 μονάδες. Συνολικά για τον Μάιο οι απώλειες του ΓΔ διαμορφώθηκαν σε 24,93%. Για τον τραπεζικό δείκτη οι συναλλαγές της Πέμπτης έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας των 180,44 μονάδων με πτώση 6,33%. Συνολικά τον Μάιο ο ΔΤΡ κατέγραψε απώλειες 35,28%.

source: capital.gr

Σε χαμηλό 20ετίας η ανεργία στη Γερμανία

Σε χαμηλό 20ετίας η ανεργία στη Γερμανία

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία, αγγίζοντας το 6,7% τον Μάιο, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τη συνένωση των δύο Γερμανιών. «Η αγορά εργασίας της Γερμανίας αναπτύχθηκε θετικά και το Μάιο» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας της χώρας, Frank-Juergen Weiss και συμπλήρωσε: «Η καλή τάση όμως, φαίνεται ότι αποδυναμώνεται». Ο συνολικός αριθμός των ανέργων άλλωστε, έμεινε αμετάβλητος στα 2,872 εκατ.., ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθεί κατά 5.000 άτομα.

Τα εργατικά συνδικάτα όμως, έχουν και άλλους λόγους να πανηγυρίζουν. Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα λάβουν αύξηση μισθού κατά 4,3% για τους επόμενους 13 μήνες. Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα προσληφθούν 3.000 προσωρινοί εργαζόμενοι. «Είναι ένας πολύ καλός και σεβαστός συμβιβασμός» δήλωσε η IG Metall η οποία διεξάγει ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους εργοδότες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Merkel να επιτρέψει μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς. Το επιχείρημα είναι πως με τη συνεπαγόμενη ενίσχυση στην εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας θα υπάρξει ένα αντιστάθμισμα στην ύφεση που καταγράφεται στην περιφέρεια.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις

 Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε πραγματικούς όρους. Σε ετήσια βάση, εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,8%. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως οι πωλήσεις θα παρέμεναν αμετάβλητες σε σχέση με το Μάρτιο και θα ενισχύονταν κατά 0,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν μηνιαία αύξηση 1,6%, έναντι 0,8% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, και ετήσια αύξηση 3,2%, έναντι 2,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

source: naftemporiki.gr

Wednesday, May 30, 2012

Εθνική: Ζημίες 537 εκ. το α΄ τρίμηνο

Εθνική: Ζημίες 537 εκ. το α΄ τρίμηνο

Ζημίες €537 εκατ., κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το α΄ τρίμηνο λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση. Δήλωση Απ. Ταμβακάκη "Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η Τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η πρόσφατη εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκατέστησε την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου ύστερα από την απομείωση του κεφαλαίων μας εξαιτίας της συμμετοχής της Τράπεζας στη διαδικασία του PSI, γεγονός που αφενός διασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα και αφετέρου επιτρέπει στην Τράπεζα να εξαλείψει την άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα έχει πρόσβαση σε αποθέματα ρευστότητας που μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο, παρά την παρατηρούμενη κινητικότητα στις καταθέσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ‐‐ φαινόμενο που τείνει να αποκλιμακώνεται Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Τράπεζα συνεχίζει τη στρατηγική θωράκισής της. Συνεχίζει να μειώνει το λειτουργικό της κόστος ‐‐ 7% στο α´ τρίμηνο του 2012 στον Όμιλο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (συνολικά 15% τα προηγούμενα δύο χρόνια), βασική συνιστώσα στη διατήρηση των προ‐προβλέψεων και προ‐χρηματοοικονομικών πράξεων κερδών του Ομίλου σε σχετικά υγιή επίπεδα (€500 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012).

Θωρακίζει τον ισολογισμό της από την επίδραση των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της βαθειάς ύφεσης, προσθέτοντας προβλέψεις ύψους €560 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012 εκ των οποίων €470 εκατ. στην Ελλάδα, διατηρώντας την κάλυψη στα υψηλά επίπεδα του 56%. Επίσης, τα κέρδη του Ομίλου υποστηρίζονται και από τα αποτελέσματα της θυγατρικής μας στην Τουρκία (Finansbank) που πραγματοποίησε κέρδη €125 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012. Τέλος, είναι αξιοσημείωτη η μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των θυγατρικών μας στην ΝΑ Ευρώπη κατά €1.3 δισ. τα 2 τελευταία έτη. Η Εθνική Τράπεζα, με απόλυτη συνέπεια στον θεσμικό ρόλο της, ως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, που έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε κρίσεις στην ιστορία της χώρας μας, θα πρωτοστατήσει και πάλι στην εθνική προσπάθεια να ξεπερασθεί όσο πιο ομαλά γίνεται αυτή η πρωτοφανής κρίση".

Κύρια στοιχεία αποτελεσμάτων Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,1% μετά την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €7,4 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,4% Πρόγραμμα Kεφαλαιακής Eνίσχυσης της Τράπεζας - Η επαναγορά καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων πρόσθεσε €302 εκατ. κύρια βασικά ίδια κεφάλαια - Περαιτέρω δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο Ομίλου κατά 7% σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2011 κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα κατά 9% για την ίδια περίοδο Ρευστότητα - Παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009, το δανειακό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να χρηματοδοτείται από καταθέσεις με το λόγο δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 105% στην Ελλάδα και στο 111% στον Όμιλο -

Παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, οι εκροές καταθέσεων της ΕΤΕ κατά το β’ τρίμηνο του 2012 ήταν χαμηλότερες αυτών του α’ τριμήνου και διαμορφώθηκαν στα -€1,3 δισ., -3,1% από το α’ τρίμηνο του 2012 - Περαιτέρω βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Τουρκία και στη ΝΑ Ευρώπη σε 114%, και 129%, μειωμένος κατά 8 και 12 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα έναντι του α΄τριμήνου του 2011 -

Μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των μονάδων της ΝΑ Ευρώπης κατά €1,3 δισ. τα δύο τελευταία έτη Θωράκιση Ισολογισμού - Προβλέψεις ύψους €559 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2012 (+47% έναντι του α’ τριμήνου του 2011), εκ των οποίων €473 εκατ. στην Ελλάδα - Κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση (+90 ημέρες) από προβλέψεις στα υψηλά επίπεδα του 56% για τον Όμιλο και 57% στην Ελλάδα Οικονομικά Αποτελέσματα -Προ-προβλέψεων κέρδη, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011, παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα - Τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως σε αναπροσαρμογή της αξίας των παραγώγων χρηματοοικονομικών στοιχείων για πιστωτικό κίνδυνο - Σημαντική συνεισφορά των θυγατρικών στην Τουρκία και τη Ν.Α. Ευρώπη στα οργανικά έσοδα, €450 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2012 αυξημένη κατά 7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011 - Ζημίες €537 εκατ., λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα Οι λειτουργικές ζημίες του Ομίλου της ΕΤΕ το α’ τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε €537 εκατ. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η συνεισφορά των αποτελεσμάτων χρηματοοικονομικών πράξεων και λοιπών εσόδων (ζημίες €298 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2012) επηρεαζόμενα κυρίως από την αναπροσαρμογή της αξίας των παραγώγων χρηματοοικονομικών στοιχείων για πιστωτικό κίνδυνο αλλά και των συνεχιζόμενων υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών οι οποίες ανήλθαν σε €559 εκατ., αυξημένες κατά 47% έναντι του α’ τριμήνου του 2011 λόγω του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος της ΕΤΕ, ανταποκρινόμενος στη δύσκολη αυτή περίοδο την οποία διέρχεται η Ελληνική οικονομία, προγραμμάτισε και υλοποίησε σειρά ενεργειών, οι οποίες ως στόχο είχαν την προσαρμογή του επιχειρηματικού του μοντέλου στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ενίσχυσε την κεφαλαιακή του θέση μέσω της επαναγοράς μέρους των καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων (€302 εκατ.), θωράκισε τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις και περιέστειλε σημαντικά τις λειτουργικές του δαπάνες. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις προσπάθειες περιστολής των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7% σε επίπεδο Ομίλου έναντι του α’ τριμήνου του 2011, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη κατά 9% και 11% αντίστοιχα σε ετήσια βάση αλλά και τη συγκράτηση της αύξησης των λειτουργικών δαπανών στην Τουρκία παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Επίσης, είναι άξια αναφοράς η επίδοση στο μέτωπο των καταθέσεων στην Ελλάδα. Στο α’ τρίμηνο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €2,3 δισ. Στη διάρκεια των δύο μηνών που μεσολάβησαν έκτοτε, και παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε €1,3 δισ. και ήταν απολύτως διαχειρίσιμες, γεγονός που καταδεικνύει τη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών προς την Τράπεζα. Η εφαρμογή της στρατηγικής ενίσχυσης της ρευστότητας των θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό υπογραμμίζεται από την κατά 19% αύξηση των καταθέσεων στην Τουρκία και τη μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των μονάδων της ΝΑ Ευρώπης κατά €1,3 δισ. τα δύο τελευταία έτη. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 111%, και στην Ελλάδα στο 105% στο τέλος του α’ τριμήνου του 2012 παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009. Περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του Ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης Στα πλαίσια των ενεργειών της για την κεφαλαιακή της θωράκιση, το α’ τρίμηνο του 2012, η Τράπεζα ολοκλήρωσε την επαναγορά μέρους των καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων που είχε εκδώσει στο παρελθόν. Η κίνηση αυτή του Ομίλου της ΕΤΕ είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (€302 εκατ.). Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της ΕΤΕ μετά τη ζημία από την συμμετοχή στο PSI+ και τις λοιπές απομειώσεις, τη θετική επίδραση των παραπάνω ενεργειών, αλλά κυρίως την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους €7,4 δισ διαμορφώνεται σε 8,1%. Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,4%.

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Στο 1,3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα τις αναφορές της Εθνικής στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, με τη διοίκηση της τράπεζας να τονίζει ότι η αβεβαιότητα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν έχει βοηθήσει στο θέμα των καταθέσεων. Η ΕΤΕ στο τέλος του πρώτου τριμήνου εμφανίζει 6% μείωση στις καταθέσεις στην εγχώρια αγορά από 41,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 39 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εξήγησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προσθέσει επιπρόσθετη πίεση, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα μειωθεί μετά τις νέες εκλογές. Στα 25-26 δισ. ευρώ η εξάρτηση από την ΕΚΤ, ενώ από το μηχανισμό ELA το αντίστοιχο μέγεθος στα 6-7 δισ. ευρώ με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 32 δισ. ευρώ από 31,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.

Η πρόσφατη εισροή κεφαλαίων από το ΤΧΣ θα επιτρέψει στην Τράπεζα να εξαλείψει την άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA). Τα κεφάλαια core tier 1 διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ με το δείκτη στο 6,4% ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνάει το 8% στο 8,1%. Το συνολικό ποσό από το ΤΧΣ τοποθετείται στα 7,4 δισ. ευρώ Σύμφωνα με τι διοίκηση της ΕΤΕ, μετά τις εκλογές θα γίνουν γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ το τελικό ποσό που θα χρειαστεί η ΕΤΕ για την ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι ακόμη γνωστό.

source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Λιγόστεψαν οι κατασχέσεις σπιτιών

ΗΠΑ: Λιγόστεψαν οι κατασχέσεις σπιτιών

Ο αριθμός των σπιτιών που βρίσκονται υπό καθεστώς κατάσχεσης υποχώρησε στο α΄ 4μηνο του έτους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών CoreLogic Inc. Ο αριθμός των κατοικιών σε διαδικασία πλειστηριασμού διαμορφώθηκε στα 1,4 εκατομμύρια τον Απρίλιο από 1,5 εκατομμύριο τον Απρίλιο 2011 και 1,4 εκατομμύρια τον Μάρτιο. Πρόκειται για πτώση 3,4% στο σύνολο των σπιτιών με υποθήκη.

source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών κατέγραψε τον Απρίλιο ο αριθμός των Αμερικανών που υπέγραψαν συμβόλαιο για αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors, o δείκτης πωλήσεων εκκρεμών κατοικιών υποχώρησε κατά 5,5% στις 95,5 μονάδες ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν ανέμεναν μεταβολή. Αντίθετα σε ετήσια βάση ο δείκτης διαμορφώθηκε κατά 14,4 υψηλότερα.

source: capital.gr

Στα ύψη τα spread και CDS της Ισπανίας, χαμηλά ρεκόρ για bund, gilt

Στα ύψη τα spread και CDS της Ισπανίας, χαμηλά ρεκόρ για bund, gilt

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύονται την Τετάρτη τα spread και CDS της Ισπανίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την ικανότητα χρηματοδότησής της μετά την απόρριψη του ισπανικού σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης bund ενισχύεται κατά 22,10 μ.β. την Τετάρτη εκτοξεύοντας το spread σε νέο ρεκόρ στις 540 μ.β. Την ίδια ώρα, στα ιστορικό υψηλό βρίσκεται και το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, καθώς τα πενταετή ισπανικά CDS ανήλθαν σήμερα στις 579 μ.β. «Η Ισπανία δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», αναφέρει σε note της η Elisabeth Afseth, αναλύτρια της Investec Bank Plc στο Λονδίνο, ενώ προσθέτει «η προσοχή επικεντρώνεται στο πως η χώρα θα χειριστεί την τραπεζική κρίση». Παράλληλα, σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται σήμερα και η υπόλοιπη ευρωζώνη, με το ιταλικό spread να διευρύνεται κατά 18,8 μ.β. στις 468 μ.β., ενώ το ελληνικό διαμορφώνεται στις 2.830 μ.β. έχοντας ενισχυθεί κατά 52 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Σταθεροποιητικά τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας στις 604 μ.β. και 1.068 μ.β., αντίστοιχα. Nέα ιστορικά χαμηλά το γερμανικό bund και το βρετανικό gilt Στο μεταξύ διαδοχικά ιστορικά χαμηλά καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών και βρετανικών ομολόγων καθώς ενισχύεται η διάθεση αποστροφής κινδύνου και η αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» από τους επενδυτές. Ειδικότερα, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου bund σημειώνει σήμερα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά υποχωρώντας μέχρι το 1,33%, ενώ σε χαμηλά ρεκόρ βρίσκονται και οι αποδόσεις των 5ετών και 30ετών τίτλων της χώρας που διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 0,415% και 1,897%.

Την ίδια ώρα, χαμηλό ρεκόρ καταγράφει και η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου gilt στο 1,684%. Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης: Έκκληση στην κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες Η Ισπανία αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, δήλωσε την Τετάρτη ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, απευθύνοντας έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου. «Η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο για την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κεντρικός Ισπανός τραπεζίτης Miguel Fernandez Ordonez. Σημειώνεται ότι η Ισπανία δέχεται έντονες πιέσεις για τη μείωση του ελλείμματός της μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους του 2011. «Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ισπανία κινδυνεύει από αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους».

source: capital.gr

Ζημιές και απολύσεις στην RIM

Ζημιές και απολύσεις στην RIM

Λειτουργικές ζημιές ανακοίνωσε ότι αναμένει για το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία κατασκευής των συσκευών BlackBerry, Research In Motion οδηγώντας τη μετοχή της σε βουτιά 15%. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η εταιρεία ήδη προσέλαβε τη JPMorgan ώστε να της παρέχει συμβουλές για την αξιολόγηση στρατηγικών επιλογών όπως οι συνεργασίες, αδειοδότηση λογισμικού και εναλλακτικά μοντέλα στρατηγικών επιχειρήσεων. Η RIM επιχειρεί επίσης, να ελέγξει τις λειτουργίες της μειώνοντας έξοδα και προσωπικό.

Η μετοχή της RIM έχει ήδη χάσει το 74% της αξίας της τους τελευταίους 12 μήνες. Όπως σημειώνεται η εταιρεία ενδέχεται να προχωρήσει σε απολύσεις 2.000-3.000 προσπαθώντας να εξοικονομήσει ποσοστό 30% του λειτουργικού κόστους.

source: stockwatch.com.cy

HB: Κέρδη €8,1 εκ. το τρίμηνο

HB: Κέρδη €8,1 εκ. το τρίμηνο
Κέρδη €8,1 εκ. ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2012 η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών €0,9 εκ. το τρίμηνο του 2011. Η αύξηση των κερδών της τράπεζας αποδίδεται στη βελτίωση των εσόδων της και προκύπτει παρά τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων. Θετικά επηρέασε και η μείωση των ζημιών στην Ελλάδα στα €7,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €15,4 εκ. πέρσι. Κατά την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012, η τράπεζα προχώρησε σε επιπρόσθετη απομείωση ύψους €7,3 εκ. με βάση τη διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατείχε και της παρούσας αξίας των νέων τίτλων που προέκυψαν κατά την ανταλλαγή των επιλέξιμων τίτλων σύμφωνα με το εθελοντικό σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών (PSI+) στις 12 Μαρτίου 2012. Το συνολικό ύψος της απομείωσης των επιλέξιμων τίτλων πριν την ανταλλαγή, αντιπροσώπευε το 77,3% της ονομαστικής τους αξίας. Έσοδα Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου, εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των ομολόγων ελληνικού δημοσίου, αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με το 2011.

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ανήλθε στο 19% στα €57,1 εκ. από €48,02 εκ. Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012 ανήλθε σε 2,83% (Δεκέμβριος 2011: 2,65%, Μάρτιος 2011: 2,43%). Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 2%, στα €28,0 εκ. σε σύγκριση με €28,5 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω του κόστους της απομείωσης των ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Τα κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων αυξήθηκαν από €8,1 εκ. σε €13,5 εκ. Έξοδα Το σύνολο των εξόδων παρουσίασε μείωση 8% στα €40,7 εκ. σε σύγκριση με €44,3 εκ. για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης διαμορφώνεται στο 44,0% και είναι μειωμένος από τα επίπεδα του 57,9% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 71% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Μάρτιος 2011: 73%) και το προσωπικό στις 31 Μαρτίου 2012 αριθμεί 1.968 άτομα (Μάρτιος 2011: 1.990 άτομα). Στην Κύπρο τα έξοδα προσωπικού τα οποία ανέρχονται σε €24,0 εκ. και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων προσωπικού του Ομίλου, έχουν μειωθεί κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάρτιος 2011: €27,4 εκ.). Η μείωση οφείλεται κυρίως στον τερματισμό των δικαιωμάτων των υπαλλήλων σε φιλοδώρημα αφυπηρέτησης και στην ταυτόχρονη έναρξη εισφοράς της τράπεζας σε ταμείο προνοίας.

Προβλέψεις Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012, ανήλθε σε €31,8 εκ. και αυξήθηκε κατά €5,2 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2011. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα του τριμήνου, διαμορφώνεται σε 2,3% (Δεκέμβριος 2011: 2,5%, Μάρτιος 2011: 1,9%). Μειώθηκαν οι ζημιές στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, παρ’ όλη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας, η ζημιά πριν τη φορολογία μειώθηκε στα €7,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €15,4 εκ. το Μάρτιο 2011.

 Η μείωση της ζημιάς οφείλεται κυρίως στη μείωση των προβλέψεων για απομείωση της αξίας χορηγήσεων Χορηγήσεις – καταθέσεις Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες έμειναν στα ίδια επίπεδα με το Δεκέμβριο του 2011 και ανέρχονται σε €5,6 δισ. ενώ οι συνολικές καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 4%, φθάνοντας τα €7,4 δισ. σε σύγκριση με €7,1 δισ. το Δεκέμβριο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου με βάση τα αποτελέσματα της τριμηνίας που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012 διαμορφώνεται στο 7,1% (Δεκέμβριος 2011: -20,9%).

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου, με βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ), ανήλθε σε 12,7% (Δεκέμβριος 2011: 12,9%), ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 10,0% (Δεκέμβριος 2011: 10,1%) και ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων σε 7,1% (Δεκέμβριος 2011: 7,1%). Η τράπεζα αναφέρεται και στο θέμα της κεφαλαιουχικής ενίσχυσης του ομίλου. Με την υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης εντός του 2012, ο Όμιλος αναμένει να αντλήσει €66 εκ. ενισχύοντας έτσι τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Στις 31 Μαρτίου 2012, λαμβάνοντας υπόψη την άντληση κεφαλαίων, ο ενδεικτικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 13,9%, 11,2% και 8,3% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να υπερβαίνει όλους τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στόχοι, προοπτικές Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία. Επιπλέον στόχος του Ομίλου είναι η αποτελεσματική διαχείριση τόσο του αυξημένου πιστωτικού όσο και του συναλλαγματικού κινδύνου που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.

Η διοίκηση και διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης. Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το υπόλοιπο του 2012 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και της κατανάλωσης και τη διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα αναμένεται ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και τη διατήρηση ψηλού δείκτη ανεργίας. Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στον πολιτικό χώρο επηρεάζει αρνητικά την οικονομική σταθερότητα της χώρας και ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω χειροτέρευση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του δικτύου. Στη Ρωσία αναμένεται η συνέχιση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Όμιλος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το σχέδιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης που έχει πρόσφατα ανακοινώσει η Τράπεζα. Η αύξηση του κεφαλαίου θα θωρακίσει περαιτέρω τον Όμιλο έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει σε περαιτέρω κραδασμούς στην οικονομία, να τηρεί όλες τις νέες εποπτικές απαιτήσεις και παράλληλα να του δώσει την ευχέρεια της ορθολογικής ανάπτυξης στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

source: stockwatch.com.cy

Facebook: Εκτός λίστας πλουσίων ο Zuckerberg

Facebook: Εκτός λίστας πλουσίων ο Zuckerberg

Εκτός της λίστας των 40 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου βρέθηκε ο Mark Zuckerberg, συνιδρυτής του Facebook και ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η περιουσία του 28χρονου έπεσε στα $14,7 δισ. χθες από $16,2 δισ. στις 25 Μαΐου καθώς η μετοχή του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο υποχώρησε κατά 9,6% στα $28,84. Η πτώση αυτή επεκτείνει τις απώλειες της μετοχής στο 24% στη χειρότερη μεγάλη αρχική δημόσια προσφορά της τελευταίας δεκαετίας.

Στην πρώτη μέρα συναλλαγών στο χρηματιστήριο στις 18 Μαΐου, η μετοχή του Facebook έκλεισε στα $38,23 δίνοντας στον Zuckerberg καθαρή αξία $19,4 δισ. Ο συνιδρυτής της μεγαλύτερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, βρίσκεται τώρα $800 εκ. πίσω από τον Luis Carlos Sarmiento, ο οποίος κατέχει την 40η θέση στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του δείκτη Bloomberg Billionaires, με περιουσία $15,5 δισ.

source: stockwatch.com.cy

Tuesday, May 29, 2012

Λαϊκή: Κέρδη €55 εκ. το τρίμηνο

Λαϊκή: Κέρδη €55 εκ. το τρίμηνο

Κέρδη €54,8 εκ. ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2012 η Λαϊκή Τράπεζα έναντι κερδών €71 εκ. πέρσι, καταγράφοντας μείωση 22,8 %. Τα κέρδη της τράπεζας αποδίδονται κυρίως στην είσπραξη €79,4 εκ. από την επιστροφή φόρων λόγων του κουρέματος των ομολόγων έναντι πληρωμής €8,3 εκ. πέρσι. Λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα οι προβλέψεις της Λαϊκής αυξήθηκαν κατά 51,4% φθάνοντας τα €118,7 εκ. από €78,4 εκ. πέρσι.

Τα έσοδα της τράπεζας από τόκους και προμήθειες είναι μειωμένα, ενώ μειωμένα είναι και τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα. Επίσης, τα αποτελέσματα του 2011 περιλάμβαναν κέρδη €53,2 εκ. από την πώληση θυγατρικών εταιρειών έναντι €2,9 εκ. φέτος. Έσοδα, Έξοδα Το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε σε €247 εκ. έναντι €317 εκ. καταγράφοντας ετήσια μείωση 22,1%. Αναπροσαρμοσμένα για το κέρδος από την πώληση θυγατρικών εταιρειών ήταν 7,5% χαμηλότερα. Σε τριμηνιαία βάση, πάντως, αυξήθηκαν κατά 25%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) μειώθηκαν 2% σε ετήσια βάση και 14% σε τριμηνιαία βάση στα €177 εκ. αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την επιδείνωση του περιθωρίου καταθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους (ΝΙΜ) ανήλθε σε 2,38% αυξημένο κατά 46 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της προσπάθειας για ανατιμολόγηση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις περιοχές που ο Όμιλος έχει παρουσία. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση στα €40 εκ. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες. Μείωση 26,1% σημείωσαν και τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Όμιλος για τον εξορθολογισμό των δαπανών έχει αρχίσει να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα το πρώτο τρίμηνο 2012 ανήλθαν σε €148 εκ., μειωμένα κατά 6% σε ετήσια βάση και 16% σε τριμηνιαία βάση. Το κόστος από τα έξοδα προσωπικού σε επίπεδο Ομίλου το πρώτο τρίμηνο 2012 ανήλθε σε €89 εκ., έναντι €97 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2011 και €103 εκ. το τέταρτο τρίμηνο 2011. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα σε τριμηνιαία βάση μειώθηκε από 89,4% το τέταρτο τρίμηνο 2011 σε 60% το πρώτο τρίμηνο 2012. Η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών και ο εκτεταμένος έλεγχος του κόστους αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης του Ομίλου και αναμένεται να αποφέρει βελτιωμένα αποτελέσματα και τα επόμενα τρίμηνα.

Τα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις ύψους ανήλθαν στα €96 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2012 έναντι €21 εκ. το τέταρτο τρίμηνο 2011 και €107 εκ. το α΄ τρίμηνο 2011, αναπροσαρμοσμένα για το κέρδος από πώληση θυγατρικών εταιρειών. Προβλέψεις Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 51,4% στα €118,7 εκ. από €78,4 εκ. πέρσι. Το πρώτο τρίμηνο 2012, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 16,0%, αυξημένος σε σχέση με 13,9% στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Μεγέθη, δείκτες Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε μείωση 5% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε €24,3 δισ. στις 31 Μαρτίου 2012. Οι καταθέσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση σε €20 δις το α’ τρίμηνο 2012, παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε γενικά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 16%, κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων στην Ελληνική αγορά. Εξελίξεις πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης Η τράπεζα αναφέρεται και στις εξελίξεις για το πλάνο κεφαλαιουχικής της ενίσχυσης. Το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €1,8 δισ. μέσω δικαιωμάτων προτίμησης, έχει εγκριθεί και περιλαμβάνει όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αναδοχή της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρόταση για εθελοντική ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους €738 εκ., περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου και η ανταλλαγή του δευτεροβάθμιου κεφαλαίου ύψους €415 εκ., ήδη διανύει την περίοδο έκφρασης ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

Η διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου του Ομίλου έχει αποφέρει μέχρι στιγμής 9% μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού σε ετήσια βάση. Η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης στο σύνολό του, αναμένεται να διαμορφώσει το σύνολο των αναμορφωμένων εποπτικών κεφαλαίων σε €2,6 δισ. στις 31 Μαρτίου 2012. Αντίστοιχα ο αναμορφωμένος δείκτης κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΑΤ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 9,2%, ενώ ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε 10,2% και ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων σε 10,3%, καθιστώντας την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου πλήρως σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις της ΕΑΤ.

source: stockwatch.com.cy

Ισπανία: Προς συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο β΄ τρίμηνο

Ισπανία: Προς συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο β΄ τρίμηνο Μαδρίτη

(Dow Jones) – Τα πρόσφατα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις στις κατασκευές, υποδεικνύουν μια συνεχή υποχώρηση στο ισπανικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, αναφέρει η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο της bulletin. Η κεντρική τράπεζα επισήμανε την πτώση κατά 2% των ταξινομήσεων αυτοκινήτων τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο και πτώση 17% τον Απρίλιο στις προσλήψεις εργατών στις κατασκευές, ως ένδειξη της οικονομικής εξασθένισης.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 9,8% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση. Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, ενώ και η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι και το β΄ τρίμηνο θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο.

source: capital.gr

Σε χαμηλό 17 μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάιο

Σε χαμηλό 17 μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάιο

 Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών σημείωσε το Μάιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο μηνιαίος πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,2% από το +0,2% ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στο -0,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,9% από 2,1% ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στο 2%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των δεικτών Case-Shiller το Μάρτιο

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των δεικτών Case-Shiller το Μάρτιο

Υποχώρησαν το Μάρτιο οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών, κλείνοντας το πρώτο τρίμηνο στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της στεγαστικής κρίσης στα μέσα του 2006 σύμφωνα με τους δείκτες Case-Shiller της Standard & Poor΄s. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι τιμές σημείωσαν νέα χαμηλά, υποχωρώντας 2% από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,9% σε ετήσια βάση. Οι τιμές υποχωρούν περίπου 35% από την κορυφή το β΄ τρίμηνο του 2006. Ο δείκτης Case-Shiller γα τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε πτώση 2,8% το Μάρτιο από ένα χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε σε ποσοστό 2,6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης των 10 περιοχών σημείωσε μικρή πτώση 0,1%, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος. "Αν και έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση σε ορισμένες περιοχές, οι τιμές των κατοικιών δεν έχουν ανακάμψει", σχολίασε ο David Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής της S&P για τους δείκτες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

Μεγάλη πτώση σημείωσε το Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 64,9 μονάδες το Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 68,7 μονάδων τον Απρίλιο όπως ανακοίνωσε το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο Conference Board. Η αρχική μέτρηση του Απριλίου ήταν στις 69,2 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί πλέον για τρεις διαδοχικούς μήνες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη στις 70,3 μονάδες το Μάιο σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε βουτιά στις 45,9 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 51,2 μονάδων. Ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε διάστημα έξι μηνών υποχώρησε στις 77,6 μονάδες από 80,4 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Χρεοκόπησε η νομική εταιρεία Dewey & Leboeuf

ΗΠΑ: Χρεοκόπησε η νομική εταιρεία Dewey & Leboeuf

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές (άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ) υπέβαλε η νομική εταιρεία Dewey & Leboeuf LLP κίνηση που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία εταιρείας του κλάδου στην ιστορία των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Dewey & Leboeuf έκανε γνωστό πως οι προσπάθειες εξεύρεσης συνεργάτη για συγχωνεύει απέτυχαν και πλέον ζητάει την άδεια των αρχών για να προχωρήσει σε ρευστοποίησή της. Η εταιρεία, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ, έχασε πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος των 300 σχεδόν συνεργατών της λόγω ανησυχιών για τις πληρωμές και τα υψηλά της χρέη.

Η Dewey στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα ζητήσει από τους 90 εναπομείναντες υπαλλήλους της να παραμείνουν στην εταιρεία ώστε να βοηθήσουν στη ρευστοποίηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

source: capital.gr

Monday, May 28, 2012

Κίνα: Κάτω του 8% αναμένεται η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο

Κίνα: Κάτω του 8% αναμένεται η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο

Χαμηλότερη του 8% αναμένεται να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τις αυξημένες προσδοκίες ότι η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί τον Ιούνιο. «Η πτωτική τάση της οικονομίας δεν έχει ακόμη τελειώσει», αναφέρει ο Wang Jian, υψηλόβαθμος ερευνητής στην Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), που είναι η κορυφαία υπηρεσία σχεδιασμού της χώρας. «Η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει κάτω του 8%», δήλωσε μιλώντας στο Reuters. Ακόμη, δεν έδωσε συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου ούτε προέβλεψε πότε θα υποχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη.

Οι αναλυτές αναμένουν περικοπές άλλων 100 μονάδων βάσης αυτό το χρόνο και το ΑΕΠ να υποχωρεί στο 7,9% στο β΄ τρίμηνο, που θα είναι και το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης, αλλά παραμένει πάνω από το στόχο για το 2012, του 7,5%.

source: capital.gr

Το Λονδίνο ανεβάζει τις τιμές κατοικιών

Το Λονδίνο ανεβάζει τις τιμές κατοικιών

 Άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα κατέγραψαν το Μάιο οι τιμές κατοικιών στο Ην. Βασίλειο. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι αξίες σημείωσαν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον Απρίλιο καθώς ο ρυθμός αύξησης των καταχωρήσεων νέων περιουσιών ήταν ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο. Η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο τιμών στο Λονδίνο. Στο Λονδίνο οι τιμές κατοικιών παρουσίασαν αύξηση 0,6% το Μάιο. Σε σχέση με πέρσι, οι τιμές παρουσιάζουν πτώση 0,6% στο Ην. Βασίλειο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα επιβαρύνει την αγορά και θα οδηγήσει στον περιορισμό των τιμών φέτος.

source: stockwatch.com.cy

Βρετανία: Aυξημένες 38% οι πτωχεύσεις καταστημάτων

Βρετανία: Aυξημένες 38% οι πτωχεύσεις καταστημάτων

Ο αριθμός των βρετανικών καταστημάτων λιανικής τα οποία πτώχευσαν αυξήθηκε αλματωδώς κατά 38%, στα 670 το πρώτο τρίμηνο του 2012, από τα 486 το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς η χώρα επανήλθε σε ύφεση, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας συμβούλων Wilkins Kennedy. ''Η περυσινή χρονιά πήγε άσχημα αλλά φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τα καταστήματα λιανικής πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των ενοικίων που οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι πολύ πιο ψηλά από τις τιμές της αγοράς και οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές να παράσχουν πίστωση στις επιχειρήσεις λιανικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα'', επισήμανε ο Αντονι Κορκ, στέλεχος της Ουίλκινς Κένεντι.

Η επάνοδος της χώρας σε ύφεση ''συμπαρέσυρε τον τομέα της λιανικής προς τα κάτω απότομα. Είναι δύσκολο να δούμε τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται ξανά στο τρέχον περιβάλλον αργής ανόδου των μισθών και εν μέσω των ανησυχιών για την ευρωζώνη'', πρόσθεσε. Ανάμεσα στις πτωχεύσεις γνωστών εταιριών το πρώτο τρίμηνο ήταν αυτή της αλυσίδας ρούχων Peacocks, της αλυσίδας βιντεοπαιγνιδιών Game και της εταιρίας καρτών και δώρων Clinton Cards. Επίσημα δεδομένα τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας τον Απρίλιο, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η Βρετανία βρέθηκε σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση από ό,τι είχε εκτιμηθεί το πρώτο τρίμηνο. Πολλά καταστήματα λιανικής στη Βρετανία αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς και η κυβέρνηση επιβάλλει σειρά μέτρων λιτότητας. Οι καταναλωτές είναι ανήσυχοι για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, την αγορά των ακινήτων και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

source: stockwatch.com.cy

Friday, May 25, 2012

S&P: Η Ισπανία εισέρχεται σε φάση διπλής ύφεσης

S&P: Η Ισπανία εισέρχεται σε φάση διπλής ύφεσης

Στην ανοδική αναθεώρηση κατά μία βαθμίδα του οικονομικού κινδύνου της Ισπανίας στην ομάδα 6 από την ομάδα 5 (από συνολικά 10 με το 1 να αποτελεί το ισχυρότερο) προχώρησε Standard & Poor΄s. Παράλληλα ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ισπανίας στην Ομάδα 5. Σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος στις 26 Απριλίου υποβάθμισε τη χώρα σε ΄BBB+/A-2΄ από ΄A/A-1΄ με αρνητικό outlook, η Ισπανία εισέρχεται σε ύφεση τύπου double-dip η οποία θα προκαλέσει μία μεγάλη αύξηση των προβληματικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων το 2012 και το 2013 γεγονός που με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προβλέψεων για τις τράπεζες.

source: capital.gr

Ισπανία: Στήριξη €19 δισ. από την κυβέρνηση θα λάβει η Bankia

Ισπανία: Στήριξη €19 δισ. από την κυβέρνηση θα λάβει η Bankia

Αίτημα για οικονομική βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ θα υποβάλει στην ισπανική κυβέρνηση η μητρική της Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA). Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η τράπεζα σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί σε συντονισμό με την κυβέρνηση της χώρας και της κεντρική τράπεζα.

Ως πρώτο βήμα, η BFA θα ζητήσει από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών FROB να προχωρήσει σε εγγραφή στην ΑΜΚ ύψους 19 δισ. ευρώ ενώ σε δεύτερη φάση η εισηγμένη Bankia θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 12 δισ. ευρώ η οποία θα καλυφθεί από τη μητρική.Σύμφωνα με την τράπεζα η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο με τη μητρική να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,8% και τη θυγατρική 9,6%. Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε στην επαναδιατύπωση των αποτελεσμάτων του 2011 σύμφωνα με την οποία κατέγραψε ζημιές σχεδόν 3 δισ. ευρώ αντί κερδών 309 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της Bankia μετατρέποντας προνομιούχες μετοχές αξίας 4,5 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο το 45%. Υπενθυμίζεται πως η BFA-Bankia ήταν το αποτέλεσμα της προ δύο ετών συγχώνευσης επτά αποταμιευτικών τραπεζών από τις οποίες αποσχίστηκε η Bankia για να μπει στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο του 2011.

 Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη σήμερα, ενώ βρισκόταν στο -7,43% και στα 1,57 ευρώ, εν αναμονή της συνάντησης του Δ.Σ. Από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχει χάσει το 58% της αξίας της. Ισπανία: Τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης ζήτησε η Καταλονία Τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης για την αναχρηματοδότηση του χρέους της ζήτησε η ημιαυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας δια στόματος του προέδρου της Artur Mas, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. «Δεν με ενδιαφέρει πως θα το κάνουνε, αλλά πρέπει να καταβάλουμε πληρωμές στο τέλος του μήνα. Η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς να πληρώσουμε του λογαριασμούς, δήλωσε ο Mas σε ξένους δημοσιογράφους. Η Καταλονία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, πρέπει φέτος να αναχρηματοδοτήσει χρέη άνω των 13 δισ. ευρώ.

source: capital.gr

Π. Δημητριάδης: Στο μηχανισμό με σωστούς όρους

Π. Δημητριάδης: Στο μηχανισμό με σωστούς όρους

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης αν αυτό γίνει με σωστούς όρους. «Δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε όταν γίνεται με σωστούς όρους», σημείωσε ο διοικητής της ΚΤ, κληθείς να σχολιάσει εάν η Κύπρος οδηγείται στο EFSF για στήριξη των Κυπριακών Τραπεζών.

Μιλώντας το μεσημέρι μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε διότι γίνεται για το καλό της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος». Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του κράτους να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα με πιθανό δανεισμό ύψους €1,8 δισ., ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι πολίτες ανησυχούν για το θέμα του μηχανισμού, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο θέμα του φορολογικού καθεστώτος και άλλα. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν διατηρήσει το φορολογικό τους καθεστώς παρά το ότι έχουν πάρει στήριξη από το μηχανισμό». Πέραν του μηχανισμού η Κύπρος εξετάζει τη δυνατότητα δανεισμού από χώρες εκτός της ΕΕ και τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων έναντι των μετοχών που θα λάβει με την έκδοση της Λαϊκής. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συνέστησε ηρεμία και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστούν, όπως τόνισε, όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

source: stockwatch.com.cy

Thursday, May 24, 2012

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στα επιδόματα ανεργίας

Μικρή μείωση σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ προσθέτοντας στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας μπορεί να έχει διακοπεί. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου μειώθηκαν κατά 2 χιλ. στις 370 χιλ. όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

source: stockwatch.com.cy

Λαϊκή: Χωρίς εγκρίσεις ΔΣ οι αγορές ομολόγων

Λαϊκή: Χωρίς εγκρίσεις ΔΣ οι αγορές ομολόγων

Το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας δεν είχε εγκρίνει εκ των προτέρων τη μεγάλη επένδυση της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, ανέφερε σήμερα η ηγεσία του Ομίλου, χαρακτηρίζοντας ως το μεγαλύτερο λάθος της τράπεζας την αγορά των ελληνικών ομολόγων. «Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η επικέντρωση σε τόσο μεγάλο κίνδυνο δεν ήταν σωστή και σοφή απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σαρρής μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων του νέου ΔΣ που διόρισε η κυβέρνηση. «Τέτοιου είδους αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί στις επιτροπές και το συμβούλιο των τραπεζών και να εγκριθούν εκ των προτέρων. Πράγμα το οποίο όπως διαφάνηκε από τις έρευνες που έχουμε κάνει ότι δεν έχει γίνει». Ανοίγοντας για πρώτη φορά το φάκελο ευθυνών για την κατάσταση που υπάρχει στην Τράπεζα μετά τις ζημιές €3,6 δις που κατέγραψε το 2011, η παρούσα ηγεσία της Τράπεζας εξήγησε ότι δεν έδωσε έγκριση για τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, από τις οποίες η τράπεζα έχασε πέραν των €2 δις. Ακόμα και όταν η Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το Μάρτιο του 2010, με επιστολή στην οποία έκανε σύντομη αναφορά στα ομόλογα, η διοίκηση της Τράπεζας και τα αρμόδια όργανα δεν ενημερώθηκαν, λέχθηκε σήμερα.

 «Ενημερωθήκαμε για την επιστολή εκ των υστέρων», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρίστος Στυλιανίδης, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις μετά την απόφαση του κράτους να αναλάβει υποχρεώσεις μέχρι €1,8 δις για στήριξη της Τράπεζας. Σε πλήρη ταύτιση με τις δηλώσεις του πρόεδρου Μιχάλη Σαρρή επανέλαβε ότι «η επένδυση στα ελληνικά ομόλογα δεν είχε την έγκριση ή απόφαση του διοικητικού συμβούλιου ή άλλων αρμοδίων οργάνων», συστήνοντας υπομονή μέχρι τη διεξαγωγή έρευνας». Κατά τη διάσκεψη η οποία έγινε υπό τη σκιά της επικείμενης κρατικοποίησης της Τράπεζας λόγω της αδυναμίας της να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, ο πρόεδρος της τόνισε «αν και ο βασικός μας στόχος είναι η εξεύρεση κεφαλαίων δεν έχουμε παραγνωρίσει και το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει και μια ανάλυση των λόγων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος». Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η κινδυνολογία για έξοδο της από την ευρωζώνη έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών, παραδέχθηκε ο πρόεδρός της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής, λίγες μέρες μετά την έκδοση διατάγματος που οδηγεί στην κρατικοποίησή της. Λόγω της δυστοκίας στην εξεύρεση επενδυτών και της πιθανότητας αποτυχίας της έκδοσης, πρόσθεσε, το κράτος ήρθε και υλοποίησε το στόχο για αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου από την τράπεζα.

Η κίνηση αυτή, ανέφερε, εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Δάνεια μετόχων Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι μέλη του ΔΣ κατέχουν μεγάλα ποσά σε δάνεια από τη Λαϊκή εξήγησε ότι «στα πλαίσια των καθηκόντων μας αρχίσαμε μια διερεύνηση η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη» είπε για να λάβει το λόγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής και να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. «Τα δάνεια προς τους διοικητικούς συμβούλους διέπονται από αυστηρές κανονιστικές οδηγίες και υπάρχουν περιορισμοί», ανέφερε. «Για παράδειγμα» σημείωσε «τα ανεξασφάλιστα δάνεια προς του συμβούλους δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του κεφαλαίου ενώ με τους σημερινούς περιορισμούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2%». Εξήγησε ακόμη ότι «λόγω του ότι ένα ποσοστό του κεφαλαίου λόγω PSI έχει διαγραφεί, πιθανόν κάποια δάνεια να παρουσιάζουν σε υπέρβαση από το επιτρεπτό όριο του 2% που ισχύει σήμερα». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Στυλιανίδης λέγοντας ότι «θα ζητηθεί να συμμορφωθούν οι σύμβουλοι και όσοι δεν συμμορφώνονται οφείλουν να παραιτηθούν από το ΔΣ», είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά όμιλο επιχειρήσεων συμβούλου.

Και δεν αφορά κανένα σύμβουλο για τους οποίους έχουν γίνει πρόσφατα αποδεκτές οι παραιτήσεις τους (σ.σ. τους Νεοκλή Λυσάνδρου, Κωσταντίνο Μυλωνά και Πλάτωνα Λανίτη). Μεγάλες αποζημιώσεις προς Μπουλούτα Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν αληθεύει ότι ανώτατα στελέχη της τράπεζας από την Ελλάδα όταν παραιτήθηκαν πήρα πολλά εκατομμύρια ως αποζημίωση παραδέχθηκε ότι όντως έτσι είναι λόγω ελληνικής νομοθεσίας και αφορά τον πρώην διευθύνων σύμβουλο Ευθύμιο Μπουλούτα. «Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος είχε παραιτηθεί και είχε συμβόλαιο με την τράπεζα το οποίο διέπει και τις απολαβές και τους όρους, όταν διακόπτεται για κάποιο λόγο το συμβόλαιο». «Ναι, οι αριθμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε, σε εξαίρεση με άλλους οι οποίοι είχαν σύμβαση εργασίας και δεν αποζημιώθηκαν με μεγάλα ποσά βάσει την ελληνική νομοθεσία. Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι «η ελληνική νομοθεσία καθορίζει ότι όταν κάποιος παραιτηθεί ή απομακρυνθεί τότε δικαιούται αποζημίωσης περίπου 1ή 2 ή 3 μηνών μισθών ανάλογα για κάθε χρόνο υπηρεσία στην τράπεζα». Ο κ. Σαρρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση, τη βουλή, την Κεντρική Τράπεζα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις άμεσες κινήσεις τους. source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007 τα κέρδη των τραπεζών

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007 τα κέρδη των τραπεζών

Τα υψηλότερα κέρδη από τα μέσα του 2007 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο του 2007 οι τράπεζες στις ΗΠΑ ενώ η δραστηριότητα στις χορηγήσεις δανείων υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα τρίμηνα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Ειδικότερα, τα κέρδη των 7.307 τραπεζών αυξήθηκαν 22,9% στα 35,3 δισ. δολ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 31,6% στα 14,3 δισ. δολ. Η συνολική δανειακή δραστηριότητα υποχώρησε 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με το πρώτο του 2011 ήταν αυξημένη κατά 2,2%.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3,1%, ή 5 δισ. δολ., στα 169,6 δισ. δολ. καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις δανείων σημείωσαν άνοδο κατά 2,3 δισ. δολ. Ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών υποχώρησε στις 772 από 813 το Δεκέμβριο διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2009. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατέρρευσαν 16 τράπεζες, αριθμός ο οποίος είναι ι μικρότερος από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

 source: capital.gr

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Γαλλίας

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Γαλλίας

 Στην επιβεβαίωσης της αξιολόγησης της Γαλλίας “AAA” με αρνητικό outlook προέβη η Moody΄s, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο οίκος αναφέρει στη έκθεσή του πως η εκλογή του Francois Hollande στην προεδρία της χώρας δεν αλλάζει την άποψή του για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους και ειδικά μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου, η Moody΄s αναμένει να δει μία πιο καθαρή εικόνα για το πραγματικό πρόγραμμα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και για τους κινδύνους στην επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τις προκλήσεις στην Ευρωζώνη,» αναφέρει ο οίκος. Η Moody΄s είχε υποβαθμίσει το outlook της γαλλικής αξιολόγησης σε αρνητικό από σταθερό το Φεβρουάριο επικαλούμενη τους αυξανόμενους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που προκαλεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.


source: capital.gr

Κατεβάζει απότομα ταχύτητα η κινεζική βιομηχανία

Κατεβάζει απότομα ταχύτητα η κινεζική βιομηχανία

Για έβδομο συνεχή μήνα καταγράφηκε συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον βιομηχανικό κλάδο της Κίνας καθώς αποδυναμώνονται οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο προκαταρκτικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για την κινεζική μεταποίηση μειώθηκε στο 48,7 τον Μάιο από 49,3 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Στην σχετική ανακοίνωση, η HSBC επικεντρώνεται στην ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. «Η νέα μείωση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων το Μάιο αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της κατάστασης στις εξαγωγές» αναφέρει η HSBC και συμπληρώνει: «Απαιτείται επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται».

source: euro2day.gr

Ευρωζώνη: Νέα συρρίκνωση σε μεταποίηση, υπηρεσίες

Ευρωζώνη: Νέα συρρίκνωση σε μεταποίηση, υπηρεσίες

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2009 συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης το Μάιο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό 35 μηνών των 45,9 μονάδων από 46,7 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν τον σύνθετο δείκτη στις 46,5 μονάδες. Ο δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε στις 46,5 μονάδες από 46,9 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο μεταποιητικός PMI μειώθηκε στις 45 μονάδες από 45,9 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία το Μάιο, υποδηλώνοντας τις έντονες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 106,9 μονάδες από 109,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, τερματίζοντας το ανοδικό ράλι των τελευταίων έξι μηνών. Διαμορφώθηκε έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη μείωσή του στις 109,5 μονάδες. Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 113,3 μονάδες από 117,5 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 100,9 μονάδες από 102,7 μονάδες.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο Το γερμανικό ΑΕΠ παρουσίασε πάντως αύξηση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012 χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει επίσης ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% το εν λόγω διάστημα, έπειτα από πτώση 1,5% που είχαν σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η ιδιωτική κατανάλωση, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 0,4%. «Την ώρα που η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναζητά την ανάπτυξη, η Γερμανία την έχει», σχολίασε οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. «Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες, αντικατοπτρίζοντας τις αποδυναμωμένες νέες παραγγελίες», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο

Αύξηση 0,5% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012 χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αύξηση 0,5% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012 χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει επίσης ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% το εν λόγω διάστημα, έπειτα από πτώση 1,5% που είχαν σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η ιδιωτική κατανάλωση, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 0,4%.

«Την ώρα που η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναζητά την ανάπτυξη, η Γερμανία την έχει», σχολίασε οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. «Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες, αντικατοπτρίζοντας τις αποδυναμωμένες νέες παραγγελίες», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

Hewlett Packard: Προς μείωση 27.000 θέσεων εργασίας

Hewlett Packard: Προς μείωση 27.000 θέσεων εργασίας

Τα σχέδιά της να προχωρήσει σε περικοπές 27.000 θέσεων εργασίας έως το 2014 ανακοίνωσε ο τεχνολογικός «κολοσσός» Hewlett-Packard, μετά την πτώση που κατέγραψαν τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υπολογιστών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση σχεδόν 8% του εργατικού της δυναμικού έως το 2014, ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να της αποφέρει ετησίως οικονομίες ύψους 3 έως και 3,5 δις. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα επανεπενδυθεί στην εταιρεία. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της Hewlett-Packard το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν στα 1,59 δισ. δολάρια ή 80 σεντς ανά μετοχή έναντι 2,3 δισ. δολαρίων ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας κατά την ίδια περίοδο σημείωσαν πτώση της τάξης του 3% διαμορφούμενα στα 30,69 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 29,92 δισ. δολάρια.

source: capital.gr

Wednesday, May 23, 2012

Fitch: Σε RWN τρεις κυπριακές τράπεζες

Fitch: Σε RWN τρεις κυπριακές τράπεζες

Η Fitch τοποθέτησε σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (rating watch negative) αξιολογήσεις των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας. Η ενέργεια αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και τα support ratings των τριών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το rating watch negative των τραπεζών οφείλεται στην έκθεσή τους στα υψηλά ρίσκα που σχετίζονται με την Ελλάδα και κυρίως το ενδεχόμενο να μην διατηρήσει η χώρα τη θέση της στην ευρωζώνη.

 source: euro2day.gr

Σε χαμηλό 21 μηνών το ευρώ

Σε χαμηλό 21 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν αναμονή της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την έκβαση της Συνόδου, εκτιμώντας πως δεν θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Το κοινοτικό νόμισμα βυθίστηκε νωρίτερα μέχρι τα 1,2615 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από τα 1,2624 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο του 2012 - όπου είχε βρεθεί τον Ιανουάριο. «Ο κίνδυνος για το ευρώ είναι πτωτικός βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύω πως υπάρχει η πιθανότητα για κάλυψη ανοικτών θέσεων», σχολίασε αναλυτής της SEB στη Στοκχόλμη. Η SEB προβλέπει πως το ευρώ θα διαμορφωθεί στα 1,26 δολάρια στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο.

source: naftemporiki.gr
Share |