Thursday, February 23, 2012

Υφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ο PMI


Υφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ο PMI

Ραγδαία επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας των παράλογων μέτρων λιτότητας καταγράφουν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία. Ο σύνθετος δείκτης κλίματος ΡΜΙ (αφορά τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποίηση) υποχώρησε το Φεβρουάριο στις 49,7 μονάδες, έναντι 50,4 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ήλπιζαν σε μικρή βελτίωση του κλίματος (η μέση πρόβλεψη ήταν για 50,6 μονάδες).

Ο επιμέρους δείκτης για τη μεταποίηση ενισχύθηκε οριακά (49 από 48,8 μονάδες) και ο δείκτης για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,4 μονάδες (από 50,4 τον Ιανουάριο). Τιμές του δείκτη χαμηλότερες των 50 μονάδων παραπέμπουν σε συρρίκνωση της οικονομίας. Ο δείκτης ΡΜΙ παρακολουθεί εξαιρετικά στενά την πορεία του ΑΕΠ, έχοντας το πρόσθετο πλεονέκτημα να δημοσιοποιείται νωρίτερα.

Εφόσον αυτό ισχύσει και το τρέχον τρίμηνο, τα στοιχεία ΡΜΙ παραπέμπουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, που ήδη το προηγούμενο τρίμηνο υποχώρησε κατά 0,3%. Κατά συνέπεια η οικονομία θα εισέλθει και επισήμως σε ύφεση, απειλώντας μάλιστα να παρασύρει και τις άλλες οικονομίες του πλανήτη.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές προς κινεζικές επιχειρήσεις, για τις οποίες η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά. Πρόκειται για επιμέρους συνιστώσα του δείκτη ΡΜΙ, η οποία υποχώρησε στις 47,4 μονάδες το Φεβρουάριο (το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών), από 50,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Συνολικά ο δείκτης νέων παραγγελιών προς τις κινεζικές βιομηχανίες παρέμεινε στις 49,1 μονάδες, παραπέμποντας σε μείωση των παραγγελιών (αφού υπολείπεται των 50 μονάδων).

Τα στοιχεία αυτά θορύβησαν ιδιαιτέρως τους αναλυτές, που ήλπιζαν σε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας μετά και την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου (Κινεζική Πρωτοχρονιά στο τέλος Ιανουαρίου), λόγω της οποίας «πάγωσε» η παραγωγή για εβδομάδες στα μεγαλύτερα εργοστάσια. Οι παραγγελίες, όμως, συνέχισαν να μειώνονται και η δραστηριότητα στη μεταποίηση συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα (ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες το Φεβρουάριο, από 48,8 τον Ιανουάριο).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται, σήμερα, οι νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και το 2013. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι προβλέψεις θα είναι αισθητά χειρότερες των προηγούμενων (0,5% φέτος και 1,5% το 2013), οδηγώντας σε αναθεώρηση και τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η Επιτροπή δεν επιθυμεί να φανεί «κολλημένη» στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί, εφόσον αυτοί δείχνουν απίθανο να υλοποιηθούν. Για το λόγο αυτό είναι έτοιμη να αποδεχθεί μικρές αποκλίσεις για φέτος αλλά επιμένει να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2013.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |