Wednesday, May 30, 2012

Εθνική: Ζημίες 537 εκ. το α΄ τρίμηνο

Εθνική: Ζημίες 537 εκ. το α΄ τρίμηνο

Ζημίες €537 εκατ., κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το α΄ τρίμηνο λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση. Δήλωση Απ. Ταμβακάκη "Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η Τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η πρόσφατη εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκατέστησε την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου ύστερα από την απομείωση του κεφαλαίων μας εξαιτίας της συμμετοχής της Τράπεζας στη διαδικασία του PSI, γεγονός που αφενός διασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα και αφετέρου επιτρέπει στην Τράπεζα να εξαλείψει την άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα έχει πρόσβαση σε αποθέματα ρευστότητας που μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο, παρά την παρατηρούμενη κινητικότητα στις καταθέσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ‐‐ φαινόμενο που τείνει να αποκλιμακώνεται Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Τράπεζα συνεχίζει τη στρατηγική θωράκισής της. Συνεχίζει να μειώνει το λειτουργικό της κόστος ‐‐ 7% στο α´ τρίμηνο του 2012 στον Όμιλο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (συνολικά 15% τα προηγούμενα δύο χρόνια), βασική συνιστώσα στη διατήρηση των προ‐προβλέψεων και προ‐χρηματοοικονομικών πράξεων κερδών του Ομίλου σε σχετικά υγιή επίπεδα (€500 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012).

Θωρακίζει τον ισολογισμό της από την επίδραση των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της βαθειάς ύφεσης, προσθέτοντας προβλέψεις ύψους €560 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012 εκ των οποίων €470 εκατ. στην Ελλάδα, διατηρώντας την κάλυψη στα υψηλά επίπεδα του 56%. Επίσης, τα κέρδη του Ομίλου υποστηρίζονται και από τα αποτελέσματα της θυγατρικής μας στην Τουρκία (Finansbank) που πραγματοποίησε κέρδη €125 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012. Τέλος, είναι αξιοσημείωτη η μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των θυγατρικών μας στην ΝΑ Ευρώπη κατά €1.3 δισ. τα 2 τελευταία έτη. Η Εθνική Τράπεζα, με απόλυτη συνέπεια στον θεσμικό ρόλο της, ως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, που έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε κρίσεις στην ιστορία της χώρας μας, θα πρωτοστατήσει και πάλι στην εθνική προσπάθεια να ξεπερασθεί όσο πιο ομαλά γίνεται αυτή η πρωτοφανής κρίση".

Κύρια στοιχεία αποτελεσμάτων Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,1% μετά την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €7,4 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,4% Πρόγραμμα Kεφαλαιακής Eνίσχυσης της Τράπεζας - Η επαναγορά καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων πρόσθεσε €302 εκατ. κύρια βασικά ίδια κεφάλαια - Περαιτέρω δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο Ομίλου κατά 7% σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2011 κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα κατά 9% για την ίδια περίοδο Ρευστότητα - Παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009, το δανειακό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να χρηματοδοτείται από καταθέσεις με το λόγο δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 105% στην Ελλάδα και στο 111% στον Όμιλο -

Παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, οι εκροές καταθέσεων της ΕΤΕ κατά το β’ τρίμηνο του 2012 ήταν χαμηλότερες αυτών του α’ τριμήνου και διαμορφώθηκαν στα -€1,3 δισ., -3,1% από το α’ τρίμηνο του 2012 - Περαιτέρω βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Τουρκία και στη ΝΑ Ευρώπη σε 114%, και 129%, μειωμένος κατά 8 και 12 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα έναντι του α΄τριμήνου του 2011 -

Μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των μονάδων της ΝΑ Ευρώπης κατά €1,3 δισ. τα δύο τελευταία έτη Θωράκιση Ισολογισμού - Προβλέψεις ύψους €559 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2012 (+47% έναντι του α’ τριμήνου του 2011), εκ των οποίων €473 εκατ. στην Ελλάδα - Κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση (+90 ημέρες) από προβλέψεις στα υψηλά επίπεδα του 56% για τον Όμιλο και 57% στην Ελλάδα Οικονομικά Αποτελέσματα -Προ-προβλέψεων κέρδη, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011, παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα - Τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως σε αναπροσαρμογή της αξίας των παραγώγων χρηματοοικονομικών στοιχείων για πιστωτικό κίνδυνο - Σημαντική συνεισφορά των θυγατρικών στην Τουρκία και τη Ν.Α. Ευρώπη στα οργανικά έσοδα, €450 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2012 αυξημένη κατά 7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011 - Ζημίες €537 εκατ., λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα Οι λειτουργικές ζημίες του Ομίλου της ΕΤΕ το α’ τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε €537 εκατ. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η συνεισφορά των αποτελεσμάτων χρηματοοικονομικών πράξεων και λοιπών εσόδων (ζημίες €298 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2012) επηρεαζόμενα κυρίως από την αναπροσαρμογή της αξίας των παραγώγων χρηματοοικονομικών στοιχείων για πιστωτικό κίνδυνο αλλά και των συνεχιζόμενων υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών οι οποίες ανήλθαν σε €559 εκατ., αυξημένες κατά 47% έναντι του α’ τριμήνου του 2011 λόγω του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος της ΕΤΕ, ανταποκρινόμενος στη δύσκολη αυτή περίοδο την οποία διέρχεται η Ελληνική οικονομία, προγραμμάτισε και υλοποίησε σειρά ενεργειών, οι οποίες ως στόχο είχαν την προσαρμογή του επιχειρηματικού του μοντέλου στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ενίσχυσε την κεφαλαιακή του θέση μέσω της επαναγοράς μέρους των καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων (€302 εκατ.), θωράκισε τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις και περιέστειλε σημαντικά τις λειτουργικές του δαπάνες. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις προσπάθειες περιστολής των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7% σε επίπεδο Ομίλου έναντι του α’ τριμήνου του 2011, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη κατά 9% και 11% αντίστοιχα σε ετήσια βάση αλλά και τη συγκράτηση της αύξησης των λειτουργικών δαπανών στην Τουρκία παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Επίσης, είναι άξια αναφοράς η επίδοση στο μέτωπο των καταθέσεων στην Ελλάδα. Στο α’ τρίμηνο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €2,3 δισ. Στη διάρκεια των δύο μηνών που μεσολάβησαν έκτοτε, και παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε €1,3 δισ. και ήταν απολύτως διαχειρίσιμες, γεγονός που καταδεικνύει τη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών προς την Τράπεζα. Η εφαρμογή της στρατηγικής ενίσχυσης της ρευστότητας των θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό υπογραμμίζεται από την κατά 19% αύξηση των καταθέσεων στην Τουρκία και τη μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των μονάδων της ΝΑ Ευρώπης κατά €1,3 δισ. τα δύο τελευταία έτη. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 111%, και στην Ελλάδα στο 105% στο τέλος του α’ τριμήνου του 2012 παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009. Περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του Ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης Στα πλαίσια των ενεργειών της για την κεφαλαιακή της θωράκιση, το α’ τρίμηνο του 2012, η Τράπεζα ολοκλήρωσε την επαναγορά μέρους των καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων που είχε εκδώσει στο παρελθόν. Η κίνηση αυτή του Ομίλου της ΕΤΕ είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (€302 εκατ.). Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της ΕΤΕ μετά τη ζημία από την συμμετοχή στο PSI+ και τις λοιπές απομειώσεις, τη θετική επίδραση των παραπάνω ενεργειών, αλλά κυρίως την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους €7,4 δισ διαμορφώνεται σε 8,1%. Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,4%.

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Στο 1,3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα τις αναφορές της Εθνικής στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, με τη διοίκηση της τράπεζας να τονίζει ότι η αβεβαιότητα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν έχει βοηθήσει στο θέμα των καταθέσεων. Η ΕΤΕ στο τέλος του πρώτου τριμήνου εμφανίζει 6% μείωση στις καταθέσεις στην εγχώρια αγορά από 41,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 39 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εξήγησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προσθέσει επιπρόσθετη πίεση, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα μειωθεί μετά τις νέες εκλογές. Στα 25-26 δισ. ευρώ η εξάρτηση από την ΕΚΤ, ενώ από το μηχανισμό ELA το αντίστοιχο μέγεθος στα 6-7 δισ. ευρώ με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 32 δισ. ευρώ από 31,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.

Η πρόσφατη εισροή κεφαλαίων από το ΤΧΣ θα επιτρέψει στην Τράπεζα να εξαλείψει την άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA). Τα κεφάλαια core tier 1 διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ με το δείκτη στο 6,4% ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνάει το 8% στο 8,1%. Το συνολικό ποσό από το ΤΧΣ τοποθετείται στα 7,4 δισ. ευρώ Σύμφωνα με τι διοίκηση της ΕΤΕ, μετά τις εκλογές θα γίνουν γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ το τελικό ποσό που θα χρειαστεί η ΕΤΕ για την ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι ακόμη γνωστό.

source: euro2day.gr
Share |