Wednesday, April 4, 2012

Ευρωζώνη: Πτώση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου


Ευρωζώνη: Πτώση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου

Λονδίνο (Dow Jones) – Οι πωλήσεις λιανικής στις 17 χώρες του ευρώ υποχώρησαν ελαφρώς το Φεβρουάριο καθώς τα προγράμματα λιτότητας των κυβερνήσεων και η άνοδος της ανεργίας έπληξαν τη δυναμική δαπανών των καταναλωτών.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, και ήταν χαμηλότερα 2,1% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011. Η μηνιαία πτώση ήταν αντίστοιχη των προσδοκιών ενώ η ετήσια ήταν μεγαλύτερη, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones την προηγούμενη εβδομάδα, ανέμεναν πτώση 1,2%.

Η υποχώρηση του Φεβρουαρίου υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν τους πέντε από τους τελευταίους επτά μήνες, αν και η Eurostat αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την άνοδο του Ιανουαρίου στο 1,1% από το 0,3%. Οι καταναλωτές στην ευρωζώνη έχουν πληγεί από την σταθερή άνοδο της ανεργίας, τη χαμηλή ανάπτυξη των μισθών και την αύξηση των ενεργειακών τιμών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τη δημοσιονομική κρίση της περιοχής.

Η υποχώρηση του Φεβρουαρίου έρχεται να προστεθεί σε αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο, γεγονός που θα την αφήσει με μια τεχνική ύφεση μετά από την πτώση 0,3% της παραγωγής στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου. Ωστόσο, το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται να παράσχει περισσότερη στήριξη μετά από τη σημερινή του συνεδρίου, επιλέγοντας να περιμένει μέχρι να είναι ξεκάθαρο ποια επίδραση θα έχουν τα δύο προγράμματα LTRO στο δανεισμό.

Η υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στο μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης, τη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρά το ότι η ανεργία διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό. Αντίθετα, οι πωλήσεις στη Γαλλία ενισχύθηκαν σημαντικά, και επίσης ανέκαμψαν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που πλήττονται από την λιτότητα. Οι πωλήσεις υποχώρησαν περισσότερο στη Σλοβενία, κατά 5% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν 0,4%, ενώ οι πωλήσεις άλλων προϊόντων υποχώρησαν 0,3%.





source: capital.gr

No comments:

Share |