Monday, April 30, 2012

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 29 μηνών ο Chicago PMI τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 29 μηνών ο Chicago PMI τον Απρίλιο

 Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών σημείωσε ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 56,2 μονάδες από 62,2 το Μάρτιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 60,9 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009 και συγκεκριμένα στις 57,1 μονάδες από 68,6 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 57,4 μονάδες από 63,3 μονάδες, ο δείκτης των αποθεμάτων μειώθηκε στις 53,9 μονάδες από 57,4 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 58,7 μονάδες από 56,3 μονάδες.

source: capital.gr

CPB: Πρόσθετες ζημιές €316 εκ. από PSI+

CPB: Πρόσθετες ζημιές €316 εκ. από PSI+

 Πρόσθετες ζημιές €315,5 εκ. ανακοίνωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα που έλαβε στις 27 Απριλίου επιστολή που επιβεβαιώνει τη δέσμευση του κράτους να τη στηρίξει αν χρειαστεί ανάγκη. Οι αυξημένες ζημιές οφείλονται στο αυξημένο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που ανεβάζει την τελική απομείωση στο 76,4% έναντι 65% που περιλήφθηκε στα προκαταρτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι ζημιές της τράπεζας ανήλθαν στα €3.650 εκ. έναντι €3.335 εκ. που είχαν ανακοινωθεί το Φεβρουάριο.

Η Τράπεζα έχασε τελικά €2331 εκ. από τα ελληνικά ομόλογα αντί €1969 εκ. Οι υπόλοιπες ζημιές προέκυψαν από επισφάλειες και από τη διαγραφή υπεραξίας. Όσον αφορά την κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας, η διοίκηση της Λαϊκής εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις», αναφέρεται. Tο Διοικητικό Συμβούλιο στην αξιολόγηση της ικανότητας του Ομίλου να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως δρώσα λειτουργική επιχείρηση και ενόψει των αβεβαιοτήτων που υφίστανται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του Ομίλου, έχει επιπρόσθετα λάβει υπόψη την επιβεβαιωμένη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει την Τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών στις 27 Απριλίου, 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για παραχώρηση της αναγκαίας στήριξης προς την Τράπεζα για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας, φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ώστε η Τράπεζα να συνεχίσει να λειτουργεί ως δρώσα λειτουργική επιχείρηση.

Το ΔΣ της Τράπεζας, έχοντας λάβει υπόψη τους πιο πάνω παράγοντες, έχει εύλογη προσδοκία ότι η ανακεφαλαιοποίηση του Ομίλου θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και ως εκ τούτου είναι ικανοποιημένοι ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μπορούν να ετοιμαστούν με βάση της αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Σε έναν ορίζοντα τριών με πέντε ετών, ο Όμιλος στοχεύει σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,75%, δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 50% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περί το 15% νοουμένου ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν.

source: stockwatch.com.cy

37000 άνεργοι στην Κύπρο

37000 άνεργοι στην Κύπρο

Εντός των ημερών τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων με επιδότηση του μισθολογικού κόστους από το Υπουργείο Εργασίας. Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στο Super Spor FM, είπε ότι το πρόγραμμα αφορά νέους, εως 29 ετών, οι οποίο είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι τουλάχιστον για τρεις μήνες, καθώς και άτομα άνω των 28 ετών που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για τουλάχιστον επτά μήνες.

Διευκρίνισε επίσης ότι το σχέδιο καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση και θα επιδοτείται το μισθολογικό κόστος κατά 50% και στην κατασκευαστική βιομηχανία κατά 65%. Αναφερόμενη στα κριτήρια, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους, δεν πρέπει να έχπουν εκκρεμότητες στον Φόρο και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού και δεν θα πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό τουλάχιστον για τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων περιορίζεται σε ένα μήνα, ενώ σε ένα μήνα θα εξετάζονται και οι αιτήσεις με στόχο την ταχύτερη δυνατή εργοδότηση ανέργων. Αναφερόμενη στην ανεργία στην Κύπρο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι έφθασε το 9,5%, που αντιστοιχεί σε 37 χιλιάδες άτομα. Ερωτηθείσα κατά πόσον το υπουργείο εξετάζει νέα μέτρα, επανέλαβε πως με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης έχει δημιουργηθεί μια τριμερής επιτροπή για την απασχόληση στην οποία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, και οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν υποβάλει μια σειρά από εισηγήσεις αναφορικά με τα θέματα της ανεργίας.

Τώρα, πρόσθεσε, είμαστε στο στάδιο που θα κωδικοποιήσουμε και θα αξιολογήσουμε αυτές τις εισηγήσεις και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα δούμε ποιες από αυτές τις εισηγήσεις θα μπορέσουμε να προωθήσουμε». Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμα ότι «ο στόχος για τη μείωση της ανεργίας είναι άμεσα συνυφασμένος με τα θέματα της ανάπτυξης και το κλειδί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η ανάπτυξη. Εδώ είναι που η κυβέρνηση επικεντρώνεται συνολικά να επαναφέρουμε τη κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και σ’ αυτή την προσπάθεια χρειάζεται φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας να δώσει τη δική του συμβολή».

source: alithia.com.cy

Σε οκταετή κάθειρξη ο Παύλος Ψωμιάδης

Σε οκταετή κάθειρξη ο Παύλος Ψωμιάδης

 Ένοχο για κακούργημα έκρινε το δικαστήριο τον πρώην μεγαλομέτοχο του ομίλου «Ασπίς», Παύλο Ψωμιάδη, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των 500 εκατ. ευρώ, που προσκόμισε το 2009. Ο Παυλος Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη, χωρίς αναστολή.

Είχε προσκομίσει την επιταγή, προκειμένου να πείσει τις Αρχές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποθεματικά της εταιρείας Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Λοΐζος, στενός συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος φέρεται να του είχε προσκομίσει την εγγυητική επιταγή.

source: protothema.gr

Βρετανία: Σε ύψος-ρεκόρ o πλούτος των πλουσίων

Βρετανία: Σε ύψος-ρεκόρ o πλούτος των πλουσίων

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρυσι, σύμφωνα με τον κατάλογο των πλουσίων που δημοσιεύει η εφημερίδα Sunday Times σήμερα, την ώρα που τα εισοδήματα και οι καταθέσεις των περισσότερων ανθρώπων στη χώρα συμπιέστηκαν, εξαιτίας του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων.
Τα συνολικά πλούτη των 1.000 ευπορότερων ανθρώπων οι οποίοι ζουν στη Βρετανία διογκώθηκαν κατά σχεδόν 5%, σε πάνω από 414 δισ. λίρες, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σε ετήσια βάση τα τελευταία 24 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύουν οι Τάιμς.

Τα 77 μέλη του καταλόγου των πλουσίων του 2012 είναι δισεκατομμυριούχοι, δύο περισσότερα από την αντίστοιχη καταγραφή του 2008. Η καλοτυχία των πλουσίων έρχεται σε σχεδόν διαμετρική αντίθεση με τα οικονομικά προβλήματα για πολλούς Βρετανούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πέντε χρόνια λιτότητας στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος, το επίπεδο του οποίου έχει φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, κι ενώ ακόμα η οικονομία δεν έχει συνέλθει από την κρίση του 2008.

Στις τρεις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται μεγιστάνες από το εξωτερικό οι οποίοι ζουν στη Βρετανία κι απέκτησαν την περιουσία τους δραστηριοποιούμενοι σε βιομηχανίες που βασίζονται σε φυσικές πηγές - ορυκτά, μέταλλα, πετρέλαιο. Ο Λάξμι Μίταλ διατήρησε το στέμμα του πλουσιότερου ανθρώπου στη Βρετανία, παρότι έχασε σχεδόν το εν τέταρτον της περιουσίας του την περασμένη χρονιά μετά την πτώση της τιμής των μετοχών της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο. Ο γεννημένος στην Ινδία επιχειρηματίας είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 4,8 δισ.

source: naftemporiki.gr

Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

 Ελαφρώς μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση της τάξεως του 0,8% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε ετήσια βάση, καταγράφηκε άνοδος 2,3%. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μια μηνιαία αύξηση της τάξεως του 1% και ετήσια αύξηση 0,5%. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε μηνιαία πτώση 0,9% έναντι πτώσης 1,1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Σε ετήσια βάση, η άνοδος αναθεωρήθηκε σε 2,1% από 1,7%.

source: naftemporiki.gr

Sunday, April 29, 2012

Πατώνουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Πατώνουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009 είχαν το Μάρτιο οι πωλήσεις ιδιωτικών σαλούν επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 1.675 το Μάρτιο του 2012 σε σύγκριση με 2.432 την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καταγράφοντας πτώση 31,1%.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη μείωση που σημειώνεται στις εγγραφές ιδιωτικών σαλούν από τον Οκτώβρη του 2009. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εγγραφές των καινούργιων σαλούν σημείωσαν σημαντική πτώση 35,2% στα 801 από 1.237 το Μάρτιο του 2011 Το ίδιο άσχημη είναι και η κατάσταση στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων. Οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων το Μάρτιο υποχώρησαν κατά 26,9% στα 874 έναντι 1.195 τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν συνολικά κατά 24% πέφτοντας στις 5.522, σε σύγκριση με 7.263 την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

Ο Π. Δημητριάδης νέος διοικητής ΚΤ

Ο Π. Δημητριάδης νέος διοικητής ΚΤ

Το διορισμό του Πανίκου Δημητριάδη στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η κυβέρνηση. Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Leicester, αντικαθιστά τον Αθανάσιο Ορφανίδη, στην πιο δύσκολη καμπή για το τραπεζικό σύστημα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα στις 12:15 στο προεδρικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε να διορίσει τον κ. Δημητριάδη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για θητεία πέντε ετών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς τι αναμένει η κυβέρνηση από το νέο Διοικητή και αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο προσέγγισης του τέως Διοικητή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός του κράτους. Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα, έχει προβεί στο διορισμό του κ. Δημητριάδη.

Ποτέ δεν τέθηκε σε κανένα Πρόεδρο να εξηγήσει αποφάσεις διορισμού ή μη διορισμού ή παύσης οποιουδήποτε. Ο καθένας κρίνεται από τις δικές του πράξεις και το δικό του έργο». Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε επίσης ότι «ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, ένεκα των προβλημάτων που υπάρχουν στο τραπεζικό τομέα, θα πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση θα σταθεί ασφαλώς δίπλα από τον Διοικητή και θα συνεχίσει τη συνεργασία που έχει με την Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για την κυπριακή οικονομία». Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχήθηκε στον κ. Δημητριάδη κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. «Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση», πρόσθεσε, «εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Αθανάσιο Ορφανίδη, για τις υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην παραπέρα σταδιοδρομία του».

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Leicester θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 3 Μαΐου και από την πρώτη μέρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί στον τραπεζικό κλάδο η κρίση στην Ελλάδα. Υπό τη διοίκηση του κ. Δημητριάδη, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους ανακεφαλαιοποίησής τους για κάλυψη των ζημιών ύψους €4,7 δισ. που ανακοίνωσαν για το 2011 και να στηρίξουν παράλληλα την οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση. Ο νέος διοικητής επέκρινε αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο τη διακυβέρνηση στις τράπεζες και την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, και η θητεία του ενδεχομένως να συνδυαστεί με πιο παρεμβατική προσέγγιση στα των τραπεζών. Έχει επίσης διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του και από πολλούς οικονομολόγους στο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζοντας ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών θα επέλθει κυρίως μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν κρύβει την νεοκενσιανή του προσέγγιση στο θέμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για αντιμετώπισή της.

 Ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης επίδειξης αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους και τάχθηκε έντονα κατά των προσεγγίσεων που ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η κριτική του προσέγγιση στο μονεταρισμό και σε θεωρίες που συνδέουν τη διόγκωση του ενεργητικού των τραπεζών με την οικονομική ανάπτυξη, έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ακαδημαϊκό έργο του νέου διοικητή, που έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά. Πολλές από τις απόψεις εκφράστηκαν τους τελευταίους 15 μήνες στην αρθρογραφία του στη StockWatch, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, εν μέρει λόγω της έντονης κριτικής που ασκήθηκε για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι 53 ετών. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Κάϊμπριτζ. Εργάστηκε ως λειτουργός στην Κεντρική Τράπεζα για πέντε χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα με πρώτο σταθμό το πανεπιστήμιο του Κίλ, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

 source: stockwatch.com.cy, naftemporiki.gr

Friday, April 27, 2012

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Επιβράδυνε το α΄ τρίμηνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας χάνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω κυρίως της μεγάλης υποχώρησης στα αποθέματα των επιχειρήσεων και της μείωσης των κυβερνητικών δαπανών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η βραδύτερη επέκταση "αντανακλά κατά κύριο λόγο την υποχώρηση στις επενδύσεις για τα αποθεματικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την επιβράδυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός της στεγαστικής αγοράς". Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 2,1% το πρώτο τρίμηνοι μετά από άνοδο 5,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 3,0%, έχοντας καταγράψει βουτιά 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 2,9% το α΄ τρίμηνο καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το δ΄ τρίμηνο του 2010. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη καθώς ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο μετά από άνοδο 1,2% gain την προηγούμενη περίοδο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Άνοδο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις σημείωσε στο τέλος Απριλίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 76,4 από 76,2 μονάδες τον Μάρτιο και 75,7 μονάδες στα μέσα Απριλίου όπου και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να διατηρηθεί.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 82,9 μονάδες έναντι 86 μονάδων τον Μάρτιο και 80,6 μονάδων στα μέσα Απριλίου ενώ ο δείκτης των προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 72,3 μονάδες από 69,8 και 72,5 μονάδων αντίστοιχα. Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντας ενός έτους υποχώρησε στο 3,2% από 3,9% και 3,4% στα μέσα Μαρτίου ενώ σε βάθος πέντε ετών μειώθηκε στο 2,9% από 3%.

source: capital.gr

«Αλμα» 61% για τα κέρδη της Honda

«Αλμα» 61% για τα κέρδη της Honda

Θεαματική άνοδο της τάξεως του 60,7% εμφάνισαν τα κέρδη της Honda Motor στο τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις της εταιρείας στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική και η περικοπή δαπανών αντιστάθμισαν την ανατίμηση του γεν. Συγκεκριμένα, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 71,59 δισ. γεν στο τρίμηνο μέχρι το Μάρτιο από 44,55 δισ. γεν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο σεισμός της 11ης Μαρτίου είχε επηρεάσει την παραγωγή της εταιρείας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 93,2 δισ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,7% στα 2,405 τρισ. Γεν. Για την ετήσια χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2013, η Honda αναμένει υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της στα 470 δισ. γεν και αύξηση των εσόδων της κατά 29,6% στα 10,30 τρισ. γεν.

source: naftemporiki.gr

Ισπανία: Στο 24,44% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο

Ισπανία: Στο 24,44% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο

(Dow Jones)- Νέα άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Ισπανία στο α΄ τρίμηνο, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να πληρώνει το υψηλό τίμημα των μέτρων λιτότητας και της υποτονικής ιδιωτικής ζήτησης. Αναλυτικότερα, το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 24,44% από 22,85%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

 Η Ισπανία υποφέρει από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και τις ραγδαίες περικοπές δαπανών καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το διογκούμενο έλλειμμα. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώνεται στο 10,7%.

source: capital.gr

Amazon. Μπουμ πωλήσεων λόγω Kindle

Amazon. Μπουμ πωλήσεων λόγω Kindle

Άνοδο 34% στις πωλήσεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου στον κόσμο, Amazon.com Inc. Η άνοδος αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση για τις συσκευές Kindle και για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου σε εξωτερικούς πωλητές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα $13,2 δισ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πωλήσεις $12,9 δισ. Οι αυξημένες πωλήσεις οδήγησαν σε ράλι της μετοχής της Amazon.com στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης όπου σημείωσε άνοδο 12% φτάνοντας στα $218,21. Τα καθαρά κέρδη της Amazon.com περιορίστηκαν στα $130 εκ. ή στα $0,28 ανά μετοχή σε σχέση με $201 εκ. ή $0,44 ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους $0,07.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε «ΒΒΒ+»

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε «ΒΒΒ+»

 
 Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Standard & Poor΄s, επικαλούμενη τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της χώρας, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "BBB+" από "A" προηγουμένως.

Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας αλλά και την επίδοση των μεγεθών του προϋπολογισμού. Στην έκθεσή της η S&P αναφέρει πως αναμένει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας με "φόντο" τα μειούμενα διαθέσιμα εισοδήματα, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, την υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τις αβέβαιες προοπτικές της εξωτερικής ζήτησης για βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3% και 1% αντίστοιχα. Παράλληλα, εξαιτίας των υψηλότερων - από ό,τι προηγουμένως - εκτιμήσεων για το ισπανικό έλλειμμα και άλλων μεγεθών που δίνουν ώθηση στο χρέος, η S&P προβλέπει πως το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα ανέλθει στο 76,6% του ΑΕΠ το 2014, από 64,6% που είχε εκτιμήσει αρχικά. Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα η κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.

 source: stockwatch.com.cy

Thursday, April 26, 2012

Επιβεβαίωνει το Aa3 της Κίνας η Moody΄s Investors

Επιβεβαίωνει το Aa3 της Κίνας η Moody΄s Investors

Η Moody’s Investors Service επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Aa3 της Κίνα με θετικό outlook, επισημαίνοντας κυρίως τη σχετικά ισχυρή οικονομία και τα υγιή δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η μεγάλη οικονομία της Κίνας παρέχει σταθερότητα έναντι των σοκ και μπορεί να εξισορροπεί την αδυναμία που συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο του κατά κεφαλή εισοδήματος, ενώ η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα χαμηλά ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης, δίνουν περιθώριο για τη διαχείριση των ρίσκων στα δημοσιονομικά της τοπικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητος ο αυστηρός έλεγχος στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης καθώς και ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει τη ραγδαία και σταθερή οικονομική ανάπτυξη και στο υπόλοιπο της δεκαετίας.


source: capital.gr

Ζημιές στο α΄ τρίμηνο για τη Barclays

Ζημιές στο α΄ τρίμηνο για τη Barclays Λονδίνο (Dow Jones) –

Η βρετανική τράπεζα Barclays κατέγραψε ζημιές 337 εκατ. στερλίνων στο α΄ τρίμηνο του 2012, κυρίως εξαιτίας λογιστικού λάθους που αφορά στο χρέος της αλλά και των επιπλέον προβλέψεων για την ασφάλεια των πληρωμών. Η Barclays ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 25% στις 5,52 δισ. στερλίνες από τις 7,34 δισ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο. Επίσης, πριν από ένα χρόνο η τράπεζα είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 1,24 δισ. στερλίνων.

Ο όμιλος έλαβε επιπρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. στερλίνων για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με το Payment Protection Insurance, από το οποίο επηρεάστηκαν αρνητικά και άλλες βρετανικές τράπεζες στα προηγούμενα τρίμηνα. Επίσης, στο τρίμηνο συμπεριλήφθηκαν και 2,62 δισ. στερλίνες για λογιστικό λάθος σχετικά με την αξία του χρέους της. Η λογιστική χρέωση αποτυπώνει την αύξηση της αξίας του χρέους της τράπεζας στην αγορά, καθώς θεωρητικά θα κόστιζε περισσότερο για την ίδια να το επαναγόραζε. «Πετύχαμε μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων που υπερέβη το 12%, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών αποτελεσμάτων στη RBB, Barclaycard, και Wealth and Investment Management και των βελτιωμένων επενδύσεων στο corporate και investment banking», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Bob Diamond.

Ο ίδιος επισήμανε κυρίως την ισχυρή επίδοση της μηχανής ανάπτυξης της Barclays, με τα έσοδα από την επενδυτική τράπεζα στις 3,46 δισ. στερλίνες, υψηλότερα 3% από το α΄ τρίμηνο του 2011. Οι χρεώσεις υποχώρησαν 16% στις 778 εκατ. στερλίνες. Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η Barclays ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσφορία των μετόχων για την κερδοφορία της εταιρείας και τα μισθολογικά πακέτα των στελεχών.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι σκλοπεύει να μειώσει το κόστος κατά 2 δισ. στερλίνες μέχρι το 2013. Εξαιρουμένων των ζημιών από το δικό της λάθος και των επιδράσεων από τις προβλέψεις για την ασφάλεια των πληρωμών, η Barclays ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο 22% στις 2,45 δισ. στερλίνες.

 source: capital.gr

Κάτω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Deutsche Bank

Κάτω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Deutsche Bank

Πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισαν τα κέρδη της Deutsche Bank το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη περιόρισε τα έσοδα από συναλλαγές. Η κερδοφορία της γερμανικής τράπεζας επιβαρύνθηκε επίσης με ποσό ύψους 257 εκατ. ευρώ από την πώληση της φαρμακευτικής Actavis Group στην Watson Pharmaceuticals το πρώτο τρίμηνο.

 Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank υποχώρησαν σε 1,38 δισ. ευρώ, από 2,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών οι οποίοι τα ανέμεναν στα 1,56 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της τράπεζας στη Φρανκφούρτη έχουν ενισχυθεί κατά 16% από τις αρχές του 2012, διαμορφώνοντας την αξία της σε περίπου 31,7 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Fed: Διαβλέπει επιτάχυνση ανάπτυξης και μείωση ανεργίας

Fed: Διαβλέπει επιτάχυνση ανάπτυξης και μείωση ανεργίας

 Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης και προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, παρά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αντιξοότητες. Δηλώνοντας ότι «είναι ακόμα λίγο πρόωρο να ανακηρύξει νίκη», ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι έδωσε μία πιο αισιόδοξη άποψη για την οικονομία και εξήγησε την απόφαση της Fed να μην εξαγγείλει περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

 Ύστερα από τη διήμερη συνεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 0-0,25%, οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι αναμένεται η διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν μέχρι το τέλος του 2014, ενώ εκτιμούν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 7,8% - 8,0% μέχρι το τέλος του έτους.

Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 8,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, αλλά σχεδόν 13 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι άνεργοι. Η Fed εκτιμά επίσης ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει μεταξύ 2,4% και 2,9% μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που είναι καλύτερο από αυτό που αναμένετο μέχρι σήμερα. Αλλά ο κ. Μπερνάνκι παραμένει επιφυλακτικός καθώς σημειώνει ότι είναι έτοιμος να ενεργήσει, εφόσον αυτό χρειαστεί, εν μέσω των ανησυχιών για την αγορά κατοικίας, τη μακροχρόνια ανεργία και το δημόσιο χρέος. «Παραμένουμε απόλυτα προετοιμασμένοι να λάβουμε επιπρόσθετες δράσεις εάν χρειαστεί για να επιτύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα του δημόσιου χρέους, ο κ. Μπερνάνκι προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η Fed δεν θα είναι σε θέση να ανακόψει μια αμερικανική κρίση χρέους, εάν οι βουλευτές αποτύχουν να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

source: stockwatch.com.cy

Wednesday, April 25, 2012

Credit Suisse: Κατακόρυφη πτώση στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου

Credit Suisse: Κατακόρυφη πτώση στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου

Ζυρίχη (Dow Jones) – Η Credit Suisse ανακοίνωσε κατακόρυφη πτώση στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου, κυρίως εξαιτίας λογιστικού λάθους στα δικά της χρέη και των χαμηλότερων εσόδων στην επενδυτική τράπεζα, η οποία πούλησε risky assets για να συγχρονιστεί με ένα πιο σκληρό νομοθετικό περιβάλλον και αγοράς. Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 96% στα 44 εκατ. ελβετικά φράγκα (45 εκατ. δολάρια) στο α΄ τρίμηνο από τα 1,14 δισ. ελβετικά φράγκα πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές πε΄ριμεναν ζημιές.

Τα καθαρά κέρδη δέχθηκαν πλήγμα από τις λογιστικές ζημιές 1,55 δις. ελβετικών φράγκων της τράπεζας. Τα έσοδα υποχώρησαν 25% στα 5,88 δισ. φράγκα στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι των 7,81 δισ. φράγκων. Αναφορικά με την αξιοσημείωτη βελτίωση στο δ΄ τρίμηνο, ο διευθύνων σύμβουλος Brady Dougan δήλωσε «είχαμε μια καλή έναρξη στο 2012. Ξεκινήσαμε να βλέπουμε τις επιδράσεις από τα μέτρα που ανακοινώσαμε στο μέσον του 2011 να εξελίσσονται στο επιχειρηματικό μας μοντέλο και στη δομή κόστους, και επωφεληθήκαμε από τη βελτίωση του περιβάλλοντος της αγοράς».

Η Credit Suisse δεν παρείχε εκτιμήσεις. Η επενδυτική τράπεζα του ομίλου ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 993 εκατ. φράγκων από τα 1,48 δισ. φράγκα πριν από ένα χρόνο, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν εξαιτίας της πτώσης του εταιρικού δανεισμού και της πώλησης των δομημένων προϊόντων. Τα έσοδα από τη συμμετοχή σε πώληση ομολόγων και μετοχών ήταν επίσης χαμηλότερα. Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο τα έσοδα βελτιώθηκαν, ιδιαίτερα στη μονάδα σταθερού εισοδήματος, καθώς οι πελάτες επέστρεψαν και οι συνθήκες διαπραγμάτευσης βελτιώθηκαν, ανακοίνωσε η Credit Suisse. Εξάλλου, τα προ φόρων κέρδη στο private banking υποχώρησαν στα 625 εκατ. φράγκα από τα 856 εκατ. φράγκα πριν από ένα χρόνο.

Η τράπεζα κατόρθωσε να προσελκύσει νέους πελάτες στο private banking, αλλά τα νέα assets υπό διαχείριση για λογαριασμό πελατών υποχώρησαν συνολικά, εν μέρει καθώς η τράπεζα έχασε μια δουλειά από έναν μεγάλο Ευρωπαίο θεσμικό επενδυτή.

source: capital.gr

Σε ύφεση εκ νέου η βρετανική οικονομία

Σε ύφεση εκ νέου η βρετανική οικονομία

Στην ύφεση επέστρεψε η βρετανική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% έρχεται μετά τη συρρίκνωση 0,3% που είχε καταγραφεί στους τελευταίους τρεις μήνες του 2011.

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξησή του κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

source: naftemporiki.gr

Apple: Σχεδόν διπλάσια κέρδη στο τρίμηνο

Apple: Σχεδόν διπλάσια κέρδη στο τρίμηνο
Άλμα 94% σημείωσαν τα κέρδη της Apple Inc. για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, ενώ τα έσοδα προσέγγισαν τα 40 δισ. δολ. όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου η Apple ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 11,6 δισ. δολ. ή 12,30 δολ. ανά μετοχή από κέρδη 6 δισ. ή 6,40 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 59% και ανήλθαν σε 39,2 δισ. δολ. από 24,67 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της Apple στα 10,07 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 36,96 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε 35,1 εκατ. iPhones το τρίμηνο, 11,8 εκατ. iPads, 4 εκατ. Macs και 7,7 εκατ. iPods. "Είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι οι πωλήσεις στα iPhones ξεπέρασαν τα 35 εκατ. και έφτασαν για τα iPads σχεδόν τα 12 εκατ. στο τρίμηνο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook. "Το νέο iPad έχει κάνει ένα σπουδαίο ξεκίνημα και μέσα στο έτος θα δείτε πολλά περισσότερα από την καινοτομία που μπορεί να παρουσιάσει η Apple".

 Η εταιρεία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι περιμένει τα κέρδη για το γ΄ τρίμηνο να διαμορφωθούν στα 8,68 δολ. ανά μετοχή με έσοδα ύψους 34 δισ. δολ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη στα 9,93 δολ. ανά μετοχή με πωλήσεις 37,45 δισ. δολ. Ο τίτλος της εταιρείας ενισχύεται 5,4% στα 590,32 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Apple είχε υποχωρήσει στις 10 από τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις χάνοντας συνολικά 12% από τις 9 Απριλίου.

source: capital.gr

Tuesday, April 24, 2012

BOCY: €360 εκ. περισσότερες ζημιές από PSI

BOCY: €360 εκ. περισσότερες ζημιές από PSI

Μεγαλύτερες ζημιές για το 2011 ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα λόγω της περαιτέρω απομείωσης που πέρασε στα βιβλία της από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Η τελική απομείωση στα ομόλογα ανήλθε στο 74% έναντι 60% που περιλήφθηκε στα προκαταρτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι ζημιές της τράπεζας ανήλθαν στα €1,4 δισ. έναντι €1 δισ. που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο. Η Τράπεζα έχασε τελικά €1682 εκ. από τα ελληνικά ομόλογα αντί €1323 εκ.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Νέα πτώση των δεικτών Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών

ΗΠΑ: Νέα πτώση των δεικτών Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών

Νέα πτώση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τα Φεβρουάριο οδηγώντας τους δείκτες Case-Shiller της Standard & Poor΄s για τις τιμές των κατοικιών σε χαμηλά σχεδόν δέκα ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης Case-Shiller για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 0,8% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, ενώ και ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες περιοχές υποχώρησε 0,8% από τον προηγούμενο μήνα.

 Σε ετήσια βάση ο δείκτης των 10 μεγαλύτερων περιοχών υποχώρησε 3,6%, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων περιοχών έχασε 3,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2002 για τον δείκτη των20 περιοχών και στις αρχές του 2003 για τον δείκτη των 10 περιοχών.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΗΠΑ: Υποχώρησε τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

 Οι Αμερικανοί καταναλωτές έγιναν λίγο πιο απαισιόδοξοι τον Απρίλιο καθώς η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και η πιο αδύναμη αγορά εργασίας έπληξαν την εμπιστοσύνη όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, διολισθαίνοντας στις 69,2 μονάδες από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 69,5 μονάδων τον Μάρτιο.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στις 81,1 μονάδες από 82,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σκαρφάλωσε στις 51,4 μονάδες από 49,9 προηγουμένως. "Συνολικά οι καταναλωτές είναι πιο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση, αλλά διατηρείται η επιφυλακτικότητα", αναφέρει ο Franco, επικεφαλής του Consumer Research Center του Conference Board.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 7,1% των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Πτώση 7,1% των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Μάρτιο

Πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 7,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 328.000 ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 7,5%.

 Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 2,2% των πωλήσεων στα 320.000. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στα 353.000 από 313.000 και στο +7,3% από -1,6%. Τέλος, η μέση τιμή μιας νέας κατοικίας υποχώρησε 1% στα 234.500 δολάρια.

source: capital.gr

Ανταγωνιστικότητα: Στην 100ή θέση η Ελλάδα

Ανταγωνιστικότητα: Στην 100ή θέση η Ελλάδα

Οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των επενδυτών, αλλά και στην πληρωμή φόρων διατήρησαν πολύ χαμηλά την Ελλάδα στη λίστα της ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου η χώρα μας ανέβηκε στην 100ή θέση για το 2012 από την 101η που ήταν πέρσι. Η κατάταξη προκύπτει από τη βαθμολογία σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες που παρακολουθεί η κυλιόμενη ετήσια έρευνα ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Επιχειρώντας (Doing Buisness)» η οποία βαθμολογεί συνολικά 183 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας αρχίζει με την κατάταξη της κάθε χώρας ως γενική εικόνα, η οποία διαμορφώνεται με επιμέρους βαθμολογία σε όλους τους δείκτες της μελέτης. Πρώτη στην κατάσταση της ανταγωνιστικότητας που υποδηλώνει και την ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Σιγκαπούρη δεύτερο το Χόνγκ Κόνγκ τρίτη η Νέα Ζηλανδία και τέταρτες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση διαμορφώνεται με μια σειρά από επιμέρους δείκτες οι οποίοι αφορούν την ευκολία που μπορεί κάποιος εντός ή εκτός της χώρας να δημιουργήσει μια επιχείρηση, να πάρει δάνειο να αγοράσει ένα εμπορικό ακίνητο ή ακόμη και να διαλύσει μια επιχείρηση μέσα από την οικονομική δραστηριότητα σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Επιμέρους δείκτες Στους επιμέρους δείκτες η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει κερδίσει 14 θέσεις στο δείκτη ευκολίας σύστασης επιχείρησης φτάνοντας για το 2012 στη θέση 135 από την 149 που βρισκόταν τον προηγούμενο χρόνο παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας παρά τη σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα δύο χρόνια του μνημονίου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας οφείλεται κατ' αρχήν στο ότι σε μέσα επίπεδα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η σύσταση μιας επιχείρησης χρειάζεται 5 διαδικασίες, ενώ στην Ελλάδα χρειάζεται 10. Η άνοδος της βαθμολογίας για την Ελλάδα προήλθε, κυρίως, από τη μείωση του αριθμού των ημερών που χρειάζονται για τη σύσταση επιχείρησης οι οποίες φτάνουν τις 10 έναντι 12 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Εταιρικό κεφάλαιο Μια τρίτη παράμετρος είναι το εταιρικό κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί πριν τη σύσταση της επιχείρησης και για διάστημα 3 μηνών είτε με μετρητά είτε με εγγυητική επιστολή. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα απαιτεί την κατάθεση ποσού ίσου με το 20,1 του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος (περίπου 5.500 ευρώ) ενώ στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ μόνο το 4,7%. Αρκετά υψηλότερα στη γενική κατάταξη, αλλά με πρόοδο μόνο μια θέση στην 41η θέση από την 42η πέρσι κατατάσσεται η Ελλάδα στην ευκολία έκδοσης άδειας για οικιστική ή εμπορική χρήση. Η υψηλή θέση της Ελλάδας οφείλεται, κυρίως, στο κόστος για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας που δεν υπερβαίνει το 3,4% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, έναντι 45,7% στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Επίσης σε ό,τι αφορά τις ημέρες που χρειάζεται να εκδοθεί μια άδεια στην Ελλάδα φτάνουν τις 169, ενώ το μέσο όρο του ΟΟΣΑ τις 159. Μια θέση επίσης (έφτασε την 71 από την 72η θέση πέρσι) κέρδισε ακόμη στην ευκολία σύνδεσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως, λόγω του κόστους της νέας σύνδεσης το οποίο δεν περνά το 59,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, έναντι 92,8% που είναι στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Σε ό,τι αφορά το χρόνο για την απόκτηση νέας σύνδεσης στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τις 77 ημέρες, ενώ στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ τις 103. Μια θέση κέρδισε επίσης και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας φτάνοντας στην 150η θέση από την 151η θέση. Η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας οφείλεται, κυρίως, στο κόστος των συμβολαίων που φτάνουν στην Ελλάδα το 12% της μεταβιβαζόμενης ακίνητης περιουσίας έναντι 4,4% στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Διασυνοριακό εμπόριο

Στην ευκολία διασυνοριακού εμπορίου η παγκόσμια τράπεζα ανέβασε την Ελλάδα κατά 2 θέσεις φτάνοντας το 2012 στην 84η θέση από την 86η. Παραμένει όμως σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ τόσο στο χρόνο που χρειάζεται να προχωρήσει σε μια εξαγωγή (20 ημέρες έναντι 10 του Οργανισμού) όσο και στο κόστος. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της έρευνας το κόστος μεταφοράς ανά κοντέινερ στην Ελλάδα είναι 1.153 δολάρια, ενώ στο μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ 1.032 δολάρια. Τεράστια είναι και η διαφορά χρόνου για μια εισαγωγή η οποία στην Ελλάδα χρειάζεται 25 ημέρες, ενώ στο μέσο όρο του Οργανισμού 11 ημέρες. Μια θέση κέρδισε η Ελλάδα και στην ευκολία αγωγής και απαιτήσεων κάθε είδους μέσω της νομικής οδού φτάνοντας την 90η θέση από την 91η θέση.

Η άνοδος οφείλεται, κυρίως, στη μείωση του κόστους η οποία αφορά στην Ελλάδα το 14,4% του συνόλου της απαίτησης ενός συμβολαίου, έναντι 19,7% στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Η χαμηλή θέση της Ελλάδας οφείλεται και στη μεγάλη διάρκεια σύναψης ενός συμβολαίου. Στην 100ή θέση Στη γενική κατάταξη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 100η θέση (από την 101η το 2011) ανάμεσα στο σύνολο των 183 κρατών έχοντας κερδίσει μια θέση ανταγωνιστικότητας μετά από πολλά χρόνια καθόδου στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ιταλία η οποία κατατάσσεται στην 87ή θέση.

Πιο επαχθής είναι η σύγκριση της Ελλάδας με τους "μνημονιακούς" μας εταίρους. Η Πορτογαλία βρίσκεται στη 30ή θέση, ενώ η Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στην 10ή θέση ανάμεσα στις 183 χώρες που εξετάζονται στην έρευνα, ενώ και η Ισπανία βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από την Ελλάδα στις 44η θέση. Δύσκολα τα τραπεζικά δάνεια Η Ελλάδα, λόγω του προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών και της κακής δημοσιονομικής κατάστασης καταγράφει πτώση τριών θέσεων φτάνοντας την 78η από 75η στην ευκολία λήψης δανείου για τη δημιουργία επιχείρησης. Η χαμηλή θέση οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι η νομοθετική ισχύς των μέτρων προστασίας των καταθέσεων και των δανείων βαθμολογείται με 4 (με άριστα το 10), ενώ στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ βαθμολογείται με 7.

Τη χειρότερη και μάλιστα σταθερά επιδεινούμενη σε όλους τους επιμέρους δείκτες πετυχαίνει στην προστασία των επενδυτών. Στο δείκτη αυτό η Ελλάδα χάνει δύο θέσεις το 2012 φτάνοντας στη θέση 155 από τη θέση 153 το 2011 και η βασική αιτία είναι το PSI. Βασική αιτία είναι ότι η νομοθεσία η οποία προστατεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα βαθμολογείται στην Ελλάδα με 3,3, ενώ στο μέσο όρο των κρατών μελών ΟΟΣΑ η μέση βαθμολογία είναι 6. Αλλες τρεις θέσεις έχασε η Ελλάδα για το φορολογικό της σύστημα το οποίο κατατάχθηκε στη 83η θέση από 80η το 2011. Η χαμηλή αυτή κατάταξη οφείλεται στις εργατοώρες που χρειάζεται κάποιος για να διεκπεραιώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις οι οποίες φτάνουν τις 224 (περίπου 10 ημέρες) έναντι 184 στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Μεγάλη είναι επίσης και η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα στο ποσοστό που αφορά τη φορολογία της εργασίας και το κόστος των κοινωνικών παροχών το οποία φτάνει για την Ελλάδα το 31,7% επί τους εισοδήματος μιας επιχείρησης έναντι 24% στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Κατά τα λοιπά οι ετήσιες πληρωμές φόρων φτάνουν τις 10 έναντι 13, ενώ ο μέσος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται για την Ελλάδα στο 46,4% έναντι 42,7% στο μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στο δείκτη της αποτελεσματικότητας της εκκαθάρισης επιχείρησης για τους δανειστές όπου η Ελλάδα κατρακύλησε στην 57η θέση από την 50η που βρισκόταν το 2011. Ο μέσος χρόνος για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης επιχείρησης στην Ελλάδα φτάνει τα 2 χρόνια από 1,7 χρόνια στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

source: naftemporiki.gr

Moody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης της Ολλανδίας

Moody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης της Ολλανδίας

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ολλανδίας, εφόσον διαπιστωθεί εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ολλανδίας, εφόσον διαπιστωθεί εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Η ανακοίνωση του οίκου, με την οποία διατηρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa με σταθερή προοπτική, εκδόθηκε μετά την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, λόγω της άρνησης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, που τη στήριζε, να συμφωνήσει στα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

 «Η εξέλιξη αυτή είναι σαφώς αρνητική για το πιστοληπτικό στάτους της Ολλανδίας, δεδομένου ότι προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και αβεβαιότητα για τις πολιτική που θα εφαρμοσθεί», αναφέρει ο οίκος. Σημειώνει πάντως ότι αν και η πολιτική κατάσταση στην Ολλανδία αναμένεται να παραμείνει ασταθής έως το τέλος του έτους, η χώρα εισέρχεται στην περίοδο αυτή «από μία θέση σχετικής ισχύος» του πιστοληπτικού στάτους της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η περίπτωση της Ολλανδίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη. «Μία αποτυχία της να τηρήσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελέγχου, θα μπορούσε να εξασθενήσει εν τη γενέσει τους τους προταθέντες κανόνες για την Ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Moody's.


source: naftemporiki.gr

Κάμψη κερδοφορίας για τη Facebook

Κάμψη κερδοφορίας για τη Facebook

Μείωση της κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο κατά 12% ανακοίνωσε η Facebook Inc., ιδιοκτήτρια εταιρεία του γνωστού site κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενη την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 205 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο μέχρι το Μάρτιο, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 45% σε 1,06 δισ. δολάρια έναντι ανόδου 55% που είχαν σημειώσει το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες της εταιρείας σκαρφάλωσαν στα 677 εκατ. δολάρια. Η Facebook, η οποία σχεδιάζει να αντλήσει ποσό 5 δισ. δολαρίων μέσω της δημόσιας εγγραφής της (IPO), ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την εξαγορά της Instagram έναντι τιμήματος 1 δισ. δολαρίων.

source: naftemporiki.gr

Facebook: Αποκτά πατέντες από την Microsoft έναντι $550 εκατ.

Facebook: Αποκτά πατέντες από την Microsoft έναντι $550 εκατ.

Σε συμφωνία κατέληξαν Microsoft Corp. και Facebook για την εξαγορά από το Facebook ενός μέρους από το χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που η Microsoft πρόσφατα απέκτησε από την AOL Inc. Το Facebook συμφώνησε να καταβάλει 550 εκατ. δολ. σε μετρητά για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Facebook θα αποκτήσει την κυριότητα σε περίπου 650 πατέντες της AOL και σχετικές εφαρμογές καθώς και την άδεια χρήσης για εφαρμογές που θα παραμείνουν στην κυριότητα της Microsoft.

source: capital.gr

Monday, April 23, 2012

Στα 1,5 δισ. οι απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες από το PSI

Στα 1,5 δισ. οι απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες από το PSI

Κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία πιθανόν να αφορά και έναν μόνο τραπεζικό όμιλο, θα χρειαστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για να καλύψει τις ζημιές από το PSI, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βασίλη Σιαρλή. Οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ανεύρεσης των κεφαλαίων αυτών, είπε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τις στηρίξει κεφαλαιακά, αν χρειαστεί.

source: naftemporiki.gr

Παραιτήθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte

Παραιτήθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte

Την παραίτησή του στη Βασίλισσα Βεατρίκη υπέβαλε πριν από λίγη ώρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο για τα νέα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα λιτότητας ύψους 16 δισ. δολαρίων που θα έδιναν ώθηση στην ολλανδική οικονομία κατέρρευσαν το Σάββατο, φέρνοντας την κυβέρνηση στο χείλος της διάλυσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός, Mark Rutte ανέφερε πως έχει ήδη ενημερώσει τη Βασίλισσα για τις εξελίξεις και πως πλέον είναι πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, είπε πως βρίσκονταν σε τελικό στάδιο αλλά το Κόμμα της Ελευθερίας "δεν ανέλαβε τις ευθύνες του". Νωρίτερα ο Ολλανδός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ben Knapen δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι πως οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν «αναπόφευκτες» μετά το αδιέξοδο του Σαβατοκύριακου. «Υποθέτω πως οι εκλογές είναι αναπόφευκτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Knapen προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. «Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι όλοι όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ώστε να διασφαλίσουμε έναν τακτικό προϋπολογισμό. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.


Επεκτείνονται οι πιέσεις στα spreads του "πυρήνα", στο προσκήνιο Γαλλία, Ολλανδία Πιέσεις δέχονται τη Δευτέρα τα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το χθεσινό προβάδισμα του υποψηφίου των σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία Francois Hollande εγείρει ανησυχίες πως μια πιθανή τελική νίκη του θα υπονόμευε τις προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας. Παράλληλα, νέες ανησυχίες γεννά η κατάρρευση των συζητήσεων στην Ολλανδία για μείωση του ελλείμματος. Η επέκταση των πιέσεων της αγοράς ακόμα και σε χώρες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους αντικατοπτρίζοντας τα συνεχώς συρρικνούμενα περιθώρια αποδοχής νέων μέτρων λιτότητας στην περιοχή.

 Η σκληρή λιτότητα στην ευρωζώνη έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγή του πολικού σκηνικού σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία αλλά πλέον φαίνεται πως η δυσαρέσκεια επεκτείνεται και στις χώρες εκείνες που πρότειναν την συνταγή της λιτότητας. Ειδικότερα, ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε Γαλλία και Ολλανδία με το πρώτο να διαμορφώνεται στο 3,11% (+4 μ.β.) και το δεύτερο στο 2,39% (+7 μ.β.). Ανοδικές πιέσεις δέχονται αυτή την ώρα και τα spreads Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας με το ελληνικό να ξεπερνά τις 2.000 μ.β. σημειώνοντας άνοδο 36 περίπου μονάδων βάσης. Στις 433 μ.β. ενισχύεται το ισπανικό (+3,60 μ.β.) και στις 405 μ.β. το ιταλικό (+6,00 μ.β.).

Στον αντίποδα τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας που ακολουθούν πτωτικές τάσεις στις 519 μ.β. (-030 μ.β.) και 984 μ.β. (-21,9 μ.β.), αντίστοιχα. Εμφανείς οι πιέσεις και στο κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των κρατών χωρών του Νότου της ευρωζώνης. Ειδικότερα, τα πενταετή CDS Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 6.727 μ.β., 590 μ.β., 1.076 μ.β. και 510 μ.β.

source: capital.gr

Ισπανία: Συρρίκνωση 0,4% της οικονομίας στο α΄ τρίμηνο

Ισπανία: Συρρίκνωση 0,4% της οικονομίας στο α΄ τρίμηνο

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας συρρικνώθηκε 0,4% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι μια επιδείνωση της κρίσης θα καταστήσει πιο δύσκολη για τη Μαδρίτη την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων λιτότητας. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε 0,5%, στην πρώτη αρνητική μέτρηση μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα ήπιας ανάπτυξης, αναφέρει η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο οικονομικό της report. Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν την επίσημη λήξη μιας ήπιας ανάκαμψης από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη του 2011, μετά από την βαθιά κρίση που ξεκίνησε το 2008, με την κρίση του real estate στη χώρα.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι η ισπανική οικονομία, η τέταρτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει αρκετά τρίμηνα αβεβαιότητας και πτωτικών ρίσκων, σε σχέση με τις εξελίξεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ενισχύθηκε σήμερα εν τω μέσω νέων ανησυχιών για τις προοπτικές βραχυπρόθεσμα της νομισματικής περιοχής, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται ξεπερνώντας το επίπεδο του 6%. Το κόστος ασφάλισης χρέους της Ισπανίας έφθασε σε νέο υψηλό, ενώ το πενταετές CDS διαμορφώνεται οκτώ μονάδες υψηλότερα, στις 510 μονάδες βάσης.

source: capital.gr

Στο 8,5% το έλλειμμα της Ισπανίας το 2011

Στο 8,5% το έλλειμμα της Ισπανίας το 2011

Στο 8,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας το 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποψιάζονταν πως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ίσως να είχε υπερεκτιμήσει το έλλειμμα του 2011, με αποτέλεσμα τα φετινά στοιχεία να δείχνουν καλύτερα, κάτι το οποίο όμως απέρριπτε κατηγορηματικά η Μαδρίτη.

Οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφτηκαν την Ισπανία προκειμένου να εξετάσουν τα δημοσιονομικά της στοιχεία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 8,5%, έναντι 6% που ανέμενε η Κομισιόν

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Απρόσμενη πτώση του PMI τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Απρόσμενη πτώση του PMI τον Απρίλιο

 Απρόσμενη πτώση σημείωσε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, πλήττοντας τις προσδοκίες για έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση σύντομα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλό πέντε μηνών των 47,9 μονάδων από 49,2 μονάδες που ήταν το Μάρτιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή άνοδό του στις 49,3 μονάδες. «Δεν υπάρχουν κινητήριες δυνάμεις που να οδηγήσουν τον δείκτη σε άνοδο αυτή την στιγμή, κάτι που δείχνει ότι αν και η πτώση είναι μικρή προς το παρόν, θα μπορούσε να επιδεινωθεί στο μέλλον», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

source: naftemporiki.gr

Vodafone: Συμφωνία για την εξαγορά της CWW

Vodafone: Συμφωνία για την εξαγορά της CWW

 Στην εξαγορά της εταιρείας εταιρικών τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide (CWW) συμφώνησε να προχωρήσει η Vodafone έναντι ποσού 1,04 δισ. στερλινών (1,68 δισ. δολ.). Ο βρετανικός κολοσσός προσφέρει στους μετόχους της CWW 38 πένες ανά μετοχή σε μετρητά, ποσό με premium 92% στην τιμή της μετοχής της όταν η Vodafone είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, το Φεβρουάριο.

«Με την εξαγορά της CWW δημιουργείται ένας ηγετικός ενοποιημένος παίκτης στον επιχειρηματικό τομέα των βρετανικών τηλεπικοινωνιών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Βιτόριο Κολάο, προσθέτοντας ότι θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Σημειώνεται ότι σε συνομιλίες για την εξαγορά της CWW βρισκόταν και η ινδική Tata Communications, η οποία αποσύρθηκε όμως την περασμένη εβδομάδα.

source: naftemporiki.gr

Nestle: Εξαγορά μονάδας της Pfizer έναντι 11,9 δισ. δολ.

Nestle: Εξαγορά μονάδας της Pfizer έναντι 11,9 δισ. δολ. Σε συμφωνία για την εξαγορά της μονάδας παιδικών τροφών του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer έναντι τιμήματος 11,9 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Nestle επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε αναδυόμενες αγορές. Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ελβετική εταιρεία αναφέρει ότι η εξαγορά θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή στην πρώτη ετήσια χρήση.

 Όπως σημειώνει, περίπου το 85% των πωλήσεων της εν λόγω μονάδας προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Η αγορά θα βοηθήσει, εξάλλου, τη Nestle να ανακτήσει το μερίδιό της στην κινεζική αγορά παιδικών τροφών. Η εταιρεία βλέπει το μερίδιό της να μειώνεται από το 2005, από τότε που απέσυρε δύο ποικιλίες της σκόνης γάλακτος Neslac στις οποίες βρέθηκαν υψηλά ποσοστά ιωδίου.

 source: naftemporiki.gr

Danone: 11 δισ.$ για τις βρεφικές τροφές Pfizer

Danone: 11 δισ.$ για τις βρεφικές τροφές Pfizer

Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων Danone ανέβασε την προσφορά για την εξαγορά της επιχείρησης βρεφικών τροφών της Pfizer κοντά στα 11 δισ. δολ. σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει την προσφορά της ανταγωνιστικής Nestle, σύμφωνα με ανεπίσημα δημοσιεύματα.

Τα στελέχη της Danone, την οποία συμβουλεύει η Lazard, βρίσκονται αυτές τις ώρες στην Νέα Υόρκη και επιχειρούν να κλείσουν την συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Nestle στις αρχές της εβδομάδας πρότεινε στην Pfizer 10 δισ. δολ. για την εξαγορά του βραχίονά της. Η μονάδα βρεφικών τροφών της Pfizer είναι μια υψηλής ανάπτυξης επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 2,1 δισ. δολ. που πραγματοποιεί πάνω από 70% των πωλήσεών της σε αναδυόμενες αγορές και κατέχει πολύ καλή θέση στην Κίνα.

source: euro2day.gr

Sunday, April 22, 2012

Γαλλία: Μπροστά ο Ολάντ, λένε τα exit polls

Γαλλία: Μπροστά ο Ολάντ, λένε τα exit polls

Προβάδισμα στον Φρανσουά Ολάντ δείχνουν τα πρώτα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ειδικότερα, το exit poll του ινστιτούτου Ipsos δίνει πρωτιά από την πρώτη Κυριακή στο σοσιαλιστή Ολάντ με 28,4% έναντι 25,5% του Νικολά Σαρκοζί. Στην τρίτη θέση, με ιδιαίτερα ενισχυμένο ποσοστό της τάξης του 20% έρχεται το κόμμα της Άκρας Δεξιάς, με αρχηγό τη Μαρί Λεπέν.

Νωρίτερα, exit poll της βελγικής Le Soir κατέγραψε νίκη του Ολάντ με 27% έναντι 25,5% για το Νικολά Σαρκοζί από τον πρώτο γύρο, προεξοφλώντας άνετη επικράτηση στο δεύτερο γύρο στις 6 Μαΐου.

source: euro2day.gr

Consumer Spending Probably Paced Growth: U.S. Economy Preview


Consumer Spending Probably Paced Growth: U.S. Economy Preview

The biggest gain in consumer spending in a year probably helped the U.S. economy keep expanding in the first quarter even as fuel costs climbed, economists said before a report this week.

Gross domestic product, the value of all goods and services the nation produced, rose at a 2.5 percent annual rate after advancing 3 percent in the previous three months, according to the median forecast of 72 economists surveyed by Bloomberg News before the Commerce Department’s April 27 release. Consumer purchases that account for about 70 percent of the economy climbed by the most since the end of 2010, the survey showed.

Job creation and warmer winter weather helped Americans overcome higher prices at the gas pump as auto sales powered ahead and retailers enjoyed more foot traffic. At the same time, the pace of growth may not be enough to convince Federal Reserve policy makers meeting this week to stray from their plan to keep borrowing costs low through 2014.

“Consumer activity really accelerated last quarter,” said Christopher Low, chief economist at FTN Financial in New York. “The increase in retail sales we saw was really terrific, and it came after three months of almost no spending growth at all.”

The economy needs to expand at a faster pace to drive down unemployment and generate bigger job gains, Fed Chairman Ben S. Bernanke said in a speech on March 26. Federal Open Market Committee members begin a two-day meeting on April 24.

Fed Meeting
With the interest-rate target near zero, the Fed will “reiterate that it is likely to remain at that level into 2014 because of subpar economic growth and elevated unemployment,” Steven Wood, president of Insight Economics LLC in Danville, California, said in a note to clients.

Other data this week may show housing continued to stabilize and demand for durable goods declined as Boeing Co. received fewer aircraft orders.

A projected 2.3 percent increase in first-quarter household purchases would follow a 2.1 percent gain in the prior period, according to the median projection ahead of the Commerce Department’s GDP release. Retail sales in the U.S. advanced at an average rate of 0.8 percent last quarter, the fastest in a year.

Underscoring the pickup in purchases, employers in the U.S. took on more workers. Payrolls increased by 635,000 from January through March, the biggest quarterly gain since the first three months of 2006, data from the Labor Department show.

Gasoline Prices
Employment and the accompanying income gains helped alleviate some of the strain from higher fuel prices. The cost of a gallon of gas at the pump jumped 65 cents from the beginning of the year to $3.93 on March 31, which was the highest level in 10 months, according to AAA, the largest U.S. auto group.

“The industry and consumers have been very resilient in the face of higher pump prices,” Don Johnson, vice president of U.S. sales at General Motors Co. (GM), said on a call with analysts on April 3. “The steadily improving economy is playing a role and so is pent-up demand and an improved credit market.”

Unseasonably mild temperatures may have also spurred activity. The January to March period was the warmest first quarter on records going back to 1895, according to the National Oceanic and Atmospheric Administration. The temperature averaged 42 degrees Fahrenheit (5.6 degrees Celsius) during the three months, 6 degrees above the 20th century average.

Stocks advanced along with the economy in the first quarter. The Standard & Poor’s 500 Index climbed 12 percent, including a 3.1 percent increase in March. That marked the strongest three-month start to a year since a 13.5 percent advance in the first quarter of 1998.

Monetary Policy
Fed officials may stay the course on monetary policy, electing to hold off on more monetary stimulus unless the economic expansion falters, according to the minutes of their March 13 meeting.

“The recovery may be finally establishing a somewhat firmer footing,” Federal Reserve Bank of New York President William C. Dudley told business leaders in Syracuse, New York, on April 12. Even so, “it is still too soon to conclude that we are out of the woods,” he added.

The central bankers will release a statement on monetary policy along with their projections for growth, unemployment and inflation on April 25.

“The chairman and the rest of the Fed governors believe that 2 percent to 2.5 percent growth is not nearly fast enough to keep employment improving at its current pace,” Low said.

Housing Stabilizing
Housing may be stabilizing. A report from the Commerce Department on April 24 may show new-home sales rose 1.6 percent to a 318,000 annual rate in March, according to economists surveyed. Data on pending home sales, released by the National Association of Realtors two days later, may show they increased 1 percent in March.

A report from the Commerce Department on April 25 will show a 1.7 percent decrease in March orders for durable goods, according to the median forecast in a Bloomberg survey. Boeing orders totaled 53, down from 237 a month earlier. Demand minus transportation equipment rose 0.5 percent, the median estimate showed.

Bloomberg Survey

================================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
================================================================
Case Shiller Monthly MO 4/24 Feb. 0.0% 0.1%
Case Shiller Monthly YO 4/24 Feb. -3.8% -3.4%
Case Shiller Monthly In 4/24 Feb. 135.5 134.5
Consumer Conf Index 4/24 April 70.2 69.8
New Home Sales ,000’s 4/24 March 313 318
New Home Sales MOM% 4/24 March -1.6% 1.6%
Durables Orders MOM% 4/25 March 2.4% -1.7%
Durables Ex-Trans MOM% 4/25 March 1.8% 0.5%
Cap Goods Core MOM% 4/25 March 1.7% 1.0%
Cap Goods Core Ship MOM 4/25 March 1.4% 1.0%
Initial Claims ,000’s 4/26 21-Apr 386 375
Cont. Claims ,000’s 4/26 14-Apr 3297 3285
Pending Homes MOM% 4/26 March -0.5% 1.0%
Pending Homes YOY% 4/26 March 13.9% 7.3%
GDP Annual QOQ% 4/27 1Q A 3.0% 2.5%
Personal Consump. QOQ% 4/27 1Q A 2.1% 2.3%
GDP Prices QOQ% 4/27 1Q A 0.9% 2.1%
Core PCE Prices QOQ% 4/27 1Q A 1.3% 2.1%
Employ Costs QOQ% 4/27 1Q 0.4% 0.5%
U of Mich Conf. Index 4/27 April F 75.7 75.7
================================================================

source: bloomberg.com
Share |