Wednesday, May 30, 2012

HB: Κέρδη €8,1 εκ. το τρίμηνο

HB: Κέρδη €8,1 εκ. το τρίμηνο
Κέρδη €8,1 εκ. ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2012 η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών €0,9 εκ. το τρίμηνο του 2011. Η αύξηση των κερδών της τράπεζας αποδίδεται στη βελτίωση των εσόδων της και προκύπτει παρά τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων. Θετικά επηρέασε και η μείωση των ζημιών στην Ελλάδα στα €7,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €15,4 εκ. πέρσι. Κατά την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012, η τράπεζα προχώρησε σε επιπρόσθετη απομείωση ύψους €7,3 εκ. με βάση τη διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατείχε και της παρούσας αξίας των νέων τίτλων που προέκυψαν κατά την ανταλλαγή των επιλέξιμων τίτλων σύμφωνα με το εθελοντικό σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών (PSI+) στις 12 Μαρτίου 2012. Το συνολικό ύψος της απομείωσης των επιλέξιμων τίτλων πριν την ανταλλαγή, αντιπροσώπευε το 77,3% της ονομαστικής τους αξίας. Έσοδα Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου, εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των ομολόγων ελληνικού δημοσίου, αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με το 2011.

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ανήλθε στο 19% στα €57,1 εκ. από €48,02 εκ. Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012 ανήλθε σε 2,83% (Δεκέμβριος 2011: 2,65%, Μάρτιος 2011: 2,43%). Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 2%, στα €28,0 εκ. σε σύγκριση με €28,5 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω του κόστους της απομείωσης των ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Τα κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων αυξήθηκαν από €8,1 εκ. σε €13,5 εκ. Έξοδα Το σύνολο των εξόδων παρουσίασε μείωση 8% στα €40,7 εκ. σε σύγκριση με €44,3 εκ. για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης διαμορφώνεται στο 44,0% και είναι μειωμένος από τα επίπεδα του 57,9% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 71% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Μάρτιος 2011: 73%) και το προσωπικό στις 31 Μαρτίου 2012 αριθμεί 1.968 άτομα (Μάρτιος 2011: 1.990 άτομα). Στην Κύπρο τα έξοδα προσωπικού τα οποία ανέρχονται σε €24,0 εκ. και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων προσωπικού του Ομίλου, έχουν μειωθεί κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάρτιος 2011: €27,4 εκ.). Η μείωση οφείλεται κυρίως στον τερματισμό των δικαιωμάτων των υπαλλήλων σε φιλοδώρημα αφυπηρέτησης και στην ταυτόχρονη έναρξη εισφοράς της τράπεζας σε ταμείο προνοίας.

Προβλέψεις Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012, ανήλθε σε €31,8 εκ. και αυξήθηκε κατά €5,2 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2011. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα του τριμήνου, διαμορφώνεται σε 2,3% (Δεκέμβριος 2011: 2,5%, Μάρτιος 2011: 1,9%). Μειώθηκαν οι ζημιές στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, παρ’ όλη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας, η ζημιά πριν τη φορολογία μειώθηκε στα €7,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €15,4 εκ. το Μάρτιο 2011.

 Η μείωση της ζημιάς οφείλεται κυρίως στη μείωση των προβλέψεων για απομείωση της αξίας χορηγήσεων Χορηγήσεις – καταθέσεις Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες έμειναν στα ίδια επίπεδα με το Δεκέμβριο του 2011 και ανέρχονται σε €5,6 δισ. ενώ οι συνολικές καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 4%, φθάνοντας τα €7,4 δισ. σε σύγκριση με €7,1 δισ. το Δεκέμβριο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου με βάση τα αποτελέσματα της τριμηνίας που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012 διαμορφώνεται στο 7,1% (Δεκέμβριος 2011: -20,9%).

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου, με βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ), ανήλθε σε 12,7% (Δεκέμβριος 2011: 12,9%), ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 10,0% (Δεκέμβριος 2011: 10,1%) και ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων σε 7,1% (Δεκέμβριος 2011: 7,1%). Η τράπεζα αναφέρεται και στο θέμα της κεφαλαιουχικής ενίσχυσης του ομίλου. Με την υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης εντός του 2012, ο Όμιλος αναμένει να αντλήσει €66 εκ. ενισχύοντας έτσι τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Στις 31 Μαρτίου 2012, λαμβάνοντας υπόψη την άντληση κεφαλαίων, ο ενδεικτικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 13,9%, 11,2% και 8,3% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να υπερβαίνει όλους τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στόχοι, προοπτικές Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία. Επιπλέον στόχος του Ομίλου είναι η αποτελεσματική διαχείριση τόσο του αυξημένου πιστωτικού όσο και του συναλλαγματικού κινδύνου που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.

Η διοίκηση και διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης. Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το υπόλοιπο του 2012 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και της κατανάλωσης και τη διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα αναμένεται ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και τη διατήρηση ψηλού δείκτη ανεργίας. Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στον πολιτικό χώρο επηρεάζει αρνητικά την οικονομική σταθερότητα της χώρας και ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω χειροτέρευση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του δικτύου. Στη Ρωσία αναμένεται η συνέχιση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Όμιλος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το σχέδιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης που έχει πρόσφατα ανακοινώσει η Τράπεζα. Η αύξηση του κεφαλαίου θα θωρακίσει περαιτέρω τον Όμιλο έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει σε περαιτέρω κραδασμούς στην οικονομία, να τηρεί όλες τις νέες εποπτικές απαιτήσεις και παράλληλα να του δώσει την ευχέρεια της ορθολογικής ανάπτυξης στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

source: stockwatch.com.cy
Share |