Monday, February 6, 2012

Μ. Βρετανία: Αύξηση στις τιμές κατοικιών Halifax, αβέβαιο το outlook



Μ. Βρετανία: Αύξηση στις τιμές κατοικιών Halifax, αβέβαιο το outlook

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία παρουσίασαν αύξηση τον πρώτο μήνα του 2012, καθώς ενισχύθηκε η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων, ενώ μικρή βελτίωση εμφάνισαν και οι δείκτες απασχόλησης.

Ωστόσο, η Halifax επεσήμανε πως το outlook για την αγορά ακινήτων σε αυτό το έτος παραμένει αβέβαιο, με πολλά να εξαρτώνται από τις εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης και της Μ. Βρετανίας.

Οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ ήταν κατά 1,8% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το Δεκέμβριο, είχε καταγραφεί 1% μηνιαία πτώση και 1,3% ετήσια μείωση, ωστόσο τα μεγέθη ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,2% και 2,2% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

«Ο διατηρούμενος χαμηλός ρυθμός των επιτοκίων παρέχει στήριξη στη ζήτηση ακινήτων, έχοντας ως αποτέλεσμα μικρές μεταβολές στις τιμές ακινήτων από την περασμένη άνοιξη», υποστήριξε ο Martin Ellis, οικονομολόγος της Halifax.

«Οι προοπτικές για τις τιμές τους επόμενους μήνες, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις αυτών στη βρετανική οικονομία. Αν η Βρετανία, μπορεί να αποφύγει μια μακρά ύφεση, αναμένουμε ευρύτερη σταθερότητα στις τιμές κατοικιών το 2012», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως ο μέσος όρος των τριών μηνών ήταν λιγότερο θετικός από τη μηνιαία μεταβολή. Για τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, οι τιμές ακινήτων υποχώρησαν 0,9% σε σχέση με τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο και ήταν η τέταρτη διαδοχική μείωση σε αυτόν το δείκτη.





source: capital.gr

No comments:

Share |